Aktuálne 26. november 2022

Vláda sa s lekármi dohodla Otázka platov je vyriešená, hromadné výpovede nebudú

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Vláda a odborári našli kompromis a dohodli sa na postupnom zvyšovaní platov. Rokovali šesť hodín a bez Igora Matoviča.

Vláda a odborári našli kompromis a dohodli sa na postupnom zvyšovaní platov. Rokovali šesť hodín a bez Igora Matoviča.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Otázka platov je vyriešená, hromadné výpovede nebudú
Premiér Eduard Heger a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vláda a lekárski odborári na sobotňajšom rokovaní vyriešili otázku platov lekárov a dohodli sa. Približne 2 100 lekárov tak ostáva v nemocniciach aj po 1. decembri a hromadné výpovede stiahne.

Premiér Eduard Heger zvolal, že kríza je zažehnaná a kolaps nemocníc Slovensko viac nečaká. Vláda nakoniec ustúpila požiadavke odborárov, ktorá si vyžiada 40 miliónov eur.

„Tešíme sa, že môžeme ísť naspäť do práce,“ povedal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý ocenil konštruktívnosť premiéra počas rokovaní.

Lekári budú mať české platy

Keďže lekári odmietli stabilizačný príspevok, ktorý v stredu predstavil minister financií Igor Matovič, vrátili sa späť ku koeficientom.

Od 1. januára 2023 bude neatestovaný lekár zarábať minimálne 1,5-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov a za každý rok praxe dostane navýšenie o 1,5 percenta.

Pre atestovaného lekára pôjde o koeficient 2,5-násobku priemernej mzdy a za každý rok praxe si prilepší 2,5 percenta až do 30 rokov praxe. Vláda sa zároveň s lekármi dohodla, že od 1. januára 2025 sa pri atestovaných lekároch zvýši koeficient praxe z 0,025 na 0,03, teda na požadované tri percentá tak, ako to pôvodne žiadali lekári.

Lekár bez špecializácie

  • koeficient 1,5 /+0,015 rok praxe

Lekár so špecializáciou

  • koeficient 2,5 /+0,025 rok praxe
    •  od 1. 1. 2025 +0,03 rok praxe 

Lekári budú spomedzi zdravotníckych povolaní odmeňovaní za odpracované roky najdlhšie. Oproti iným povolaniam až o 10 rokov viac. Podľa premiéra Hegera ide o najväčší kompromis, aký sa dal dosiahnuť. Rezort zdravotníctva bude v najbližších dňoch pracovať na príprave pracovných zmlúv.

Platy lekárov sa po zvýšení skutočne dostávajú na českú úroveň. Priemerný plat slovenského lekára v nemocnici s príplatkami by mal od roku 2023 presahovať 4 500 eur.

Požiadavky idú do parlamentu, stabilizačný príspevok zostáva

Avizovaný stabilizačný príspevok sa však neruší. Môžu oň požiadať všetci ostatní zdravotnícki pracovníci, lekári nie. Sestry, sanitári, rádiológovia či fyzioterapeuti majú tak nárok získať paušálny príspevok 5-tisíc eur, ak zostanú v zdravotníctve nasledujúce tri roky. Pri polovičnom úväzku dostanú polovičnú sumu. Ak by sa počas daného obdobia rozhodli zo systému odísť, musia alikvotnú sumu vrátiť. 

Príspevok by mal byť podľa slov ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského vyplatený do konca decembra. 

Rezort zdravotníctva v pondelok predloží na parlamentný výbor pre zdravotníctvo aj dohodnuté zmeny pri prvých siedmich požiadavkách. O ich legislatívnom znení sa bude hlasovať na schôdzi, ktorá sa začína v utorok. Zákony chce mať premiér schválené ideálne už v stredu.

Peter Visolajský vyzval poslancov, aby zákony podporili a zodpovedne pristúpili aj k hlasovaniu o budúcoročnom rozpočte. Ak totiž rozpočet v parlamente neprejde, navýšenie platov lekárov je ohrozené.

Zároveň šéf LOZ-u apeloval na lekárov i slovenských študentov medicíny v zahraničí, aby sa vrátili pracovať domov na Slovensko. „Radi vás privítame ako nových kolegov, spravili sme všetko pre to, aby sme pre vás vytvorili lepšie podmienky,“ povedal s vierou, že personálny nedostatok v zdravotníctve sa touto dohodou dnes začína riešiť. Víta aj vládou navrhovaný náborový príspevok.

Pôvodné požiadavky odborárov:

  1. Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.
  2. Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.
  3. Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.
  4. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.
  5. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov. 
  6. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov – atestačné a špecializačné štúdium.
  7. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu.
  8. Slovensko nesmie stratiť konkurencieschopnosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov, a preto žiadame, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe, a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda cca o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky na účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.

Pokiaľ by k dohode vlády s odbormi nedošlo, hrozilo, že lekárom 30. novembra vyprší výpovedná lehota a vyhlási sa núdzový stav. Premiér Heger už žiadal o pomoc susedné krajiny V4, čo odborári kritizovali a označili za hanebnosť. Následne ich vo výpovediach podporili aj českí kolegovia.

Nemocnice zároveň začali hromadne rušiť plánované operácie. Lekári teraz podľa odborárskeho predáka urobia všetko pre to, aby sa neodkladala ani jedna operácia a pacienti dostali termíny tak, ako ich mali sľúbené.

Ústupky vedúce k dohode predznamenal už Matovič

Minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti ešte počas rokovaní oznámil, že rozhodnutie týkajúce sa dohody s odborármi necháva na premiéra. Na dnešnom rokovaní s odborármi nebol. Rokoval s nimi len premiér Heger a minister zdravotníctva Lengvarský.

Hoci sám Matovič avizoval, že by LOZ-u viac neustupoval, napísal, že pochopí, keď im premiér v niečom ustúpi, aj keď ich požiadavky podľa neho už dávno presiahli hranicu „boja za spravodlivú mzdu“.

Zároveň vyhlásil, že on osobne viac s odborármi rokovať nebude. „Nedokážem viac sedieť a ‚rokovať‘ s ľuďmi, pre ktorých chorý človek v nemocnici je len nástroj na vydieranie pre vlastný prospech,“ tvrdí. Dodal, že s odbormi strávil približne 40 hodín a žalúdok sa mu „definitívne prevrátil“. Niečo „také odporné“ vraj ešte nezažil.

 

SOM PN ... obrátil sa mi žalúdok Mal som 22. S mamou sme stáli pred operačnou sálou neurochirurgie na Kramároch. S...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Sobota 26. novembra 2022

 

Matovič lekárskym odborom vyčítal aj to, že nikde vo svojich požiadavkách neriešia podľa jeho slov naďalej veľmi rozšírenú korupciu v zdravotníctve, ktorú ilustroval na príklade operácie vlastného otca.

Vedúci operačného tímu si pri odstraňovaní nádoru jeho otcovi údajne vypýtal „motivačných“ 5 000 korún. Dotyčného neurochirurga vraj stretol pred pár týždňami na rokovaniach, kde zastupoval lekárov a podporoval hromadné výpovede. Visolajský na status šéfa OĽaNO nereagoval, ministrovi len zaželal skoré uzdravenie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0