Aktuálne 18. máj 2022

Vyznamenanie členov Bielej légie Prezidentka tvrdí, že spravila chybu. Figeľ kritizuje „nezrelých“ historikov

Adam Takáč
Adam Takáč

Podľa Zuzany Čaputovej štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Ján Figeľ reaguje s tým, že ani jeden z kritikov členov Bielej légie neposkytol žiadne dôkazy svojich výhrad.

Podľa Zuzany Čaputovej štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Ján Figeľ reaguje s tým, že ani jeden z kritikov členov Bielej légie neposkytol žiadne dôkazy svojich výhrad.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Prezidentka tvrdí, že spravila chybu. Figeľ kritizuje „nezrelých“ historikov
Ján Figeľ preberá ocenenie od prezidentky Čaputovej. Foto: Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára

Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu 8. mája ocenila in memoriam Radom Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ľudských práv a slobody Alberta Púčika, Eduarda Tesára a Antona Tunegu, členov antikomunistického kresťanského hnutia, ktorí boli v rámci politických procesov v 50. rokoch odsúdení na trest smrti.

V uplynulých dňoch zaznievali v médiách výhrady historikov, ktorí kritizovali, že Tunega aj Púčik boli previazaní na ľudácky režim, keďže boli frekventantmi Vyššej vodcovskej školy Hlinkovej mládeže. Podľa nich údajne brojili aj proti Slovenskému národnému povstaniu.

„V prípade vyznamenania Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára sa stala chyba v procese posudzovania. Štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Urobím všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali,“ uviedla v stanovisku pre médiá prezidentská kancelária.

Kritizujú nezrelí historici a ideológovia

Predseda Nadácie Tunegu, Púčika a Tesára Ján Figeľ v reakcii na vyjadrenie prezidentky tvrdí, že hlava štátu urobila udelením vyznamenania správne rozhodnutie. „Ideológovia a nezrelí historici spochybňujú pravdu, lebo sa nezhoduje s ich záujmami a videním sveta. Ani jeden z kritikov neposkytol žiadne dôkazy svojich tvrdení proti Tunegovi, Púčikovi a Tesárovi,“ tvrdí Figeľ.

„Kde boli títo historici, keď pred rokom bola pri 70. výročí popravy vo februári 2021 oficiálna pietna spomienka na námestí v Trenčíne, na ktorej bol predseda NR SR, primátor mesta, čestná jednotka prezidentky republiky, bol zastúpený EP a ďalší hostia?“ pýta sa bývalý politik a veľvyslanec EÚ pre náboženskú slobodu. „Kde boli títo kritici, keď v septembri 2021 udelil predseda NR SR Štátnu cenu J. M. Hurbana predstaviteľom Bielej légie, osobitne Tunegovi, Púčikovi a Tesárovi? Prečo mlčali, keď vo februári 2022 prehovoril na spomienkovom zhromaždení pri hrobe troch popravených na Martinskom cintoríne v Bratislave predseda vlády E. Heger?“

Figeľ pripomína, že Anton Srholec ako predseda KPVS často chodieval na hrob popravených a ctil si ich pamiatku. „Jeho svedectvo o demokratickom a nenásilnom charaktere Bielej légie bolo a zostáva pre nás cennejšie než nepodložená kritika nezrelých historikov a ideológov.“

Dodáva, že v spolupráci s ÚPN a ďalšími inštitúciami zorganizovať veľkú odborno-vedeckú konferenciu o vzniku, činnosti a dedičstve Bielej légie. 

Pred pár dňami reagovala prezidentská kancelária pre Denník N s tým, že príbeh tejto trojice nie je verejnosti neznámym príbehom a neotvorilo ho udelenie štátnych vyznamenaní.

„Sú už nositeľmi Štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana, ich pamätník posvätil kňaz Anton Srholec, na pietnych spomienkach pri výročiach ich popravy sa pravidelne zúčastňujú najvyšší predstavitelia štátu. Napriek tomu vnímame a nepodceňujeme, akú intenzívnu polemiku príbeh uvedených troch mladých mužov spôsobil,“ napísal vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0