Rodina 27. november 2018

O Vianociach a materializme

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Koľko darčekov znesie dieťa pod stromčekom?
Koľko darčekov znesie dieťa pod stromčekom?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

O Vianociach a materializme
Foto: Flickr/frankieleon

Blíži sa Advent a odvšadiaľ na nás už mesiac vyskakujú vianočné reklamy, ľudia nakupujú darčeky, deti píšu listy Ježiškovi. Ako pod takým nátlakom nájsť správnu mieru, koľko darčekov dať deťom pod stromček, aby neboli sklamané, ale aby bolo jasné, že naše Vianoce nie sú o materializme?

Albín Škoviera, špeciálny pedagóg, Katolícka univerzita v Ružomberku a Univerzita Pardubice

Francúzsky filozof a sociológ G. Lipovetsky charakterizuje súčasnú spoločnosť ako hyperkonzumnú. Kupujeme a hromadíme viac, ako sme vôbec schopní spotrebovať, sme stále viac zahľadení do seba, sme pôžitkárski a individualistickí. Iste – tlak reklamy i našich známych, ktorí už stačili kúpiť v polovici novembra vianočný stromček a akési luxusné zbytočnosti, je silná manipulácia, ale vždy sme tu nakoniec my, ktorí rozhodujeme, čo, komu i za koľko. Ale aj „či“. Používajme „sedliacky rozum“ a nedajme si Vianoce „ukradnúť“.

Mnohí z nás (i naše deti) máme temer všetko, čo potrebujeme. Ak kupujeme darček, je to totiž často len nová verzia toho, čo dieťa už má – od tridsiatej bábiky po piaty mobil či počítačovú hru. Netvrdím, že Vianoce majú byť celkom bez darčekov. Ale... Aké darčeky potešili naše dieťa za posledné tri-štyri roky? Boli to vždy „veľké“ a drahé veci? Aké darčeky potešili nás? Nemusíme plniť všetky túžby, stačí aj jedna. Keď sa budeme pri stromčeku s deťmi rozprávať, keď budeme spolu spievať koledy a tešiť sa na to, že ideme na nový rok s tetou, strýkom a ich deťmi na lyžovačku a sánkovačku niekde „na Kysuce“, celkom iste rýchlo pochopia, že Vianoce nie sú vôbec o materializme, ale o tom, že je nám spolu dobre.

Katarína Winterová, doktorka pedagogiky, mediátorka, vedie internetové poradenstvo pre rodičov.

Vianoce a množstvo darčekov sú každoročnou témou. Na jednej strane vnímame pohľad dospelého, ktorý intuitívne cíti správnu mieru darčekov pre svoje dieťa a na druhej strane vnímame neustále podsúvanie akcií a zaručených darčekov, bez ktorých sa nezaobídeme na Vianoce a naše deti bez nich budú nešťastné. Keď sa do tohto zapojí aj „nekonečne“ dlhý list Ježiškovi, rodič má čo robiť, aby si udržal svoju predstavu.

Ako pomôcť sebe a aj dieťaťu zachovať striedmosť a nemateriálnosť Vianoc? Hľadajte odpovede na otázky:

  • Čo sa stane, ak dieťa dostane menej darčekov? Bude smutné? Bude sa hnevať na vás? Povie, že Vianoce sú o ničom? Nie, ak vyberiete jeden darček, po ktorom túžilo, bude sa radovať. Nebude mať v hlave predstavu, čo mohlo dostať a nedostalo. Jeho prianie ste splnili. Nedávno som čítala pravidlo o darčekoch – jeden hlavný a dva malé darčeky.

  • Čo sa, naopak, stane, ak dieťa dostane veľké množstvo darčekov? Čo tým odkazujeme dieťaťu? Množstvo darčekov radosť nenásobí. Vzniká tu zaujímavý efekt sklamania. Dieťa prirodzene čaká, že každým ďalším rozbaleným darčekom príde väčšie a väčšie prekvapenie, ktoré predstihne ten predchádzajúci pocit z rozbaleného darčeka. A takéto očakávanie rastúceho prekvapenia nie je možné naplniť. Dieťa je tak v konečnom dôsledku sklamané.

  • Ak chceme dať deťom odkaz, že Vianoce nie sú o materializme, o čom sa doma rozprávame? O tom, že sa tešíme na to, že budeme spolu, že sa nebudeme nikam ponáhľať, že si pripomíname narodenie Ježiška alebo sa rozprávame o darčekoch? O tom, čo si deti želajú, a pýtame sa ich, ako sa už tešia na darčeky? Rozhovormi sa mení vnímanie pohľadu na Vianoce a na ich podstatu.

Je prirodzené, že deti si do istého veku nedokážu uvedomiť, že Vianoce sú pripomienkou na narodenie Spasiteľa. Lepšie si predstavia darčeky a hračky ako Ježiša. Preto je na rodičoch, aby do tohto vianočného času vniesli nekomerčnú atmosféru, ktorá ich odstrihne od matérie. A to dokážu spoločným časom. Nech to nie je klišé, ale radosť rodičov z detí a radosť detí z rodičov.

Denisa Zlevská, psychologička, Centrum pre tréning a rozvoj

Skôr ako sa vrhneme s elánom plniť sny svojich detí podľa obsahu listu Ježiškovi, je potrebné nájsť si odpoveď na otázku, aké Vianoce chceme mať. Pod tlak vianočných okolností sa totiž často dostávame vtedy, ak nás valcujú predstavy niekoho iného, ako sú reklamné spoty či pekne vystavený tovar v obchodoch praskajúcich vo švíkoch alebo názory rodičov spolužiakov našich detí či rodinných príslušníkov.

Rozhodujúce teda je uchopiť naspäť do vlastných rúk svoju slobodu a tvoriť si Vianoce podľa vlastných predstáv – podľa osobných i rodinných hodnôt.

Potom je už jednoduché nájsť odpoveď na otázku, koľko darčekov je vhodné darovať a vyhnúť sa materialistickým Vianociam. Domnievam sa, že pre šťastné a veselé Vianoce nestačí len mať, dôležité je byť. Byť spolu, viac sa spoznávať, spomaliť, venovať si pozornosť, konať dobro jeden voči druhému. Manažujme si teda úplne vedome svoje rozhodnutia a činy už počas adventného obdobia podľa toho, kým sa vďaka vianočnému času chceme stať, a nie čo počas neho chceme nadobudnúť.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0