Aktuálne 20. marec 2023

Rodičovstvo zahraničných homosexuálnych párov Poslanci zaviazali Slovensko uznať ho. Za bola aj Záborská

Postoj
Postoj

KDH kritizuje hlasovanie poslancov európskeho výboru NR SR, na základe ktorého by Slovensko malo uznávať cezhraničné rodičovstvo aj párov rovnakého pohlavia. Proti prijatiu nariadenia bolo pritom Karasovo ministerstvo spravodlivosti.

KDH kritizuje hlasovanie poslancov európskeho výboru NR SR, na základe ktorého by Slovensko malo uznávať cezhraničné rodičovstvo aj párov rovnakého pohlavia. Proti prijatiu nariadenia bolo pritom Karasovo ministerstvo spravodlivosti.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Poslanci zaviazali Slovensko uznať ho. Za bola aj Záborská
Foto – TASR/AP

Minulý týždeň v stredu 15. marca schválil výbor Národnej rady pre európske záležitosti nariadenie Rady o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní rozhodnutí a prijímaní verejných listín vo veciach rodičovstva a o zavedení európskeho osvedčenia o rodičovstve.

Cieľom nariadenia je zabezpečiť, aby sa rodičovstvo preukázané v jednej krajine Európskej únie uznávalo vo všetkých členských štátoch. A to aj v prípade homosexuálnych párov s deťmi.

V realite to znamená, že ak v nejakej krajine EÚ uznávajú párom rovnakého pohlavia rodičovské práva, malo by to takémuto páru zaručiť aj Slovensko, kde nie sú uzákonené registrované partnerstvá, homosexuálne manželstvá ani adopcie detí párov rovnakého pohlavia.

Situácia pre slovenské LGBTI páry s deťmi sa však nijako nezmení, schválené nariadenie ju nerieši.

Na prípad upozornil Denník N. Podľa predsedníčky európskeho parlamentného výboru Vladimíry Marcinkovej z SaS po schválení nariadenia poslancami výboru o ňom už nebude rozhodovať plénum Národnej rady. Na ťahu je už Európska komisia a následne vlády členských štátov. Odobrenie nariadenia poslancami zaväzuje slovenskú vládu dokument podporiť.

Na európskom výbore hlasovali za nariadenie takmer všetci prítomní poslanci okrem Milana Mazureka z Republiky. Nariadenie podporila aj predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská, Romana Tabák, brat Borisa Kollára Ľudovít Goga zo Sme rodina či Peter Kmec z Hlasu.

Pritom ministerstvo spravodlivosti pod vedením Viliama Karasa navrhovalo výborom schválený dokument odmietnuť.

V predbežnom stanovisku k danému nariadeniu ministerstvo uvádza, že „sa nedá očakávať, že by v rámci negociácií došlo k takým zmenám, ktoré by návrh nariadenia učinili pre SR prijateľným“, a preto momentálne Slovensko nemá záujem o harmonizáciu pravidiel v oblasti uznávania rodičovstva na úrovni Európskej únie.

KDH hrozí zmenou matky na „rodiča 1“

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie žiada poslancov európskeho výboru o vysvetlenie, prečo v tejto otázke odignorovali stanovisko ministerstva a nechávajú Úniu zasahovať do výlučných právomocí členských štátov.

Europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann hovorí, že schválené nariadenie má veľké medzery a prináša vážne riziká. „Okrem iného by sa zaviedlo tzv. európske osvedčenie o rodičovstve, kde by sa rodičia neuvádzali ako otec a mama, ale ako prvý rodič a druhý rodič,“ píše na sociálnej sieti.

Návrh Komisie podľa Lexmann zároveň uznáva cezhraničné rodičovstvo bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté či narodené a bez ohľadu na formu rodiny dieťaťa. 

„Takáto úprava doslova otvára dvere pre legalizáciu vo väčšine krajín nezákonnej praxe tzv. náhradného materstva. Dieťa sa tak stáva subjektom komerčného kontraktu, čo je v absolútnom rozpore s ľudskou dôstojnosťou,“ tvrdí europoslankyňa.

Komisia podľa jej slov zašla „opäť priďaleko“, keďže rodinné právo je v plnej právomoci členských štátov Únie. Priznáva, že je potrebné riešiť otázky právnej istoty nadobúdania občianstva či cestovných dokumentov, navrhuje však používať také nástroje, ktoré plne rešpektujú národné kompetencie a neohrozujú najlepší záujem dieťaťa.

Schválené nariadenie možno zmeniť len prijatím nového. Parlamentný výbor by o ňom musel znova hlasovať, na čo však jeho predsedníčka Marcinková nevidí dôvod, keďže drvivá väčšina poslancov ho podporila.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0