Politika 26. máj 2022

Komunistický teror v Číne Unikli nové dôkazy o čínskych koncentračných táboroch

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Režim vybudoval v provincii Sin-ťiang všetko kontrolujúci systém.

Režim vybudoval v provincii Sin-ťiang všetko kontrolujúci systém.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Lukáč

Unikli nové dôkazy o čínskych koncentračných táboroch

O čínskom štáte sa už dlhšie hovorí, že do „prevýchovných táborov“ internoval približne milión Ujgurov. Ide o moslimskú menšinu v Číne a v jej provincii Sin-ťiang čínsky režim vybudoval neslobodný a všetko kontrolujúci štát.

V prevýchovných táboroch sú Ujguri podľa čínskeho režimu „bezplatne odborne vzdelávaní“. Učia sa napríklad spievať komunistické piesne. Kanada, Holandsko a USA však prístup čínskeho režimu označujú za „genocídu“ a nedávno uniknuté informácie, ktoré publikoval nemecký Der Spiegel, výrazne podporujú ich pohľad na vec.

Čína do regiónu Sin-ťiang zatiaľ nepustila žiadneho zástupcu nezávislých organizácií pre ľudské práva. Komisárka OSN Michelle Bacheletová napríklad požaduje prístup do tejto oblasti od roku 2018. Jediným zdrojom svedectiev o tom, čo sa v týchto prevýchovných táboroch deje, tak boli donedávna iba očití svedkovia, ktorým sa podarilo opustiť Čínu.

Z čínskych policajných spisov teraz uniklo viac ako desať gigabajtov informácií, ktoré zahŕňajú tisíce fotografií väzňov, tajné prejavy, školiace dokumenty štátnych orgánov a „takmer nekonečné“ zoznamy väzňov.

Systematický zločin proti ľudskosti

S informáciami prišiel nemecký antropológ Adrian Zenz, ktorému ich poskytol anonymný zdroj, zrejme hacker. Zdroj nechcel žiadne peniaze a ani si nekládol žiadne podmienky.

Zenz sa problematike čínskych táborov v minulosti už venoval, pátraním po verejných súťažiach napríklad objavil čínsku túžbu postaviť prevýchovné tábory, v štátnych rozpočtoch objavil zvýšenie výdavkov na nové väznice (niekedy až o 1000 percent) a takisto fakticky poukázal na to, že sa v regióne Sin-ťiang státisíce detí dostali do štátnej starostlivosti, pretože obaja ich rodičia sú „vzdelávaní“ v prevýchovných táboroch.

Zenz tvrdí: „Je to systematický zločin proti ľudskosti. Máme tu množstvo rôznych zločinov – od zadržiavania v prevýchovných táboroch cez nútené práce, cez búranie mešít až po obmedzovanie náboženstva. Ide o to, aby asimilovali týchto ľudí, tieto národy, aby ich rozobrali, nech sú v súlade so stranou a môžu byť lepšie kontrolovaní štátom.“

Nové informácie niekoľko týždňov preveroval medzinárodný výskumný tím. Renomovaní súdni znalci overili obsah dokumentov a pravosť záberov. Tím zložený z redaktorov Der Spiegel a BBC nakoniec cestoval do Turecka a Holandska, kde sa stretol s príbuznými tých, ktorí sú v táboroch.

Desať minút s rodinou na desať dní

V niektorých oblastiach bolo do táborov na najmenej rok internovaných aj viac ako 12 percent dospelej populácie. Podľa uniknutých spisov má jeden z táborov cely určené na trestanie väzňov samotkou – a používajú sa. Ako väzeň máte každých desať dní povolený jeden desaťminútový rozhovor s rodinou. Tento rozhovor je nahrávaný, a ak autority obsah alebo náladu rozhovoru vyhodnotia ako „nenormálnu“, sú podniknuté „primerané opatrenia“.

Najmladší vyfotografovaný väzeň mal 15, najstarší 73 rokov. Najväčšiu skupinu tvoria muži vo veku od 18 do 30 rokov, ktorí výrazne vymizli z ulíc Sin-ťiangu. Väzni sa do táborov dostali z rozličných príčin – patrí medzi ne napríklad vzdelávanie sa o islame alebo používanie služby VPN na obídenie internetovej cenzúry. (Čínska polícia pri cestných kontrolách pravidelne kontroluje mobily občanov. Každý občan musí mať v telefóne aplikáciu, ktorá zistí, či vyhľadával zakázaný obsah.)

Najprv zabitie, potom výstraha

Premena Sin-ťiangu na policajný štát je spätá s Chen Quanguom, ktorý do minulého roka viedol v tomto regióne komunistickú stranu. Krátko po jeho príchode v roku 2016 si musel každý občan nainštalovať sledovaciu aplikáciu. Muži nesmú nosiť brady, mäsiari sa museli zbaviť sekier a do ich nožov boli vyfrézované QR kódy.

Uniknuté spisy o tomto mužovi poskytujú ešte brutálnejší obraz – v prejave v roku 2018 svojich podriadených vyzýval, aby zastrelili každého, kto by sa z táborov pokúsil utiecť. „Najprv zabite, potom sa ohláste,“ radil.

Polícia by sa mala správať drsne aj k obyčajným občanom – k navrátilcom zo zahraničia by mala pristupovať ako k „ťažkým zločincom“, čo znamená použitie pút, okov a čiernych kapucní.

Zaviedlo sa aj niečo, čo sa nazýva Integrovaná platforma spoločných operácií (IJOP). V tejto databáze sa ukladajú informácie o prakticky všetkých občanoch Sin-ťiangu, pričom sa tam nachádzajú aj informácie o ich životnom štýle. Režim pod zámienkou bezplatných zdravotných vyšetrení zhromaždil genetický materiál takmer každého obyvateľa.

Tento systém na základe všetkých údajov vypočíta, aký nebezpečný je daný občan. Abdurahman Hasan, ktorý v súčasnosti žije v Holandsku, takto prišiel o manželku. Dva mesiace po spustení systému bola odsúdená na 16 rokov v zajateckom tábore za údajné podnecovanie rozbrojov a narúšanie verejného poriadku. To, čo je s ňou teraz, nie je jasné.

„Už nemôžem vnímať čínske úrady ako vládu,“ hovorí zúfalý manžel, „je to teroristická organizácia.“

V súčasnosti je už množstvo prevýchovných táborov zlikvidovaných, ale satelitné snímky ukazujú, že v odľahlých pohoriach a púšťach vnikajú nové. Ostatné zariadenia sa zmenili na pracovné tábory – zmizol napríklad ostnatý drôt. Navyše sa dramaticky zvýšil počet bežných väzňov v Sin-ťiangu. Tých, ktorých režim nedokázal prevychovať, skrátka poslal do väzenia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0