Aktuálne 15. január 2018

Tenisovú legendu kritizujú a ponižujú. Pre jej kresťanské postoje

Igor Dopirák
Igor Dopirák
Jedna z najlepších hráčok histórie túžila, aby manželstvo ostalo zväzkom muža a ženy. Schytala za to tvrdú kritiku.
Jedna z najlepších hráčok histórie túžila, aby manželstvo ostalo zväzkom muža a ženy. Schytala za to tvrdú kritiku.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Igor Dopirák

Tenisovú legendu kritizujú a ponižujú. Pre jej kresťanské postoje
Foto: Margaret Courtová po boku mužskej tenisovej legendy Roda Lavera (TASR/AP)

Z hľadiska počtu získaných singlových grandslamových titulov je najúspešnejšou tenistkou histórie. Austrálčanka Margaret Courtová na štyroch najslávnejších a najdôležitejších tenisových turnajoch sezóny (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) triumfovala vo dvojhre dohromady 24-krát.

A vo štvorhre a mixe pridala ďalších 38 titulov.

Courtová sa stala miláčikom austrálskeho národa, v roku 2003 po nej dokonca pomenovali jednu z arén, v ktorej sa hrajú zápasy Australian Open. Pre svoje vyjadrenia je však 75-ročná legenda v poslednom období pod paľbou kritiky.

Manželstva sa nedotýkajte

Courtová, ktorá sa po skončení kariéry stala evanjelickou pastorkou, už roky kritizuje homosexuálne páry za ich túžbu po väčšom množstve práv. Najväčšiu vlnu kritiky si však vyslúžila vlani v máji.

Veľká časť najväčších austrálskych spoločností totiž tlačila na tamojšiu vládu, aby navrhla novelu zákona na schválenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Alan Joyce, šéf leteckej spoločnosti Qantas a otvorený gej, dokonca nechal pomaľovať lietadlá svojej spoločnosti dúhovými farbami. To Courtovú nahnevalo.

„Som sklamaná, že Qantas sa stal aktívnym propagátorom homosexuálnych manželstiev. Verím v manželstvo jedine ako vo zväzok muža a ženy tak, ako to stojí v Biblii. Vaše rozhodnutie mi nedáva inú možnosť než využiť iné aerolínie, kde to bude možné pre moje časté cesty,“ napísala Joycovi bývalá tenistka v súkromnom liste.

Po ohlásení bojkotu leteckej spoločnosti sa na nej médiá vyvŕšili. Kritizovala a zosmiešňovala ju tamojšia tlač, rozhlas či televízia, útoky pokračovali aj na sociálnych sieťach.

„Pozorujem, že veriacich s tradičnými názormi na život a na rodinu začínajú šikanovať, osočovať a zastrašovať. Nemám nič proti homosexuálom, ale nedotýkajte sa manželstva. Je to zväzok muža a ženy. Hoci existuje právo na názor, začínam mať pocit, že obyčajní ľudia, všetci, ktorí máme takúto mienku, sme prenasledovaní a vystavení verejnému osočovaniu,“ priznala v tom období pre SME.


Margaret Courtová. Foto – TASR/AP

Zastal sa jej aj premiér

Medzi najväčšie Courtovej kritičky sa zaradila legendárna americká tenistka s českými koreňmi Martina Navrátilová. Organizátorov Australian Open vyzvala, aby premenovali arénu, ktorá nesie meno Courtovej.

„Bola úžasnou hráčkou, ale je aj homofóbkou. Jed, ktorý jej vychádza z úst, sa nedá považovať iba za vyjadrenie názoru. Aktívne sa usiluje o to, aby odobrala ľuďom s menšinovou sexuálnou orientáciou práva na rovnaké zaobchádzanie,“ vravela o Courtovej Navrátilová, ktorá je lesbičkou.

Na stupňujúcu sa kritiku a žiadosť verejnosti o to, aby premenovali arénu po niekom inom, sa k prípadu vyjadril dokonca aj austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

„Nech sú názory Courtovej na manželstvo akékoľvek, má právo ich vysloviť. A môže lietať aerolinkami, akými len chce, je to naša tenisová legenda. S premenovaním Arény Margaret Courtovej nesúhlasím, oslavuje totiž jej úspechy ako tenistky a tiež zásluhy pre krajinu,“ priznal.

Vlani v novembri sa napokon uskutočnilo v Austrálii nezáväzné referendum, na ktorom sa zúčastnilo takmer 80 percent oprávnených voličov. Za možnosť, aby krajina umožnila homosexuálom uzatvárať manželstvá, zahlasovalo až 62 percent z nich. Na začiatku decembra tamojší parlament manželstvá párov rovnakého pohlavia schválil. Manželstvo v Austrálii tak už nedefinuje zväzok „muža a ženy“, ale zväzok „dvoch ľudí“.

Prešla k pentekostálnej cirkvi

A hoci sa zdalo, že na Courtovej vyhlásenia sa zabudne, nestalo sa. Pred pár dňami ju skritizovala iná americká legenda Billie Jean Kingová. Rovnako ako Navrátilová aj ona je lesbičkou. Kingová je hostkou prebiehajúceho Australian Open, ktoré sa každoročne koná v Melbourne (15. január – 28. január).

„Často sme spolu hrávali, vážila som si ju. Bolo to medzi nami v poriadku, až kým nepovedala tak mnoho hanlivých vecí o mojej komunite. Vtedy mi došla trpezlivosť, prehnala to,“ uviedla Kingová. Aj ona súhlasí s tým, aby Arénu Margaret Courtovej premenovali. „Ani by som tam nenastúpila, keby som ešte bola hráčkou,“ doplnila Američanka.

Courtová ukončila svoju aktívnu kariéru ako 35-ročná v roku 1977. Hoci bola vychovávaná ako katolíčka, po tridsiatke sa začala hlásiť k evanjelickej viere.

Po vyštudovaní teológie sa v roku 1991 stala duchovnou. Založila spoločenstvo známe ako Margaret Court Ministries, v roku 1995 bola zakladateľkou Victory Life Center, pentekostálnej cirkvi v meste Perth, v ktorom je pastorkou. V spomínanom meste tiež úzko spolupracuje so slovenskou evanjelickou komunitou.

Tento rok po prvý raz neprišla na turnaj Australian Open. Uviedla, že prešla hrubými atakmi a chce sa venovať rodine.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0