EÚ schválila saranču sťahovavú ako ďalší hmyz vhodný na konzumáciu

EÚ schválila saranču sťahovavú ako ďalší hmyz vhodný na konzumáciu
Ilustračné FOTO TASR/AP
Hmyz bol v rámci stratégie Európskej komisie známej ako Z farmy na stôl určený za alternatívny zdroj bielkovín.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
EÚ schválila saranču sťahovavú ako ďalší hmyz vhodný na konzumáciu
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Robert Fico požiadal šéfa NATO Marka Rutteho o posilnenie protivzdušnej obrany Slovenska

Dodávateľ vody v Gaze pozastavil svoje služby po zadržaní zamestnanca Hamasom

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že povolila uviesť na trh ako potravinu v poradí už druhý typ hmyzu. Potravinový lístok Európanov môže byť legálne obohatený o saranču sťahovavú (Locusta migratoria).

Komisia v tlačovej správe spresnila, že tieto saranče budú pre záujemcov dostupné v mrazenej a sušenej forme a tiež v podobe prášku. Budú určené na predaj ako pochúťka alebo potravinová prísada v množstve potravinárskych výrobkov.

Povolenie prichádza po prísnom vedeckom posúdení zo strany Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý dospel k záveru, že kobylka sťahovavá je bezpečná na konzumáciu pri to spôsoboch použitia, ktoré predložila spoločnosť žiadajúca o jej registráciu.

Všetky výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú mať označenie informujúce možných o alergických reakciách.

Piatkové povolenie EK nasleduje po kladnom hlasovaní členských štátov EÚ zo septembra minulého roka, ktorým bola žiadosť v tejto veci predložená.

Členské krajiny EÚ žiadosť o zaradenie saranče sťahovavej na konzumáciu schválili v septembri 2020.

Prvé povolenie na použitie hmyzu ako novej potraviny bolo prijaté vlani v júli a týkalo sa sušených žltých múčnych červov (larvy chrobáka múčiara obyčajného - Tenebrio molitor).

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vo viacerých svojich štúdiách označila hmyz za vysoko výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tukov, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov.

Hmyz, ktorý denne konzumujú milióny ľudí na celom svete, bol v rámci stratégie EK známej ako Z farmy na stôl, určený za alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
Európska únia Eurokomisia potraviny hmyz
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred 6 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť