Spoločnosť 14. august 2018

Bohuslän. Netypická prímorská destinácia

Marka Zacková
Marka Zacková
Ak ešte rozmýšľate nad letnou rodinnou dovolenkou a nechce sa vám ísť do rezortu alebo exotiky, no chceli by ste skúsiť niečo netradičné, mám pre vás tip – švédske pobrežie Bohuslän.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marka Zacková

Bohuslän. Netypická prímorská destinácia
Ak ešte rozmýšľate nad letnou rodinnou dovolenkou a nechce sa vám ísť do rezortu alebo exotiky, no chceli by ste skúsiť niečo netradičné, mám pre vás tip – švédske pobrežie Bohuslän.

Pri Švédsku ľuďom často napadne ako prvé Štokholm, Ikea, Volvo a pekné lesy, ale málokto si ho predstaví ako letnú dovolenkovú destináciu. A pritom pobrežie od Göteborgu po Oslo ponúka všetko, čo človek od letnej dovolenky očakáva. Priezračná voda, prechádzky po plážach, ktoré nie sú preplnené, romantické skalnaté ostrovy, pekné miesta na fotenie, reštaurácie s morskými špecialitami a pritom tam nie je tak horúco, ako na juhu Európy.

Bohuslän je obľúbená dovolenková destinácia nielen pre Švédov, ale aj Nórov, ktorí sem jazdia na svojich elektromobiloch a jachtách.

Prečo skúsiť letnú dovolenku na severe?

Škandinávia sa nám spája s vysokými cenami, ale v porovnaní s talianskou prímorskou destináciou je to úplne porovnateľné. Dokonca aj vzdialenostne. Autom z Bratislavy do Göteborgu je to rovnako ďaleko, ako na juh Talianska. A navyše už samotná cesta môže byť zážitkom. Vaše deti si totiž okrem sedenia v aute užijú cestu trajektom.

Švédi milujú kempovanie, preto ak sa rozhodnete vycestovať autom, môžete si so sebou zbaliť aj veci na stanovanie. My sme nemali toľko času, a preto sme sa rozhodli ísť letecky. Po Švédsku sa najlepšie cestuje autom, preto sa ho oplatí prenajať, aj keď sem letíte. A na samotnom Bohusläne by sa hodila aj loďka, lebo veľa pekných miest je na ostrovoch.

Čo je Bohuslän?

Je to západné pobrežie, ktoré na juhu začína od Göteborgu a tiahne sa po Oslo. Vyznačuje sa prímorskými rybárskymi dedinkami a romantickými zákutiami s malebnými červenými domčekmi na malých skalnatých ostrovoch. Od Štokholmu je vzdialené 5-6 hodín autom. Aj keď je pri Severnom mori, voda je tu v lete príjemne osviežujúca. Vonku je v lete 25-30 stupňov (tento rok to bol naozaj extrém), a tak sa schladenie celkom hodí. Navyše je čistá a krásne priezračná. Rovnako ako pláže. Švédi sa o svoju prírodu naozaj starajú. 

Prímorské mesto Smögen

Najzaujímavejšie miesta pre nás boli Smögen – malebné prímorské mesto. Celé mesto je na ostrove, na ktorý sa dostanete autom po moste. Počas zimných mesiacov tu žijú len rybári, ale v lete ožíva turistami a dovolenkármi na jachtách takmer ako v Monaku.

Samotné mesto je členité a pláže sú na viacerých miestach. Ale aj pri veľkom počte turistov si viete nájsť zátoku, kde budete sami. Po sklalách vedú turistické chodníčky poprepájané mostami, takže je možné ich preskúmať aj peši. Mňa oslovili hlavne farebné rybárske domčeky, od ktorých som sa nevedela odtrhnúť. Je to jedno z najfotografovanejších miest celého Švédska. 

Zároveň sme tu zažili švédsky pokus o zavedenie bezhotovostnej spoločnosti dovedený úplne do dokonalosti. Na mestskej pláži sa voda nedala zaplatiť ani hotovosťou, ani kartou, len mobilnou aplikáciou. Ostali sme tak smädní. Mimochodom, rovnako to funguje aj v kostole. Do zvončeka sa vyberá tiež cez mobilnú aplikáciu.

Mestečko Fjällbacka

Ďalším pekným mestečkom smerom na sever je Fjällbacka – obľúbená destinácia Ingrid Bergmanovej. Nad mestom je skalnatý zraz, z ktorého je krásny výhľad na celú zátoku. Vedie naň turistický chodník, ktorý zvládnu aj malé deti.

Z Fjällbacky sa robia aj výlety loďou na súostrovie Väderöarna, ktoré je typické pohľadnicovými scenériami malých sklanatých ostrovčekov s červenými rybárskymi domčekmi. Pre veľký záujem je potrebné lístky objednať aj dva dni vopred, a to sme my nestihli, tak to dáme nabudúce.

Švédsko je naozaj baby friendly a prístupné aj pre ľudí s postihnutím. Už v Smögene bola cesta na pláž bezbariérová, ale tu viedla dokonca do mora prístupová rampa pre vozičkárov.

Morský národný park Kosterhavet

Najsevernejším miestom, kde sme boli, bol Kosterhavet – jediný morský národný park vo Švédsku. Na jeho ostrovy Nordkoster (severný Koster) a Sydkoster (južný Koster) sa dostanete loďou z mestečka Strömstad, kde je veľký rybí trh a môžete si kúpiť alebo ochutnať viac druhov rýb, ako som si myslela, že existuje.

Na ostrovoch Koster okrem návštevy múzea s morskými živočíchmi si môžete prenajať bicykle a prejsť za pol hodinu celý ostrov. My sme si namiesto toho ľahli na pláž.

Čo sa týka pláží, sú to veľké oblé balvany, na ktorých sa výborne vylihuje. Piesok v celom Bohusläne nájdete len málokde. Pláže sú výborne vybavené, upravené a čisté a pri väčšine z nich sú aj toalety. Prezliekarne tu však nenájdete, pretože Švédi rešpektujú cudzie súkromie a nikto na nikoho zvedavo nezazerá, ak sa prezliekate.

Na druhej strane nemôžte čakať bezprostrednosť ako v Taliansku, a keď si vaše dieťa chce požičať hračku alebo skamarátiť sa s cudzími deťmi, len nesúhlasne pozerajú, prípadne vás upozornia. Mimochodom v upozorňovaní sú Švédi naozaj dobrí – všetkým záleží, aby veci boli podľa pravidiel. A možno aj preto vo Švédsku všetko funguje.

Destinácia pre rodinu

Bohuslän alebo Švédsko vo všeobecnosti je veľmi vhodná letná destinácia pre rodiny s deťmi. Je to tu veľmi bezpečné, takmer všade sa dá dostať s kočíkom a rodiny s deťmi stretnete naozaj všade.

Pre deti je tu aj veľa prirodzených atrakcií. Výlety loďkami na ostrovy, ktoré fungujú ako MHD, budú super zážitkom nielen pre deti, ale aj pre vás. Okrem samotnej plavby si užijete aj výhľady, aké z pevniny neuvidíte.

Švédi veľmi radi využívajú verejný priestor – od skupinových cvičení, cez rozlúčky so slobodou až po rodinné oslavy. Často grilujú, a to kdekoľvek (používajú jednorazový gril). Na každom kroku sú aj skvelé detské ihriská, aké by ste na Slovensku len veľmi ťažko našli. Na niektorých som „híkala“ ešte viac ako náš takmer 2-ročný Emil. Obvykle sú súčasťou parku alebo v blízkosti lesa, príroda je tu naozaj na každom kroku a často je pri nich aj nejaká reštaurácia alebo aspoň bufet, kde sa môžte najesť. 

A ak ste kempingový typ, mám pre vás dobrú správu – vo Švédsku je množstvo kempov a ak milujete stanovanie vo voľnej prírode, v tejto krajine (ako aj v ostatných severských krajinách) platí zákon voľného pohybu a stanovania v prírode. Pokiaľ teda nestanujete na poli alebo veľmi blízko obytného domu. Navyše môžete využiť dlhé letné dni, keďže svetlo je tu do neskorých večerných hodín (o polnoci ešte stále nebola tma, potom sme to vzdali a šli spať). Jedinou nepríjemnou vecou sú otravné muchy a komáre, takže repelent sa v lese naozaj hodí. Pri mori a jazerách stačí opaľovací krém.

Ak budete mať chuť oddýchnuť si od mora, výborný zážitok je spoznať aj švédske zvieratá. Neďaleko pobrežia sú aj losie parky (my sme boli v mestečku Ed). Vidieť toto krásne skoro tonové zviera zblízka je fakt super! Pôsobia strašidelne, ale sú veľmi milé a našťastie sú to vegetariáni. Môžte ich kŕmiť jabĺčkami, hladkať..., a keď niektoré mláďatá pustia priamo medzi vás, je to naozaj krásny zážitok.

Nás Bohuslän veľmi prekvapil. Bola to nečakaná letná dovolenka, na ktorú budeme ešte dlho spomínať.

Foto: Marka Zacková

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0