Politika 10. február 2016

New Hampshire: Republikánsky chaos pokračuje

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Primárky v New Hampshire potvrdzujú hlavný odkaz prebiehajúcej americkej kampane: vzburu proti mainstreamu. O budúcom prezidentovi však nerozhodnú.
Primárky v New Hampshire potvrdzujú hlavný odkaz prebiehajúcej americkej kampane: vzburu proti mainstreamu. O budúcom prezidentovi však nerozhodnú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

New Hampshire: Republikánsky chaos pokračuje

Prvé primárky, kde sa volí tým istým systémom, ako sa napokon bude voliť aj americký prezident, s prehľadom vyhral Donald Trump medzi republikánmi a Bernie Sanders medzi demokratmi. Trump získal 35 percent medzi republikánmi (92-tisíc hlasov), Sanders 60 percent medzi demokratmi a takmer 140-tisíc hlasov. Medzi republikánmi skončil druhý guvernér dôležitého štátu Ohio John Kasich (16 percent, 42-tisíc hlasov) a tretí Ted Cruz (11,6 percenta a 30-tisíc hlasov).

Na New Hampshire sa tradične kladie veľký dôraz, pretože tento maličký štát (jeho územie je asi ako polovica Slovenska s čosi vyše milión tristotisíc obyvateľmi) má iným spôsobom ako Iowa preveriť kandidátov. New Hampshire je totiž iným spôsobom nereprezentatívny americký štát: bieli Američania tu tvoria výraznú väčšinu obyvateľstva, hispánci ani černosi nemajú politický význam, navyše výrazne viac ľudí, ako je americký priemer, sa nehlási k žiadnemu náboženstvu (asi štvrtina populácie).

Druhým jazykom je tu francúzština (New Hampshire susedí s Quebecom), tradične tu boli viac než inde v kampani dôležitejšie témy obchodu, daní a podobne. Vo veľkých voľbách v posledných rokoch obyvatelia New Hampshire volia demokratov, svojho času tu však vyhral aj George W. Bush a predtým tu bol silný reaganovský sentiment. Štát by teda formálne mal priať menej náboženským a viac ekonomicky mysliacim kandidátom, a teda centristom.

Na New Hampshire sa preto spoliehali medzi republikánmi kandidáti ako Jeb Bush, Chris Christie či John Kasich, pre ktorých to mal byť návrat do veľkej kampane. Jeb Bush nenechával nič na náhodu a len v tomto štáte minul na protikampaň voči ostatným republikánom okolo 18 miliónov dolárov (počujete dobre), najviac proti Rubiovi (6 miliónov), Trumpovi (4,1 milióna) a Kasichovi (4 milióny). Kasich, ktorý skončil napokon druhý, sa vymedzoval najmä voči Trumpovi, Christiemu a Bushovi, konzervatívny Cruz minul všetky peniaze na vymedzenie proti Rubiovi, celkovo to však nebola z pohľadu protikandidátov významná suma (124-tisíc dolárov).

Medzi demokratmi bol za favorita považovaný Bernie Sanders, čo má svoje dôvody, okrem iného ten, že je senátorom za susedný štát Vermont. Hillary Clintonová sa spoliehala na pomoc svojho manžela a bývalého prezidenta Billa Clintona, ktorý je v štáte populárny, ale nestačilo to.

Ak to zhrnieme, Sandersovo víťazstvo ukazuje, že demokrati chcú v primárkach počúvať o ľavicovejších témach s odvážnejšie antiestablišmentovým jazykom, Clintonová však naďalej zostáva favoritkou. Trump potvrdil, že je favoritom všetkých nahnevaných voličov a že ich hnev je silný. Pre republikánov mali tieto primárky význam aj v tom, aby ukázali, ktorí kandidáti by si mali začať baliť kufre. To sa týka Jeba Busha a plejády ďalších.

New Hampshire tiež ukázal, čo je hlavný republikánsky problém: Hlasy proti Trumpovi sa štiepia medzi konzervatívneho Cruza, neokonzervatívneho Rubia a centristického Kasicha, z čoho sa, samozrejme, najviac teší Trump. Preto sú na tom pred veľkými voľbami republikáni horšie ako demokrati.

Hoci v amerických voľbách sa Sanders s Trumpom ako kandidáti hlavných strán pravdepodobne nestretnú, jednu vec povedať možno: Ak by sa niečo také stalo, celkom iste by sa na scéne objavil silný tretí kandidát, napríklad bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Foto: flicr.com

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0