Rodina 18. december 2018

Ideálne Vianoce

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Rodinné trio o svojich predstavách o Vianociach.
Rodinné trio o svojich predstavách o Vianociach.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Ideálne Vianoce
Foto: Flickr/Luca Florio

Pripravujeme sa na vianočné sviatky, pomaly uzatvárame rok, bilancujeme, a tak sme našich odborníkov na výchovu nechceli zaťažovať ďalším výchovným problémom. Ďakujeme im za spoluprácu a množstvo inšpiratívnych podnetov na tému výchova, ktoré nám v tomto roku venovali. Tentokrát nás však zaujímalo, ako si oni osobne predstavujú ideálne Vianoce. 

Albín Škoviera, špeciálny pedagóg, Katolícka univerzita v Ružomberku a Univerzita Pardubice

Ideálne Vianoce? Neviem... Nerozumiem celkom tomuto slovnému spojeniu. Vianoce môžu byť podľa mňa úžasné i skromné, zázračné, tiché, radostné i menej radostné, jednoduché i bohaté, nezabudnuteľné... K tým nezabudnuteľným sa v duchu, aspoň v čase Vianoc, vraciame.

V mojom útlom detstve žila naša rodina v Česku na samote, v starej časti mlyna (už to je romantika). Dôležitá bola príprava – pomáhali sme mame s upratovaním a pečením, otcovi s hotovením dreva. Na Štedrý deň (vtedy to bol ešte pracovný deň) sme sa naozaj veľmi intenzívne postili (s bratmi sme sa navzájom kontrolovali) a čakali, kým otec príde z práce.

Stromček – najkrajšie ozdoby boli zlatené orechy. Aj zopár jabĺk „vyrástlo“ na jedličke. Na vrchole bol anjel a pod stromčekom betlehem. Štedrá večera bola síce štedrá, ale prísne vegetariánska. Zvonček. Modlitba. Narodil sa Kristus Pán. Potom darčeky. Prekvapenie. Na záver celý rad kolied. Večer o 22.45 odchod na polnočnú. Do temer päť kilometrov vzdialeného Herálca. Tam i späť – peši. S bratom sme miništrovali. Polnočná bola taká krásna, že som pri nej chvíľami pri oltári usínal.

Keď som mal 41 rokov, stal som sa riaditeľom diagnostického ústavu, kam boli umiestnené deti, ktoré boli často z nevyhovujúceho rodinného prostredia. Vnímal som ako samozrejmosť to, že aj na Štedrý deň prídem medzi ne (často sa ku mne pridalo aspoň jedno z našich detí). Väčšina z nich, aj keď im bolo ľúto, že nie sú doma, nikdy doma také Vianoce nezažila. Trúfam si povedať, že moji kolegovia im dokázali sprostredkovať skutočného ducha Vianoc. Zažívali sme úžasnú slávnosť s tichou radosťou detí aj nás dospelých. Z narodenia dieťaťa. Z nádeje. Keď človek nemá nádej, nemá budúcnosť. A my sme deťom chceli dať cítiť, že budúcnosť majú. Moja žena sa aj trocha hnevala na to, že „ústavácke deti“ sú mi prednejšie ako to, že si sadneme k spoločnej večeri „už“ o šiestej. Ešteže naše deti to brali tak, že takto to naozaj má byť.

Vianoce mám rád. Tie, čo boli i čo budú. Sú sviatkom rodiny, sviatkom nádeje. Keď človek nemá nádej....

Denisa Zlevská, psychologička, Centrum pre tréning a rozvoj

Vianoce sú pre mňa sviatkom prítomného okamihu, v ktorom sa nebo stretáva so zemou a opäť sa rodí moja nádej. Ideálne Vianoce sú tie, ktoré prežívam v kruhu svojich najbližších, pri rozprávkach a znejúcich koledách. Vychutnávam si oddych i spomalenie, spoločné varenie jedla a popíjanie punču, zdobenie stromčeka a malé milé veci, ktoré pre seba robíme, aby nám bolo spolu dobre – objatia, srandy, vianočné svetielka, darčeky.

Milujem spomínanie pri štedrovečernej večeri na to, čo sa udialo v minulom roku, a snívanie o tom, čo bude v tom nastávajúcom. Obvykle si zavedieme papier, kde si nasledujúce týždne píšeme sny a túžby a potom sa ich snažíme naplniť počas roka. No a určite neodmysliteľná je polnočná omša a spev Tichej noci pri zhasnutom svetle, do ktorého sme zapojení všetci, ktorí sme prišli vítať vianočné dieťa.

Katarína Winterová, doktorka pedagogiky, mediátorka, vedie internetové poradenstvo pre rodičov.

Ideálne Vianoce s deťmi sú pre mňa také, keď nik nejde do práce, keď sa nikto nechystá do školy, škôlky ani na tie krúžky nikto nejde. Toto vianočné obdobie, keď máme možnosť fungovať spolu ako rodina je krásnym časom. Prinášať vianočné zvyky a žiť emócie – mať čas vidieť, prežívať a vychutnávať si detské emócie radosti. A najmä byť „len“ mamou bez iných povinností a byť „len“ otcom. Nehnaní ničím. 

Ideálne Vianoce si vytvárame my sami, ignorujúc „vonkajšie požiadavky“, čo musím mať upratané, kúpené, napečené alebo navarené. Ideálne Vianoce tvoria naše autentické vzťahy v rodine a láska v nich. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0