Rodina Vzťahy 15. január 2021

Portál o vzťahoch Veriaci muži idú pri hľadaní partnerky často do extrémov

Lenka Brichtová
Lenka Brichtová

Rozhovor s Lukášom Košťálom, zakladateľom kresťanského portálu bezhranicnalaska.sk o partnerských vzťahoch.

Rozhovor s Lukášom Košťálom, zakladateľom kresťanského portálu bezhranicnalaska.sk o partnerských vzťahoch.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lenka Brichtová

Veriaci muži idú pri hľadaní partnerky často do extrémov
Foto: Andrej Lojan

Bezhraničná láska je kresťanský web o partnerských vzťahoch určený najmä mladým ľuďom. Okrem iného sa venuje aj témam identity, viery, manželstva či rodiny. Na facebookovej stránke ich obsah sleduje viac ako 30-tisíc ľudí.

Lukáš Košťál prišiel s myšlienkou založiť tento projekt pred siedmimi rokmi. V rozhovore vysvetľuje, či mladým chýba vzťahová výchova, aké témy ich najviac zaujímajú alebo s akými problémami sa vo vzťahoch stretávajú. Rozprávame tiež o jeho vzťahu a zasnúbení s výrazne mladšou partnerkou. 

Ako vznikol nápad založiť web o partnerských vzťahoch pre mladých?

Projekt Bezhraničná láska vznikol pred siedmimi rokmi najprv ako stránka na facebooku. O rok neskôr sme spustili aj webovú stránku. V tom čase som ukončil jeden vzťah, ktorý nebol ideálny v oblasti čistoty, čo ma, samozrejme, veľmi mrzelo. Dal som si predsavzatie a záväzok, že do budúcna to s čistotou vo vzťahu chcem myslieť naozaj vážne. Web som založil ako potvrdenie svojho rozhodnutia a zároveň ako dar pre moju budúcu manželku.

Objavili ste teda dieru na trhu?

Určite som sa najprv pýtal, či niečo také ako kresťansky orientovaný portál o téme vzťahov určený pre mladých už neexistuje. Vo vyhľadávači som zadal kľúčové slová, ako vzťahy, viera, čistota, a nič som nenašiel. Oslovil som aj svojich priateľov kňazov, ktorí majú na starosti pastoráciu mládeže v rámci diecéz a ani oni mi nevedeli povedať o nijakom podobnom projekte. Nechcel som založiť niečo prudko teologické, skôr som túžil, aby bol obsah dostupný a zrozumiteľný pre bežného mladého človeka.

Na akú vekovú skupinu ste sa chceli zamerať?

Vzťahy a prvé zaľúbenia začínajú mladí riešiť už v pätnástich rokoch. Serióznejšie to začínajú brať tak v osemnástke. Tam sa začína aj naša cieľová skupina. Naše štatistiky potvrdzujú tento údaj. Čítajú nás najmä mladí ľudia do 25 až 35 rokov.

A čo pomer ženy a muži?

Ako je zvykom pri takomto type stránok orientovaných na vzťahy, tak aj u nás 80 percent čitateľov tvoria ženy.

Článkov o vzťahoch pre mladých je na internete mnoho. V čom je váš projekt iný? 

Môj vtedajší vzťah nestroskotal len na spomínanej čistote. Na základe vlastnej skúsenosti a pri počúvaní iných mladých ľudí som si uvedomil, že mladí veriaci nemajú odkiaľ čerpať relevantné, dobré a bezpečné informácie o tom, ako budovať a udržiavať svoje vzťahy.

Keď som raz zadal do vyhľadávača slovo nevera, veľmi ma zabolelo a prekvapilo, že z prvých pozícií mi prehľadávač ponúkol článok, v ktorom psychologička tvrdí, že nevera môže byť pre manželstvo aj prínosom. Ako veriaceho človeka ma to veľmi zamrzelo. Alebo som náhodou natrafil na článok, ktorý bol obsahovo dobrý, ale nachádzal sa na stránke jednej sekty. Vtedy som si povedal, že s tým treba niečo urobiť.

Čo sú tie základy, ktoré si mladí pri budovaní vzťahu potrebujú osvojiť?

Z môjho pohľadu sú vážnymi problémami najmä nedôvera a žiarlivosť. To vnímam u mnohých svojich známych, ale aj skrze spätnú väzbu našich čitateľov. Zažil som, ako ženu presviedčal jej priateľ o tom, že je prehnane žiarlivá. On mal pritom v telefóne množstvo fotografií sporo odetých cudzích žien a argumentoval tým, že sa na ne len pozerá a obdivuje v nich krásu Stvoriteľa.

Druhým extrémom je, keď je jeden z partnerov prehnane majetnícky či žiarlivý a kontroluje každý partnerov krok. My si na stránke nechceme urobiť modlu len z témy čistoty. Väčšina vzťahov totiž nestroskotáva na tom, ale na egoizme, komunikácii, nezdravej pripútanosti k rodičom či nedoriešených zraneniach z minulosti.

V rodine mladí nemusia vždy vidieť dobrý príklad manželstva. Máte pocit, že Cirkev túto oblasť pastorácie zanedbáva?

Pozrime sa na najsilnejšie katolícke médiá, akými sú Katolícke noviny, Tv Lux či Rádio Lumen. Všetci vieme, že ich poslucháčska a čitateľská základňa sú starší ľudia. Myslím, že Cirkev v mediálnom svete ponúka mladým veľmi málo. Niekedy som smutný z toho, že keď sa robí zbierka na katolícke masmédiá, tak si mnohí myslia, že tým podporili aj nás. Ale nie je to tak.

Chceli by ste byť vnímaní ako katolícke médium?

Vždy sme medzi sebou mali kňaza, ktorý nás nejakým spôsobom duchovne zastrešoval. Nikdy sme to však navonok neprezentovali. Skôr to bolo o tom, že sme sa s ním poradili, keď bolo potrebné zhodnotiť v článku nejaké teologické veci. Mnohí kňazi sa za náš projekt modlia, slúžia sväté omše na náš úmysel či pre nás píšu články.

Oficiality v tomto smere som sa trochu bál, pretože mladých to môže odrádzať. Mnohí môžu byť z Cirkvi sklamaní alebo môžu mať voči nej predsudky. Keď si dnes mladý človek otvorí našu stránku, tak na prvý pohľad nezistí, že je kresťanská.  

Ako financujete svoje fungovanie?

Všetci, čo sme v tomto projekte, pracujeme čisto dobrovoľnícky. Honorovaní nie sú ani autori, ani ja ako zakladateľ, koordinátor a šéfredaktor. Dobrovoľné príspevky, ktoré nám ľudia posielajú, pokryjú len základ našej prevádzky. Do budúcnosti si uvedomujem, že ak chceme naozaj budovať kvalitný web s kvalitným obsahom, bez financií to nebude možné.

Ako sa šesť rokov služby v tejto oblasti prejavilo na vašom živote a vzťahoch?

Tým, že sám kontrolujem a čítam všetky články a prijímam aj spätnú väzbu od ľudí, tak som si uvedomil mnohé veci. Už samotný názov bezhraničná láska je predmetom mnohých otázok. Vychádza z biblického citátu a odkazuje na Ježiša, ktorý svoju lásku dokázal vo svojej obete na kríži. Ja som nikdy nemiloval bezhranične, nemilujem tak teraz a asi ani nikdy nebudem. A to z jednoduchého dôvodu, že nie som Ježiš. Chcem však mať stále pred sebou jeho lásku ako vzor.

Predtým ako som začal slúžiť v oblasti partnerských vzťahov, som to nechápal. Myslel som si, že všetko v živote sa dá prekonať láskou. Keď budem druhého ešte viac milovať, tak ho to určite vylieči z jeho rán a problémov. Čím viac životných príbehov som si vypočul, tým viac som chápal, že aj zdravá láska k sebe samému je dôležitá. Ak totiž dovolím, aby sa moja partnerka ku mne správala spôsobom, ktorý narúša moju dôstojnosť a hodnotu, tak to nie je podľa Božieho plánu.

Myslíte si, že mnoho ľudí svoje vzťahové problémy prehliada alebo pasívne dúfa, že sa to samo urovná?

Áno, určite je to tak. Aj ja som v tomto robil chybu. My kresťania často zachádzame do extrému. Riešime veci len modlitbou, odovzdávame to Bohu a čakáme, že všetko vyrieši za nás. To, samozrejme, nie je zlé, ale je nevyhnutné spojiť modlitbu s aktivitou.

Aj ja som mal sklony Boha pri modlitbe „manipulovať“ v tom zmysle, že mi predsa určite chce dobre a dobré je to, čo chcem ja. Každému preto odporúčam urobiť pre vzťah maximum, ale ak z druhej strany nie je žiadna snaha, tak aj rozchod môže byť riešením. Nie je hanbou vyhľadať v prípade potreby odbornú pomoc psychológa či vzťahového kouča.

Stretávate sa s tým, že ľudia majú obavy či predsudky pri vyhľadaní odbornej pomoci?

Počul som názory, že Boha nahnevá, ak niekto vyhľadá pomoc psychológa, pretože tým ukazuje, že mu nedôveruje. To je podľa mňa strašné. Mnohí z nich by pritom mohli byť s pomocou odborníka v živote už niekde inde.

Vy sám ste dlho patrili do kategórie nezadaných mužov po tridsiatke. Čo sú podľa vás dôvody, že v spoločnosti stúpa práve táto skupina ľudí?

U veriacich mužov je problém najmä v tom, že idú veľmi do extrémov. Buď sú pasívni a čakajú, že tá žena ich sama osloví, alebo sa tak úpenlivo modlia všelijaké Pompejské novény a sú frustrovaní, že Pán Boh im ešte žiadnu ženu do života neposlal. Čakajú, že k nim manželka príde ako manna z neba.

Druhým extrémom sú zas prehnane zúfalí muži, ktorí sú schopní spomenúť žene manželstvo a deti už na prvom stretnutí. Zo svojej skúsenosti viem, že väčšina žien sa takého prístupu zľakne. Vzťah by sa mal vyvíjať pomaly a prirodzene.

Ženy však zrejme tiež robia chyby.

U žien by som to tiež ukázal na príklade modlitby. Mnohé si vyprosujú správneho muža, ale neurobia nič preto, aby ho našli. Ďalším problémom môžu byť prehnané nároky. Ak má žena 35 rokov, tak by mohla upustiť z niektorých svojich vzťahových stereotypov. Tie sa môžu týkať veku, vzdialenosti, vzdelania a podobne. Samy si tak kladú isté prekážky a bariéry, cez ktoré sa oberajú o požehnanie. Kresťanskí muži to majú v tomto ešte ťažšie ako neveriaci.

Prečo?

Pri neveriacom mužovi si žena všíma základné veci, ako či má prácu, či vie normálne komunikovať, či nemá nejaké osobnostné alebo psychické problémy či závislosti. Ale pri veriacom mužovi žena okrem týchto vecí očakáva ešte omnoho viac. Je v poriadku očakávať od muža, že sa bude o seba starať po fyzickej stránke, ale je nemožné chcieť od neho, aby okrem chodenia do práce a cvičenia zašiel aj na modlitbové stretnutie, zúčastnil sa na svätej omši, pomodlil sa ruženec, venoval sa nejakej službe a ešte aj svojej partnerke. Deň má len dvadsaťštyri hodín.

Dnes ste zasnúbený a medzi vami a vašou snúbenicou je výrazný vekový rozdiel. Ako sa začal váš vzťah?

Veroniku som spoznal v čase, keď som si nikoho aktívne nehľadal. Začali sme komunikovať náhodne a skôr v kamarátskej rovine. Začiatkom apríla minulého roka som mal cestu smerom na Kysuce, kde Veronika býva. Zašiel som za ňou a pri našom prvom osobnom stretnutí som si uvedomil, že pre mňa veľa znamená. Pre vekový rozdiel som si však držal odstup a bral to ako priateľský vzťah. Naša komunikácia sa však začala zintenzívňovať, až to prerástlo do skutočného vzťahu.

Kedy prišlo rozhodnutie požiadať ju o ruku?

Určite som pred tým cítil bázeň. Radil som sa s kamarátmi psychológmi, kňazmi či manželmi, ktorí vedú snúbenecké prípravy. Všetci ma upozorňovali najmä na ružové okuliare a potrebu dívať sa na ten vzťah a na toho druhého reálne. Koncom augusta som Veroniku, po zvážení všetkých týchto vecí, vo Vysokej nad Uhom požiadal o ruku. Neodporúčam však ľuďom, aby do toho vhupli tak rýchlo. Najmä pokiaľ sa nepoznajú a nestretávajú dostatočne často.

Nebáli ste sa vzhľadom na jej vek odmietnutia?

Už predtým sme sa spontánne rozprávali o zásnubách a Veronika sa prejavovala tým spôsobom, že so svadbou nechce zbytočne čakať. Z jej strany teda boli takéto náznaky. Keďže ešte študuje na vysokej škole, doprial by som jej času, koľko potrebuje. Odpovedala mi však, že sa teší, a ja mám pocit, že je zrelá na takéto rozhodnutie.

Tento rok napriek situácii s koronou plánujete svadbu. Nepremýšľali ste nad jej odkladom?

Klamal by som, keby som povedal, že je to jednoduché. Verím však, že ak dvaja ľudia kráčajú s Bohom, vedia spolu komunikovať a v niečom sa aj obetovať, tak to zmysel má. Manželstvo pre mňa nie je len papier, ale skutočná sviatosť a spôsob, ako potvrdiť svoj vzťah pred Bohom a vyprosiť si doň požehnanie. Preto by som to nechcel zbytočne odkladať.

 

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0