Komentáre a názory 14. máj 2019

Vadala prišiel na Slovensko, lebo je tu veľa katolíkov a fašistov

Fero Múčka
Fero Múčka
Ako to dopadne, keď sa dostanete do štádia, že máte jedno vysvetlenie na úplne všetko.
Ako to dopadne, keď sa dostanete do štádia, že máte jedno vysvetlenie na úplne všetko.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Vadala prišiel na Slovensko, lebo je tu veľa katolíkov a fašistov
Foto - TASR/Postoj

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Drvivá väčšina článkov o skupine Vadalovcov, resp. ‘ndranghete u nás sa zamerala senzačné či banálne odhalenia, ako sa Vadala dostal na Slovensko, čo tu robil a čo mal zrejme ešte v pláne. No našlo sa aj pár zaujímavých pokusov interpretovať jeho pôsobenie na Slovensku cez sociologický kľúč.

Nedávno ma v tejto súvislosti zaujal pohľad Martina M. Šimečku:

„Vadala správne vytušil, že na Slovensku sa môže správať po taliansky. Oba katolícke národy si do 21. storočia priniesli tradíciu korupcie, pokrytectva a fašizmu – ideálny roztok na rozmnožovanie mafiánskych buniek. To, že sa vo vlastnom prípade mýlil a za svoj omyl pyká väzením, by nemalo byť útechou. Taliansko má dlhú históriu odsúdených mafiánov, a napriek tomu tam dnes demokracia vädne a fašizmus kvitne.“

Tento zaujímavý historicko-sociologický postreh stojí za hlbšie zamyslenie, pretože priam prekypuje dedukciou.

Vadalova analýza s kukláčmi za chrbtom

Vadala na Slovensko prišiel v roku 2001, pretože v Taliansku bol hľadaný za ukrývanie člena mafie a vraha Domenica Venturu.

Zhodou okolností sa tu usadil v susedstve starých známych z rodiny Rodá. Rodiny, ktorá v talianskej Kalábrii bývala šesť-sedem kilometrov od Vadalovho bydliska. Na základe vyššie uvedenej sociologickej dedukcie však ide určite len o podružnú náhodu, ktorá vo Vadalovom rozhodovaní nezohrala dôležitú úlohu. Vadala si v čase, keď sa musel schovávať, lebo po ňom išla protimafiánska jednotka, isto urobil dobrú analýzu kultúry a vyšlo mu, že príde na Slovensko. Lebo krajina si do 21. storočia priniesla tradíciu korupcie, pokrytectva a fašizmu – ideálny roztok na rozmnožovanie mafiánskych buniek.

(Faktom, že sme si do 21. storočia preniesli po polstoročí komunizmu najmä to, že väčšinu času tohto storočia tu boli premiérom a tiež prezidentom členovia KSČ, že tu máme komunistické kádre v polícii, prokuratúre či súdnictve, sa nezaoberajme. Narušilo by to spomínaný sociologický postreh.)

Ale dobre, pripusťme, že ak aj nie priamo Vadala, ale ‘ndrangheta ako taká sem naozaj prišla preto, že sme tradične fašistická a katolícka krajina, podobne ako Taliansko, a preto sa tu ‘ndrangheta cíti dobre.

Ak teda ‘ndrangheta chodí tam, kde je tradícia fašizmu, potom tu máme celoeurópsky problém. Ba nielen celoeurópsky, ale interkontinentálny až globálny.

Krajina za krajinou

Koncom decembra minulého roka sa uskutočnila koordinovaná akcia vo viacerých európskych, evidentne fašistických a prudko katolíckych štátoch Európy, zameraná proti ‘ndranghete. Pri akcii bolo zadržaných 84 členov, resp. spolupracovníkov veľkej mafiánskej siete podozrivej z pašovania a distribúcie drog, prania špinavých peňazí, vydierania a násilnej kriminality.

Zrejme nikoho neprekvapí, že išlo aj o tradičné fašistické, resp. postfašistické a ultrakatolícke krajiny ako Belgicko, Holandsko a Luxembursko. Oficiálne dáta síce nič z tejto orientácie nepotvrdzujú, ale keďže tam ‘ndrangheta takto silno pôsobí, zaručene to musia byť katolícke krajiny s fašistickou tradíciou. Dedukcia nepustí.

Prítomnosť ‘ndranghety v Európe (počet skupín). Alebo aj zoznam "národov, ktoré si do 21. storočia priniesli tradíciu korupcie, pokrytectva a fašizmu". Prameň: ResearchGate.net

Závažná je aj potom aj situácia v ďalšej tradične fašistickej a silno katolíckej krajine, akou je Kanada. Zdá sa, že situácia sa vyostrila po tom, čo na kreslo premiéra nastúpil Justin Trudeau, známy svojím náklonom k fašizmu a katolíckemu extrémizmu. Len krátko po tom, ako sa stal kanadským premiérom, kanadská kráľovská polícia označila fungovanie klanov ‘ndranghety v krajine za prioritnú hrozbu.

Zdá sa, že hlavným miestom kanadského fašizmu a katolicizmu je Toronto, v ktorom – podľa prokuratúry – majú klany "dlhú a pevnú prítomnosť".

Ďalším príkladom je situácia vo Švajčiarsku, kde sa prítomnosť 'ndranghety, zrejme pre stupňujúcu sa fašistickú a katolícku atmosféru v krajine, stáva podľa prokuratúry veľmi závažnou. „Súčasná situácia v konfederácii je viac než alarmujúca, máme tu oblasti, ktoré sú ‘ndranghetou úplne kolonizované,“ uviedla v stanovisku švajčiarska prokuratúra.

Podobných prípadov na starom kontinente pribúda. Podľa britského denníka Independent sa dnes rozširovanie 'ndranghety v Londýne a Írsku javí ako nezastaviteľné. Keďže upevňovanie 'ndranghety podľa spomínaného sociologického postrehu koreluje s fašizmom, máme tu ďalší dôkaz, že Európu dnes naozaj obchádza strašidlo fašizmu.

Sila dedukcie

No to zďaleka nie je všetko, Európa je len zlomok skutočného problému s fašistickou tradíciou. Významná epizóda tejto talianskej mafie sa dnes odohráva aj v tradične katolíckom Hongkongu. Nie je síce oficiálne známe, že by bol Hongkong katolícky (štatisticky ide o päť percent populácie), ale keďže tam táto mafia pôsobí, tak to určite bude katolícka krajina. Koniec koncov, potvrdzuje to aj prezývka tamojšieho zakladateľa ‘ndranghety Giuseppeho Pensabeneho – „pápež“. To závažným spôsobom nahráva teórii zo spomínaného sociologického postrehu.

Podobných príbehov z pôsobenia, resp. rozmáhania sa ‘ndranghety vo svete máme veľa, nespomenuli sme napríklad situáciu v Austrálii, tradičnej to postfašistickej krajiny.

Ako sa ukazuje, ‘ndrangheta boduje v mnohých krajinách a takmer na všetkých kontinentoch, predovšetkým vo vyspelých krajinách. Je to neklamný znak toho, že ide o katolícke národy, ktoré si do 21. storočia priniesli tradíciu korupcie, pokrytectva a fašizmu – ideálny roztok na rozmnožovanie mafiánskych buniek.

Väčšinou sa to síce nedá nijako podložiť, ale dedukcia nepustí. No a mať jedno vysvetlenie na úplne všetko na svete má tiež svoje praktické výhody.

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0