Aktuálne 22. marec 2023

Poslanci zmenili rozhodnutie Slovensko odmieta uznávať rodičovstvo zahraničných homosexuálnych párov

Postoj
Postoj

Zmenu dnes na európskom výbore navrhol poslanec Ľudovít Goga zo Sme rodina.

Zmenu dnes na európskom výbore navrhol poslanec Ľudovít Goga zo Sme rodina.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Slovensko odmieta uznávať rodičovstvo zahraničných homosexuálnych párov
Ilustračné foto: pexels.com

Slovensko odmieta uznávať rodičovstvo zahraničných homosexuálnych párov. Parlamentný výbor pre európske záležitosti zmenil svoje rozhodnutie.

Informoval o tom Denník N. Zmenu dnes navrhol Ľudovít Goga zo Sme rodina.

Minulý týždeň schválil výbor Národnej rady pre európske záležitosti nariadenie Rady o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní rozhodnutí a prijímaní verejných listín vo veciach rodičovstva a o zavedení európskeho osvedčenia o rodičovstve. Za hlasovala aj šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská. KDH prijatie nariadenia kritizovalo.

Cieľom nariadenia bolo zabezpečiť, aby sa rodičovstvo preukázané v jednej krajine Európskej únie uznávalo vo všetkých členských štátoch. A to aj v prípade homosexuálnych párov s deťmi.

V realite by to znamenalo, že ak v nejakej krajine EÚ uznávajú párom rovnakého pohlavia rodičovské práva, malo by to takémuto páru zaručiť aj Slovensko, kde nie sú uzákonené registrované partnerstvá, homosexuálne manželstvá ani adopcie detí párov rovnakého pohlavia.

Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Viliama Karasa navrhovalo výborom schválený dokument odmietnuť.

Anna Záborská tvrdí, že šéfka výboru Vladimíra Marcinková (SaS) nepredložila stanovisko ministerstva spravodlivosti priamo na výbore a poskytla zavádzajúce a neúplné podklady na rokovanie.

„Postup vedenia výboru vo veci jednotného uznávania rodičovstva v EÚ považujem za manipuláciu a zneužitie postavenia predsedníčky výboru. Nemusíme spolu súhlasiť, ale mali by sme sa správať férovo a nesnažiť sa uviesť kolegov do omylu. Ak máme zaviesť novú legislatívu, tak na základe demokratického procesu v našom parlamente, nie zatajovaním či rozposielaním materiálov na poslednú chvíľu. Som rada, že výbor svoje uznesenie opravil,“ uviedla predsedníčka Kresťanskej únie.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0