Kultúra 05. september 2019

Taliansky autor bestsellerov žije v celibáte a počúvajú ho masy tínedžerov

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Je profesorom gréčtiny a latinčiny, dobre vyzerá a je členom Opus Dei. Jeho romány čítajú milióny ľudí.
Je profesorom gréčtiny a latinčiny, dobre vyzerá a je členom Opus Dei. Jeho romány čítajú milióny ľudí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Taliansky autor bestsellerov žije v celibáte a počúvajú ho masy tínedžerov
Foto Facebook

S potešením oznamujeme, že Postoj bude v spolupráci s talianskym denníkom Corriere della Sera prinášať pravidelné stĺpčeky talianskeho autora Alessandra D'Aveniu.

Viac o autorovi sa dozviete z nášho článku, ktorý sme publikovali pred dvoma rokmi (02.08.2017).

 

Alessandro D'Avenia je talianskym fenoménom, ktorý nezapadá do stereotypných vzorcov zaručeného úspechu. Tento atraktívny čerstvý štyridsiatnik sa otvorene vyjadruje o svojej viere v Boha, o kresťanstve, ktoré dáva životu zmysel, a médiá i čitatelia ho milujú. Paradoxne, najviac tínedžeri, ktorých jeho diela očarili natoľko, že je ich novodobým idolom. 

Z mafiánskeho Palerma k literatúre

D'Avenia sa narodil ako tretie zo šiestich detí v sicílskom Palerme, vyrastal v hlboko veriacej rodine. 

Jeho život zásadne ovplyvnil učiteľ náboženstva, kňaz Pino Puglisi, ktorého v roku 1993 v deň jeho 56. narodenín zabila sicílska mafia. 

Jeho druhým vzorom bol učiteľ literatúry, ktorý ho nadchol pre štúdium klasikov a latinčiny. V roku 2000 skončil D´Avenia štúdium na rímskej univerzite Sapienza a pokračuje v doktoráte z antických jazykov v Siene. 

Dnes je profesorom literatúry, latinčiny a gréčtiny na najprestížnejšom súkromnom katolíckom gymnáziu v Miláne. Jeho kariéra úspešného spisovateľa ide ruka v ruke s cestou učiteľa. Jeho prvý román Biela ako mlieko, červená ako krv vyšiel v roku 2010 a dosiahol medzinárodný úspech s nákladom milión výtlačkov preložených do 22 jazykov.

Tento román z prostredia školy bol aj sfilmovaný a vysielala ho viackrát i Slovenská televízia. 

Vo svojej tretej knihe To, čím peklo nie je použil autobiografické prvky zo života v prostredí ovládaného mafiou i príbeh kňaza, ktorého zabila organizácia Cosa nostra. 
Jeho prvé tri knihy sú dnes všetky v rebríčku desiatich najobľúbenejších kníh talianskych tínedžerov. 

Vedie mladých ku klasike

Keď ohlásil v roku 2016 tému svojho posledného románu, kritici len zalamovali rukami a nedávali mu šancu na úspech. D'Avenia sa rozhodol veriť svojmu vnútornému hľadaniu a nepočúvať rady editorov. Žiakmi milovaný učiteľ literatúry si vybral ako tému dielo a život veľkého talianskeho klasika, filozofa a básnika Giacoma Leopardiho. 

Tento predstaviteľ talianskeho romantizmu je zapísaný v hlavách Talianov ako ateista a pesimista. D'Avenia otočil perspektívu a v románe Umenie byť zraniteľní, ako ti môže Leopardi zachrániť život tohto melancholického básnika predstavil ako vzor pre mladých ľudí, lebo ostal do konca verný hľadaniu pravdy a krásy a svojmu povolaniu poetu. 

Foto Facebook


Postava Leopardiho, ktorú študenti vnímali dovtedy len ako povinnú jazdu na hodinách literatúry, sa stala vďaka románu novým idolom pubertiakov. 

Alessandro D'Avenia chodí po Taliansku s divadelným predstavením k poslednému románu a lístky sú dopredu beznádejne vypredané. Pri autogramiádach stoja rady tínedžerov pred kníhkupectvami, aby sa stretli s profesorom, ktorý rozumie ich svetu. 

Napriek tomu spisovateľ tvrdí, že nepíše pre tínedžerov. „Nemyslím si, že táto literatúra je pre deti, ona je pre ženy a mužov, ktorí veria v budúcnosť a v jediný spôsob naučiť sa naozaj milovať, s našimi slabosťami, pádmi i zlyhaniami.“

Kritici vo veľkom rozoberajú, v čom tkvie úspech kníh talianskeho učiteľa, ktorý neskrýva svoje kresťanstvo a otvorene hovorí o svojom vzťahu k Bohu. 
Zhodujú sa, že je to asi tým, že D'Avenia svojich mladých čitateľov nepodceňuje, berie ich vážne, hovorí ich jazykom bez podliezania a hľadá odpovede na ich najvnútornejšie otázky. 

Svet mladých ľudí spoznal vďaka svojej praxi učiteľa. V interview pre liberálny denník La Stampa prezradil, že práve škola je pre neho prvým povolaním. 
Každú svoju hodinu začína tak, že prejde všetkých študentov a každému sa pozrie osobne do očí. Robí to preto, aby mal pred sebou vždy osobu, a nie celú triedu, aby videl, či sú jeho žiaci spokojní alebo smutní. Keď sa ho žiaci pýtajú, prečo to robí, odpovedá: „Lebo ste dôležitejší ako hodina literatúry.“

Kresťanstvo je protijed na nudu

„Mladí dnes potrebujú objaviť to, čo nám dalo kresťanstvo, primát osoby. Primátom modernity je výsledok, zatiaľ čo v kresťanstve to, čo má zmysel, je osoba ako východisko i cieľ celej existencie. Ťažké, tvrdé časy, ktoré žijeme dnes, boli aj v každej inej epoche ľudstva. Nemali by sme z toho robiť veľkú tragédiu, možno len jednoducho prehodnocujeme egoistický štýl života so zameraním na seba, na ktorý sme boli zvyknutí. Vyzerá to tak, že sa nám rúca svet, realita je však taká, že svet sa mení. Povedal som si: sme si istí, že keď je v kríze vonkajší svet, mal by byť v kríze aj človek? Nejde o element, ktorý treba posilniť?... Boh nie je niečo, čo sa pridruží k životu, je to život sám, ktorý kvitne. Keď na to myslím, hovorím si: Bože, ja bez teba nemôžem žiť. V kresťanstve som našiel protijed na nudu. Jediný, ktorý poznám. Život, ktorý je zverený tebe a totálne Bohu,“ hovorí v jednom rozhovore D'Avenia o svojej viere. 

Foto Facebook


Novinárov provokuje aj jeho spôsob života a opätovne mu kladú otázky, či má priateľku alebo či je zamilovaný. D'Avenia šokuje svojou otvorenosťou, s akou hovorí o svojom súkromí, bez strachu, že stratí popularitu alebo sa stane terčom istého posmechu v liberálnejšej časti spoločnosti. 

Pre najznámejší taliansky denník hovorí: „Rozhodol som sa venovať svoj život mladým ľuďom, škole a dobrovoľníctvu. Zvolil som si celibát, toto rozhodnutie vo mne zrelo dlhšie. Neznamená to vzdať sa lásky, ale žiť ju iným spôsobom, sledujem cesty, na ktoré ma vedie moja vášeň, rozprávať a počúvať príbehy, v škole, v divadle, v knihách. Nie som len filantrop a koniec. Môj život je plný vzťahu s Bohom, ale nemám kňazské povolanie, je to moja láska k nemu, v hĺbke, má aj sentimentálny aspekt, bez ktorého by som nemohol žiť.“ 

Na otázku novinára, či tá pravá možno ešte len príde, D'Avenia odpovedá. „Som očarený ženským pôvabom, ale Boh, ktorý je prameňom tohto pôvabu, ma očaril ešte viac. Nie je to idealizmus ani sentimentalizmus, ani chýbajúci zmysel pre realitu. Je to hlboká láska, ktorá rastie každým dňom a prekypuje. A keď máš šťastie zažiť takúto lásku, čo urobíš? Už ju nepustíš.“

Multimediálny profesor

Alessandro D'Avenia žije v dobrovoľnom celibáte ako člen hnutia Opus Dei. Túto cestu si zvolil, lebo túto spiritualitu žili aj jeho rodičia, ktorých život je pre neho dodnes príkladom. Žije a pracuje vo svete, svoj život však zasvätil Bohu. Tvrdí, že kresťanstvo mu dalo odpovede na všetky oblasti ľudského života. 

Okrem písania kníh sa dnes venuje aj filmovým scenárom a blogovaniu. Je to multimediálny autor, ktorého na sociálnych sieťach sleduje viac ako 150-tisíc ľudí. Pre jeho stúpajúcu popularitu ho volajú „profesor Pop“.

Keď sa ho ďalší liberálny denník La Repubblica pýtal, čo ho naučil život v Opus Dei, odpovedal: „Že nájdeš vieru v každodennosti, tam nájdeš aj Boha. Je to, ako keby ti bol zverený kúsok sveta, o ktorý sa máš starať.“ Na poznámku novinára, že viera môže militarizovať svet, hovorí: „Vo mne nie je žiaden úmysel kontrolovať svet. Ale mám úmysel ho strážiť, starať sa o krásu a chrániť ju. Ak by to tak nebolo, čo by potom znamenalo – milovať svojho blížneho ako seba samého?“

Knihy tohto spisovateľa vydáva najznámejšie talianske vydavateľstvo Mondadori. Hoci si editori nevedia vysvetliť úspech človeka, ktorý ide svojimi názormi i spôsobom života proti hlavnému prúdu doby, každá jeho ďalšia kniha žne ovácie u mladého publika. 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0