Spoločnosť 14. máj 2019

Reakcia fanúšikov ma mrzí viac ako posledný kanadský gól

Adam Takáč
Adam Takáč
Hokejový komentátor Pavol Gašpar hodnotí doterajší priebeh majstrovstiev sveta.
Hokejový komentátor Pavol Gašpar hodnotí doterajší priebeh majstrovstiev sveta.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Reakcia fanúšikov ma mrzí viac ako posledný kanadský gól
Pavol Gašpar. Foto – Pavol Rábara

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Ak by vám niekto pred zápasom s Kanadou povedal, že jej strelíme päť gólov, čo by ste si pomysleli?

Nečakal som to. Ak by mi to vopred niekto tvrdil, prirodzene by som sa potešil, pretože by som predpokladal, že ten zápas vyhráme alebo v ňom minimálne zabodujeme. Bohužiaľ sa tak nestalo a to trochu kazí pohľad na inak výborný výkon, ktorý naši hokejisti predviedli. A to nielen v poslednom dueli, ale aj v tých predchádzajúcich.

Veľa sa hovorí o správaní sa slovenských fanúšikov, ktorí po zápase s Kanadou zahádzali ľad predmetmi a počas kanadskej hymny pískali a bučali. Niektorí z hráčov to odsúdili, iní tvrdia, že to chápu. Váš názor?

Ja som to odsúdil hneď v živom prenose. Musím povedať, že ma to mrzí omnoho viac ako šiesty kanadský gól. Toto sa nemalo stať, môže to pokaziť dojem z celého šampionátu. Dúfam, že sa na to rýchlo zabudne. Aj mne osobne to pokazilo dojmy z krásneho večera a neuveriteľného zápasu. Hoci mal pre nás smutnú koncovku, stále je to len šport a verím, že naši hráči nám tie pekné momenty ešte zabezpečia.

Veľká kritika smerovala aj na adresu rozhodcov. Ladislav Nagy sa vyjadril, že dúfa, že dostanú nejaké sankcie...

Nechcem, aby sme vyplakávali smerom k rozhodcom. Hráči na to majú trochu právo, lebo tie situácie vidia a zažívajú priamo na ľade. Určite by som aj ja videl a posúdil niektoré situácie inak. Ale nemôžeme v rozhodcoch hľadať príčinu prehry. Nebavme sa o nich. Sú to takí istí ľudia ako my, taktiež robia chyby. Musíme sa pozerať sami na seba. Ak by sme ubránili aspoň jedno oslabenie, výsledok mohol byť iný.
 


Zostrih zo zápasu Slovensko – Kanada

Tomáš Tatar už po prvom zápase vravel, že v systéme našej hry cítiť americko-kanadskú stopu, a pochvaľoval si, že každý z hráčov presne vie, čo má robiť. Ako sa vám zatiaľ pozdáva herný prejav našej reprezentácie?

Hráme najbližšie k moderným hokejovým trendom za posledných desať rokov, možno aj viac. Sú to úžasné výkony, každý si plní úlohy, ktoré má. Samozrejme, nedarí sa to v každom striedaní. Po zápase s Fínskom boli tréneri s viacerými vecami nespokojní, po Kanade tiež nemôžeme byť spokojní s tým, že sme neubránili ani jednu hru v oslabení.

Je tam viac negatív, ale nechcem o nich hovoriť, pretože celkový dojem je skvelý. Máme korčuliarsky rýchly tím, stále sa hýbe, nevypúšťa súboje. Platí to bez ohľadu na vek hráčov. Paradoxne, možno tí mladší sú ešte ochotnejší podriadiť sa nastavenému systému. A funguje to.

Ktorý z hráčov vás doteraz najviac pozitívne prekvapil?

Hráme najbližšie moderným hokejovým trendom za posledných desať rokov, možno aj viac. Sú to úžasné výkony, každý si plní úlohy, ktoré má.

Je to klišé, ale toto je predovšetkým výborný tímový výkon. Strašne nerád by som vybral jedného či dvoch. Každý v niektorom zápase vyčnieval viac.

Môžeme hovoriť o obrancovi Fehervárym, ktorý rieši situácie s pokojom, ktorý je u 19-ročného chalana prekvapujúci. Môžeme tiež vypichnúť dvojgólového strelca proti Kanade Adama Líšku, ktorý napriek tomu, že nie je najvyšší a najťažší, predvádza neuveriteľnú ochotu hrať pred bránkoviskom. Ďalej je tu veľký pokrok Matúša Sukeľa, ktorý riadi druhú formáciu. Alebo si vezmite Mária Luntera. Ten, preboha, odohral aký skvelý zápas proti Kanade, proti hráčom z NHL...Takto sa dá ísť meno po mene a nájdeme množstvo svetlých bodov.

Máme za sebou zápasy proti hlavným favoritom našej skupiny. Bude to proti ostatným tímom jednoduchšie alebo nám môže fakt, že hráme so slabšími súpermi, zväzovať ruky?

Ľahšie to určite nebude. Na majstrovstvách sveta nás nič jednoduché nečaká. Budeme hrať síce s papierovo menej kvalitnými súpermi, ale úradovať bude psychický faktor. V doterajších troch dueloch od nás nikto nič nečakal. Máme tri body, hoci sme si zaslúžili viac. To už ale treba nechať tak a sústrediť sa na to, aby sme v ďalších zápasoch bodovali.

Stále sme silne zaangažovaní do hry o štvrťfinále. Najmä najbližší zápas s Nemeckom bude mimoriadne dôležitý. Nemci majú Leona Draisaitla a ďalších kvalitných hráčov. Nemáme s nimi dobré skúsenosti z posledných súbojov. Tento zápas asi najviac napovie, či sa nám konečne štvrťfinále podarí dosiahnuť.

Prečítajte si tiež:
Nie je nič horšie ako len strieľať fakty, ktoré nemajú nič s dianím na ľade

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0