Sud z roku 1926 Najdrahšia whisky na svete ide do aukcie

Najdrahšia whisky na svete ide do aukcie
Foto: TASR
„Príliš veľa čohokoľvek škodí, ale príliš veľa dobrej whiskey sotva stačí,“ tvrdil spisovateľ Mark Twain.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
Sud z roku 1926 / Najdrahšia whisky na svete ide do aukcie
0:00
0:00
0:00 0:00
Christian Heitmann
Christian Heitmann
Autor je rodený Prešporák, ktorý časť života prežil v Nemecku a Chorvátsku, vo Viedni a v Záhrebe študoval históriu so zameraním na strednú a východnú Európu. Píše o zahraničnej a bezpečnostnej politike.
Ďalšie autorove články:

Trumpova rezolúcia Bezpečnostná rada OSN schválila mierový plán pre Gazu

Nové stíhačky aj protivzdušná obrana Čo chce Zelenskyj dosiahnuť v Paríži

Zlaté ruky kráľa Midasa Kedysi bol Mindič Zelenského priateľom, teraz naňho prezident pre korupciu uvalil sankcie

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Kvalitná whisky nie je práve lacnou zábavkou, len máločo sa však môže priblížiť k fľaši, ktorú teraz predáva slávny londýnsky aukčný dom Sotheby’s. Je ňou The Macallan Adami 1926, jedna zo štyridsiatich fliaš, ktoré v roku 1986 po neuveriteľných 60 rokoch zrenia naplnili z jedného suda.

Z týchto štyridsiatich fliaš štrnásť nieslo etiketu Fine and Rare, ďalších dvanásť etiketu navrhnutú v roku 1993 talianskym maliarom Valeriom Adamim a dvanásť umelcom Petrom Blakom. Blake je známy aj ako dizajnér obálky albumu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles.

Adami, narodený v roku 1935 v Bologni, patrí medzi najslávnejších povojnových talianskych umelcov. Jeho diela inšpirované pop-art hnutím sú charakteristické jasnými čiernymi obrysmi a farebnými plochami a dnes sú vystavené napríklad v Museum of Modern Art v New Yorku či v centre Georges Pompidou v Paríži.

Aukčný dom hodnotu fľaše odhaduje na 750-tisíc až 1,2 milióna libier, teda približne 860-tisíc až 1,38 milióna eur. Fľaša The Macallan 1926 Fine and Rare, z toho istého suda, ale s inou etiketou, bola predaná v roku 2019 za takmer 1,5 milióna libier. Pred ňou bola rekordérom iná fľaša Adami, ktorú v roku 2018 vydražili za takmer 850-tisíc libier.

Whisky je pálená z obilnín, zväčša raže, i keď americká whiskey (písaná podľa írskeho vzoru s e) zvykne obsahovať aj kukuricu. Ak je kukurice viac než polovica, reč je o bourbone. Čerstvá whisky je však odporná žbrnda, až dlhoročné starnutie v dubových sudoch z nej robí ten zlatistý mok, za ktorý sú milovníci ochotní minúť desiatky či dokonca stovky eur.

Dlhé zrenie však má svoju cenu, keďže počas neho sa ročne strácajú približne dve percentá tekutiny. To sa nezdá ako veľa, no po dvadsiatich či tridsiatich (alebo v tomto prípade šesťdesiatich) rokoch to už nie je celkom triviálne množstvo.

Ale ako píše britský Guardian, ani nový vlastník si na fľaši pravdepodobne nepochutná. Zo všetkých štyridsiatich fliaš bola zatiaľ údajne otvorená len jedna, druhá sa stratila počas zemetrasenia v Japonsku v roku 2011.

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
sud whisky
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť