Komentáre a názory Politika 26. júl 2021

Budúcnosť KDH Spájanie kresťanských demokratov so SPOLU a druckerovcami je fáma

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík

KDH chce vyslať signál o spájaní, ale len tam, kde to dáva zmysel.

KDH chce vyslať signál o spájaní, ale len tam, kde to dáva zmysel.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Spájanie kresťanských demokratov so SPOLU a druckerovcami je fáma
Predseda KDH Milan Majerský počas tlačovej konferencie 9. apríla 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Poslanci liberálneho krídla OĽaNO chcú verejne deklarovať podporu LGBTI komunite; Veronika Remišová a Mária Kolíková zvádzajú ľúty boj o moc a tiež o ďalšie hodnotové smerovanie v preferenčne zmenšujúcej sa strane Za ľudí; a Sme rodina Borisa Kollára čudne lavíruje medzi koalíciou a opozíciou.

Za týchto okolností sa nejeden konzervatívny volič, ktorý nechce opäť voliť ideologických mačkopsov, začína obzerať po alternatívach. Ich pozornosť by rado upútalo mimoparlamentné KDH prešovského župana Milana Majerského. Posledné tri prieskumy agentúry Focus kresťanským demokratom namerali 5,7-, respektíve 5,8-percentné preferencie. Nádej na ich návrat do Národnej rady teda stále žije, no skúsenosti KDH z posledných dvoch parlamentných volieb naznačujú, že predvolebné preferencie boli vyššie ako napokon volebné výsledky.

V každom prípade, minulý týždeň mohli zostať potenciálni voliči kresťanských demokratov zaskočení. Článok, ktorý priniesol portál Aktuality.sk s názvom „Pokus o ďalšie SDK: Spolu, druckerovci a KDH debatujú o spolupráci“ v mnohých čitateľoch vzbudil dojem, že sa skutočne chystá niečo ako predvolebná koalícia zmienenej trojice strán.

Spýtali sme sa na to priamo v KDH, odkiaľ nám poskytli toto oficiálne stanovisko:

Daný článok je zbytočná fabulácia.

Čo môžeme potvrdiť, je to, že sme začali spoluprácu so Slovenskou konzervatívnou stranou (SKS), s ktorou sme aj verejne podpísali memorandum o spolupráci. Cieľom je ponúknuť v čase napätia a trieštenia alternatívu spolupráce, rozvahy a odbornosti.

K žiadnemu zjednocovaniu s inými politickými stranami však nateraz nedošlo a aktuálne nevedieme ani dialóg o takto prezentovanom spojenectve so subjektmi SPOLU a Dobrá voľba. KDH sa dnes sústredí na vlastnú agendu a prípravu na spojené komunálne a regionálne voľby, kde vzhľadom na regionálne témy a osobnosti existuje len málo zásadných prekážok pre miestnu spoluprácu.

Prieskumy KDH opakovane radia hnutie do parlamentu a majú rastúci trend, najnovšie nad hranicou 6 percent. Urobíme všetko pre to, aby sme aj naďalej dokázali získavať rastúcu dôveru medzi ľuďmi. Priestor pre KDH ako relevantnú politickú silu bezpochyby existuje.

Postoj trochu pátral aj v zákulisí kresťanských demokratov. Podľa našich informácií sa predstavitelia KDH stretli so zástupcami Dobrej voľby na podnet jej lídra Tomáša Druckera, ale žiadne spájanie nie je v pláne. So stranou SPOLU nepestuje Kresťanskodemokratické hnutie žiadne kontakty.

Aktuálna je naozaj len spolupráca so Slovenskou konzervatívnou stranou (či skôr jej pohltenie). SKS je akési konzervatívne torzo, ktoré zostalo po niekdajšej strane SIEŤ Radoslava Procházku. Jej politický výtlak je nulový, rovnako ako známosť jej značky. Nie je preto jasné, čím tento subjekt môže byť pre KDH zaujímavý – s výnimkou vytvorenia tak trochu virtuálneho mediálneho dojmu o spájaní konzervatívnych síl, ktoré chce konzervatívny volič v politike vidieť, na rozdiel od sústavného delenia sa do stále nových politických subjektov.

Pre KDH by mohlo byť zaujímavejšie rozhodiť siete smerom ku Kresťanskej únii Anny Záborskej. Existencia KÚ je dôsledkom sporu bývalej dlhoročnej europoslankyne s vtedajším predsedom Alojzom Hlinom v roku 2019. Nebyť tohto konfliktu a následného fungovania dvoch politických strán, ktoré sa uchádzajú o toho istého voliča, KDH dnes mohlo byť v parlamente. No dnes by zblíženie Kresťanskej únie a KDH prichádzalo do úvahy asi len, keby sa vzťahy v poslaneckom klube OĽaNO medzi jednotlivými frakciami zhoršili alebo keby sa Igor Matovič pohádal s Annou Záborskou.

Návrat KDH do Národnej rady je pre vedenie Milana Majerského najdôležitejšou dlhodobou métou. No predtým (ak vylúčime prípadné predčasné parlamentné voľby) kresťanských demokratov čaká potvrdenie ich postavenia silnej lokálnej strany v budúcoročných voľbách do miestnych a regionálnych územných samospráv. Ak by napríklad Milan Majerský neobhájil post prešovského župana, zjavne by to skomplikovalo jeho budúcnosť na čele KDH i vyhliadky hnutia na návrat do parlamentu.

Ak ste politik so silnou regionálnou pozíciou, máte na svojej strane jednu nevýhodu a jednu výhodu. Nevýhodou je riziko, že si nenájdete témy, a teda ani priestor v celoštátnej politike. Proste nezaujmete. Videli sme už pár schopných starostov a primátorov, populárnych vo svojej obci či meste, ktorí si v celoštátnej politike nedokázali pre seba nájsť miesto.

Na druhej strane, Milan Majerský má ako regionálny politik aj jednu výhodu. Ako bývalý primátor mesta Levoča a terajší predseda Prešovského samosprávneho kraja môže o sebe povedať, že niečo skutočne riadil.

To by pre voliča nemal byť zanedbateľný argument. Veď problém viacerých nominantov OĽaNO v tejto vláde bol, že síce išlo o slušných ľudí (dokonca kresťanov, populárnych vo svojich spoločenstvách), no často s minimom manažérskych skúseností.

Osvedčený biblický princíp v oblasti riadenia znie: „Bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým.“ (Matúš 25:21) Pre voliča je to tiež dobrý spôsob, ako si vyberať politikov: keď si sa osvedčil v riadení niečoho menšieho, posunieme ťa ďalej, aby si riadil niečo väčšie, náročnejšie.

Aj rímska republika mala svoj „cursus honorum“, teda rebríček verejných hodností, úradov a funkcií, v ktorých sa musel postupne osvedčiť ambiciózny politik. Dnes slovenská politika vyzerá tak, ako vyzerá, lebo veľká časť voličov si vôbec nekladie otázku, čo vlastne riadil ten-ktorý kandidát predtým, než sa začal uchádzať o funkciu.

Čo z toho vyplýva pre KDH? Najskôr mesto Levoča, teraz Prešovský samosprávny kraj… Ďalšou zastávkou Milana Majerského by teda mal byť výkonný post na celoštátnej úrovni.

Možno to príde. No pre ďalší postup Majerský potrebuje na budúci rok dobré vysvedčenie od obyvateľov svojho prešovského kraja.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0