Aktuálne 18. máj 2022

Vláda schválila balík pomoci Ak prejde parlamentom, podporu rodiny pocítia v júli

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová

Od leta sa začne uplatňovať vyšší prídavok na deti, ako aj vyšší daňový bonus.

Od leta sa začne uplatňovať vyšší prídavok na deti, ako aj vyšší daňový bonus.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Kristína Votrubová

Ak prejde parlamentom, podporu rodiny pocítia v júli
FOTO TASR – Pavel Neubauer

Vláda po dlhom rokovaní s pripomienkami schválila Matovičov návrh balíčka pomoci rodinám.

Ak zákon prejde aj parlamentom, ktorý by o ňom mal rokovať už od zajtra v zrýchlenom konaní, rodinám s deťmi by sa výrazne navýšili príjmy.

Balík totiž počíta so skokovým zvýšením prídavkov na dieťa, ako aj daňového bonusu. Rodiny by mali po novom dostať aj príspevky na voľnočasové aktivity pre deti.

V konečnom dôsledku by tak mali mať rodiny v priemere 200 eur mesačne na dieťa, i keď výsledná hodnota závisí od príjmov domácnosti. Rodina s dvomi deťmi vo veku sedem a deväť rokov si môže v najhoršom prípade polepšiť o 148 eur. Oproti 52 eurám, ktoré dostáva dnes, by mohla dostať každý mesiac 200 eur. V prípade, že by bol hrubý príjem tejto rodiny viac ako 900 eur, od štátu by oproti dnešným 139 eurám dostala 400 eur.

Návrh bol schválený s pripomienkami, no to, čoho sa týkali, zatiaľ nie je jasné.

Prvé, menšie zvýšenie pocítia rodiny už v lete, naplno však opatrenia začnú platiť od januára budúceho roka.

Celý balík by mal štát ročne vyjsť na 1,2 miliardy eur, pričom asi 500 miliónov je vo forme znížených príjmov z daní pre obce a mestá. 

Proti balíčku bola koaličná SaS, i keď návrh nevetovala. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková však po rokovaní vlády uviedla, že nechápe, ako mohla niečo takéto vláda schváliť. „Je to hrubé lámanie cez koleno celej koalície, osobitne nás v SaS, ktorí k nim máme vážne vecné výhrady,“ povedala. Najväčšie výhrady mala k príspevkom na voľnočasové aktivity detí, ktoré by v budúcom roku mali štát stáť približne 370 miliónov.

K tejto časti návrhu mala podľa Veroniky Remišovej pripomienky aj strana Za ľudí. Minister práce Milan Krajniak uviedol, že zvýšený daňový bonus a prídavky na dieťa sú podľa neho pripravené dobre, no  návrh príspevku na krúžky treba ešte prepracovať, a to najmä jeho financovanie.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0