Spoločnosť 16. máj 2019

Israel Folau v austrálskej ragbyovej reprezentácii skončil. Čo bude nasledovať?

Michael Cook
Michael Cook
Ragbyovú superhviezdu Israela Folaua uznali vinnou z homofóbie.
Ragbyovú superhviezdu Israela Folaua uznali vinnou z homofóbie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michael Cook

Israel Folau v austrálskej ragbyovej reprezentácii skončil. Čo bude nasledovať?
Israel Folau. Foto: flickr.com (David Molloy)

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Israel Folau, jeden z najlepších austrálskych hráčov ragby, bol uznaný vinným zo „závažného porušenia“ Kódexu správania profesionálnych hráčov. Čím sa previnil? Na sociálnych sieťach uverejnil komentáre kritické k homosexuálnemu životnému štýlu. (Folau na instagrame zverejnil obrázok s textom „opilci, homosexuáli, cudzoložníci, klamári, smilníci, zlodeji, ateisti, modlári“ pôjdu do pekla. Text bol parafrázou textu Svätého písma, Gal 5, 19-20. Folau už v roku 2017 na twitteri napísal, že „miluje a rešpektuje všetkých ľudí za to, kým sú a za ich názory, ale osobne nepodporuje homosexuálne manželstvo“, za čo zožal kritiku. Pozn. prekl.)

Ďalším krokom bude, ako vážne ho budú sankcionovať. Jeho situáciu skúma trojčlenná komisia. Najpravdepodobnejším výsledkom bude, že mu zrušia jeho kontrakt za 4 milióny dolárov alebo mu len uložia pokutu a suspendujú ho. Za Wallabies, austrálsku ragbyovú reprezentáciu, si už nikdy nezahrá.

Jeho zosadenie vyšle obyčajným Austrálčanom veľmi nevyberavé posolstvo: buďte ticho. Nie je tu ohrozená iba vaša sloboda prejavu a náboženská sloboda. Ide o vaše zamestnanie.Zdieľať

Je pravdepodobné, že s podporou Alana Jonesa, komentátora Sydney radio a bývalého trénera Wallabies, sa Folau odvolá. Jeho prípad sa môže dostať až na Najvyšší súd Austrálie.

Je to prehnaná reakcia rozmaznanej superhviezdy? Z diaľky to tak môže vyzerať, ale nie je to tak. Ide o prípad testujúci slobodu prejavu po tom, čo bol v roku 2017 schválený zákon o homosexuálnom manželstve. Folau je úspešný športovec a je všetkým na očiach. Jeho zosadenie vyšle obyčajným Austrálčanom veľmi nevyberavé posolstvo: buďte ticho. Nie je tu ohrozená iba vaša sloboda prejavu a náboženská sloboda. Ide o vaše zamestnanie.

Spomedzi tisícok slov napísaných o Folauovom zápase s vedením Austrálskej ragbyovej ligy to jasne ilustrujú tri citáty.

Keď vás raz prepustia zo zamestnania, už mimo neho zostanete

Folau už v Austrálii nebude môcť hrať. Držiteľa rekordu za najväčší počet ragbyových trojok v Super Rugby (najsledovanejšia a najprestížnejšia ragbyová liga na svete, pozn. prekl.) už účinne ostrakizovali.

Je možné, že nebude môcť hrať ani v Európe. Mourad Boudjellal, prezident ragbyového klubu vo francúzskom meste Toulon, pre športový magazín L’Equipe povedal: „Ten chlap je hlupák, mal by odísť. Alebo by si mal kúpiť rozum. Stále môže ísť do Ku Klux Klanu, potom by videl, aké je to byť na druhej strane.“

Inými slovami, vyjadrenie kresťanského názoru na homosexualitu robí z Folaua nezamestnateľného, hlúpeho bigotného človeka.

Takto pravdepodobne uvažuje veľká časť ľudí v austrálskom korporátnom svete. Alan Joyce, otvorene homosexuálny riaditeľ spoločnosti Qantas, hlavného sponzora Wallabies, počas kampane za uzákonenie homosexuálneho manželstva pre médiá povedal: „Máme zapojených 580 spoločností... Ak sa vám nepáči niektorá spoločnosť zapojená do tejto kampane, nebudete si môcť založiť bankový účet, nebudete môcť nikde lietať.“ Lietať, hrať ragby či pracovať vo veľkej korporácii.

Ste s nami alebo proti nám

Zo všetkých uhlov pohľadu neprejavuje Folau voči gayom žiadnu nenávisť, aj keď neskrýva svoje kresťanské presvedčenie o ich skutkoch. Komisia však došla k záveru, že Folau mal v úmysle byť urážlivý.

V austrálskej demokracii 2.0 už nefunguje tradičné kresťanské chápanie o nenávisti k hriechu a láske k hriešnikovi. Ak hriešnika naozaj milujete, musíte milovať aj jeho hriech.

Ian Roberts, gay a bývalý hráč ragbyovej ligy, povedal: „Je mi ľúto Israela, ale skutky majú svoje následky; a reakcie... na predmestiach doslova existujú deti, ktoré sa zabíjajú... tento druh poznámok môže vytláčať ľudí do priepasti a aj to robí.“ Inými slovami – skepsa týkajúca sa homosexuálneho životného štýlu sa rovná vražde.

Takéto tvrdenie je veľmi rozšírené, ale veľmi ťažko sa dokazuje (ak je to vôbec možné). Môže Roberts dokázať, že úroveň samovrážd teenagerov v Sydney vzrástla kvôli Folauovým komentárom na sociálnych sieťach? Nemôže, ale ani to nepotrebuje. Dobro homosexuality je pravdou, ktorú nemožno kritizovať.

V korporátnej Austrálii sa tiché schvaľovanie homosexuality stane podmienkou na zamestnanie

Katrina Grace Kellyová, stĺpčekárka v denníku The Australian, sa do Folaua tvrdo obula. Napísala, že spoločnosť Rugby Australia mala ako jeho zamestnávateľ plné právo vyhodiť ho:

V debate okolo referenda z roku 2017 o homosexuálnom manželstve boli zástancovia tradičného manželstva uisťovaní, že sa nič nezmení. Dnes každý vie, že to nie je pravda.Zdieľať

„Tí, ktorých táto vec rozčuľuje, veľmi dobre vedia, že ak by oni sami povedali v rádiu, v televízii alebo by napísali pre noviny to, čo povedal Folau, ich kariéry by sa zmenili na prach... Všetci zamestnanci, ktorí by chceli Folauovi vyjadriť solidaritu, si môžu jeho komentár vytlačiť, podpísať ho svojím menom a pripevniť na nástenku v jedálni... Buďte pokojní. Žiadna verejná postava, zamestnanec ani zamestnávateľ nič z toho neurobí. Žiadny rozumný človek nechce niesť spoločenské, politické, právne a finančné následky, ktoré by nasledovali.“

Pravdupovediac, má úplnú pravdu. Po uznaní Folaua vinným každý, kto je zamestnaný v korporátnej Austrálii, vie, že ak nepadne na kolená pred molochom LGBTQ+, jeho alebo jej kariéra sa zmení na prach.

Znie to extrémne? Spýtajte sa Israela Folaua, nezamestnaného športovca.

Ale môže to byť, paradoxne, dobrý výsledok. V debate okolo referenda z roku 2017 o homosexuálnom manželstve boli zástancovia tradičného manželstva uisťovaní, že sa nič nezmení. Dnes každý vie, že to nie je pravda.

Michael Cook
Autor je šéfredaktor austrálskeho magazínu Mercatornet.

Pôvodný text: The consequences that follow. Uverejnené so súhlasom Mercatornet.com, preložil L. Obšitník.

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0