Aktuálne 23. september 2021

Odvolávanie ministra vnútra Fico radí Mikulcovi, aby išiel rýchlo preč. To, čo vyjde, je drastické, hovorí

TASR Marek Holka
TASR Marek Holka

Minister vnútra Roman Mikulec čelí v parlamente odvolávaniu. Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery bude v piatok o 11:00.

Minister vnútra Roman Mikulec čelí v parlamente odvolávaniu. Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery bude v piatok o 11:00.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Marek Holka

Fico radí Mikulcovi, aby išiel rýchlo preč. To, čo vyjde, je drastické, hovorí
Foto - TASR

Dianie sme sledovali online

19:31 Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra bude v piatok o 11.00. 

19:11 Opoziční poslanci opustili rokovaciu sálu, čím im prepadlo poradie a Milan Laurenčík ukončil rozpravu. Jeden z prítomných poslancov Smeru Boris Susko namieta, že ide o hrubé porušenie rokovacieho poriadku a žiada, aby sa pokračovalo v rokovaní v piatok. Boris Kollár zvolal poslanecké grémium, kde by sa mali poradiť šéfovia klubov. 

19:05 V pléne znovu nastal chaos. Ľuboš Blaha skončil svoje vystúpenie a nechal prázdne miesto predkladateľa. Poslanci Smeru totiž nechcú rokovať po 19:00, podľa podpredsedu parlamentu Milana Laurenčíka však schôdza môže pokračovať ďalej. Proti tomu veľmi hlasno protestuje Miroslav Suja z Republiky. 

18:58 Roman Mikulec nemá čo robiť na svojom mieste. Roman Mikulece má len jediné miesto, a to je basa," hovorí vo svojom vystúpení Ľuboš Blaha. Ministra vnútra označil viackrát za gangstra. 

18:21 Ľuboš Blaha v pléne hovorí, že Roman Mikulec kryje "čurillovskú mafiu." Tvrdí, že tento pojem používať môže, keďže ho ako prvý už použil predseda parlamentu. 

18: 18 V rozprave vystupuje predkladateľ zo Smeru Ľuboš Blaha. Povedal, že sa kvôli Igorovi Matovičovi dostal do parlamentu "intelektuálny planktón." 

18:14 Schôdza po hlasovaní o návrhoch zákonov pokračuje.  Poslanci Smeru stiahli podpisy spod návrhu na mimoriadnu schôdzu, ktorá sa mala začať po hlasovaní. Robert Fico to odôvodnil to tým, že už sa začalo rokovanie o predošlom návrhu. Poslanci tak pokračujú v diskusii, ktorú otvorili ešte popoludní

17:09 Koalícia chce rokovať o odvolávaní ministra vnútra aj v noci. Opozícia s tým nesúhlasí. Predseda Smeru Robert Fico hovorí, že po 19.00 nebude v pléne ani jeden predkladateľ, schôdza by tak nemohla pokračovať. "Robíte to len pre televízne kamery, ale viem, že sa vám nechce pracovať," reagoval šéf parlamentu Boris Kollár. 

16:41 Robert Fico radí Romanovi Mikulcovi, aby "išiel rýchlo odtiaľto preč, kým je ešte čas" "Vy dobre viete, a nie náhodou to dnes hovoril v kuloároch pán predseda parlamentu Kollár, že to čo vyjde, je drastické, šokujúce a devastujúce," tvrdí šéf Smeru. 

16:37 Ak je tu niečo v rozklade, tak je to chobotnica Roberta Fica," hovorí poslankyňa OĽaNO Monika Kozelová. "Viete, o čom sa bavila dnes skupinka novinárov vonku? Bavili sa o tom, že pani Santusová má údajne nový trojizbový byt, nové auto a kúpila auto pre rodičov. O tom sa bavili, pevne verím, že už išli po nitkách," dodala. 

16:20 „Úprimne verím, že politika rozviazaných rúk dnes nemá iné mantinely, ako tie zákonne. Zvádzame ťažký boj, ale som presvedčený, že to nevzdáme," hovorí na záver vystúpenia minister vnútra.

16:04 Krušné ťažké časy sa nekončia," povedal v pléne minister vnútra. "Napriek tomu, že očistný proces je bolestivý a mimoriadne náročný, nepoľavíme a budeme aj naďalej poctivo pracovať, aby sa spravodlivosť v krajine neskloňovala len pred voľbami, ale aby bola pravidelnou súčasťou našich životov," hovorí.

16:00 V rozprave vystupuje Roman Mikulec. Hovorí, že Robert Fico a Peter Pellegrini sú zodpovední za korupčný systém plný mafiánskych praktík.

14:05 „Dnes sa udiala historická udalosť,“ vraví Igor Matovič k výroku Roberta Fica. „Prestal sa kontrolovať a priznal, ako sa cíti a považuje sa za mafiána. Desať rokov som to o ňom v opozícii hovoril.“

Snaha odvolať ministra Mikulca je podľa Matoviča dôkazom, že si robí svoju prácu dobre.

13:55 „Plne stojím za ministrom vnútra,“ vyhlásil na tlačovke Igor Matovič. Rovnako sa ho zastal aj premiér Eduard Heger. Roman Mikulec vymenoval kajúcnikov, ktorí vypovedajú vo veľkých kauzách.

13:54 Robert Fico o výroku „radšej byť mafián ako plagiátor“, ktorým dopoludnia reagoval na Kollára: „Môže mi hovoriť, ako chce, ja som vzdelanie neukradol. Ja som podržtašku mafiánom nerobil,“ vraví predseda Smeru.

13:51 „To je bordel Kollára,“ reaguje Fico na to, že Matovič ukazoval dopoludnia v parlamente transparent. „Nemôžem si pripraviť plagát doma, ale môžem si roztiahnuť plátno a budem tam maľovať,“ ironicky okomentoval Fico.

13:36 Predseda Smeru na tlačovke opäť kritizuje ministra vnútra. „Zlyhal na všetkých úrovniach. Je otázka času, kedy vyjdú navonok ďalšie veci, ktoré dokazujú, že minister vnútra je zločinec,“ vyhlásil Robert Fico.

Šéf parlamentu Boris Kollár podľa neho nemá Národnú radu pod kontrolou. „Vymkla sa mu z rúk,“ vraví Fico s tým, že program v parlamente je chaos. O 14. hodine by mala nasledovať Hodina otázok, potom sú na programe body od ministra vnútra, o 17. hodine má byť hlasovanie a potom pokračovať schôdza o Romanovi Mikulcovi. „Bordel non plus ultra,“ zhodnotil Fico s tým, že dva návrhy na odvolanie Mikulca stiahnu a nechajú tam aktuálny bod a ako „poistku“ aj bod o mimoriadnej schôdzi.

12:04 Robert Fico rečnil do 12. hodiny, keď sa začala obedná prestávka. V závere prejavu opätovne vyzval Mikulca na odchod, pretože nezvláda a zneužíva funkciu. 

11:51 Igor Matovič drží za chrbtom Roberta Fica papier s citátom z piesne Karla Kryla – „Vrah na rohu ulice o morálce káže“. Opoziční poslanci sa voči tomu začali búriť. „Nechajte ich tak, nech si píšu, čo chcú,“ reaguje Fico. Boris Kollár ich žiadosti vykázať Matoviča z parlamentu nevyhovel, pretože transparent si líder OĽaNO nepriniesol, ale vyrobil ho priamo v sále počas Ficovho prejavu.

„Čo čakať od plagiátorov,“ povedal Fico na adresu Matoviča a Kollára. „Čo čakáme od mafiánov, že pán Fico?“ odvetil mu predseda parlamentu. „Lepšie byť mafián ako plagiátor,“ kontroval predseda Smeru.

Podľa Fica je trápne vykladať rokovací poriadok tak, že vizuálne pomôcky sa nemôžu vniesť, ale vyrobiť v pléne sa môžu. Povedal, že nabudúce si sem donesú stometrové plátno a budú si maľovať. „Určite budeme meniť tento rokovací poriadok, verte tomu,“ povedal Kollár.

11:48 Za najhoršie považuje Fico nielen to, že vyšetrovatelia manipulujú kauzy, ale to, že si volajú rôznych „mafiánov“, aby vypovedali tak, ako chcú. Hovorí o ohavnom režime. Viní koalíciu z jeho vytvorenia s cieľom, že chceli za každú cenu dokazovať to, že mali pravdu pri svojich tvrdeniach o tom, čo mali konkrétni ľudia spáchať. Skonštatoval tiež, že ide o „monštruózne zneužívanie práva na politické procesy“.

11:42 Fico vyčíta Mikulcovi, že svoju pozíciu nezvláda. Na jeho adresu sa podľa neho objavuje množstvo diskreditačných informácií. 

Okrem iného spomína aj stretnutie predstaviteľov štátu v SIS, kde sa mali podľa Ficových slov riešiť mimoriadne závažné skutočnosti o manipulovaní s trestnými konaniami. Dodal, že sa nespravilo nič pre nápravu.

Fico v pléne zdôraznil závažnosť situácie v bezpečnostných zložkách. „Prestaňme klamať, že ide o vojnu policajtov,“ vyhlásil s tým, že ide o hrubé zneužívanie práva a procesov policajtmi. Hovorí o účelovom manipulovaní vyšetrovania rôznych káuz.

11:33 Robert Fico prednáša v parlamente návrh na vyslovenie nedôvery Romanovi Mikulcovi. Sťažuje sa, že koalícia dva mesiace robila obštrukcie, kým sa bod odvolávania dostal na program schôdze. Do parlamentu už prišiel aj samotný Mikulec a líder OĽaNO Igor Matovič.

11:25 Poslanci začali rokovať o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca. Mimoriadna schôdza sa mala začať až o 17. hodine, viacero bodov programu sa však presunulo na neskôr.

Smer Mikulcovi vyčíta viacero vecí, od podozrení z korupcie až po situáciu v jeho rezorte a v bezpečnostných zložkách. Odvolávať ho plánovali už trikrát za posledné mesiace, no ani na jednej z mimoriadnych schôdzí nebolo plénum uznášaniaschopné. Tri návrhy sa preto presunuli na záver riadnej septembrovej schôdze.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0