Aktuálne 20. september 2021

Odhalenie utajeného svedka Po trestnom oznámení Petra Tótha obvinili novinárov Tódovú a Čikovského

Juraj Brezáni
Juraj Brezáni

Stíhaní sú za článok z októbra 2018, keď reportérka a zástupca šéfredaktora Denníka N písali o Petrovi Tóthovi. Prokuratúra na pokyn Žilinku obvinenie preverí.

Stíhaní sú za článok z októbra 2018, keď reportérka a zástupca šéfredaktora Denníka N písali o Petrovi Tóthovi. Prokuratúra na pokyn Žilinku obvinenie preverí.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Juraj Brezáni

Po trestnom oznámení Petra Tótha obvinili novinárov Tódovú a Čikovského
Novinárka Monika Tódová. Foto TASR

Ešte minulý týždeň obvinil vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III novinárov Denníka N. Reportérka Monika Tódová a zástupca šéfredaktora Konštantín Čikovský mali podľa bratislavskej prokuratúry vyzradiť utajovanú skutočnosť, píše o tom Denník N.

Hrozí im ročné väzenie. Obvinení sú z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti za článok o Petrovi Tóthovi s názvom: „Peter Tóth polícii priznal, že pre Kočnera pred vraždou sledoval Kuciaka a ďalších novinárov“. Článok napísal Čikovský s Tódovou 22. októbra 2018.

Obvinenie potvrdil aj bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. „Môžeme potvrdiť, že zo strany príslušného útvaru Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III je v súčasnosti vedené vyšetrovanie vo veci prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti spáchaného formou spolupáchateľstva. Bližšie informácie k predmetnému vyšetrovaniu poskytovať nebudeme,“ povedal Szeiff.
 

Obvinenie podľa Moniky Tódovej „prišlo po našich niekoľkých kritických textoch o prokuratúre.“ Vzniesla ho bratislavská prokuratúra takmer tri roky po zverejnení textu a zároveň tesne predtým, ako by bol tento „prečin“ premlčaný.

Uznesenie o obvinení bolo pripravené po trestnom oznámení Petra Tótha, ktorý ako bývalý novinár, neskôr príslušník Slovenskej informačnej služby a niekdajší priateľ Mariana Kočnera nechal nezákonne sledovať novinárov.

Rozsiahle sledovanie

Sledovaciu skupinu riadil na pokyn Tótha bývalý príslušník SIS Miroslav Kriak. V súvislosti s prípadom NAKA v marci obvinila okrem Kriaka a Tótha aj Kočnera, Štefana Mlynarčíka a Juraja Škripa. Obvinení sú z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu súkromnej povahy.

Okrem novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sledovali aj Moniku Tódovú, šéfredaktora .týždňa Štefana Hríba, jeho kolegu Eugena Kordu, vtedajšieho novinára Denníka SME Adama Valčeka, reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, komentátora Daga Daniša či Zuzanu Petkovú.

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka sa vyšetrovali aj rôzne vecné stopy zo sledovania novinárov. Tie mali podľa prokurátora putovať od Tóthovho sledovacieho komanda ku Kočnerovi, u ktorého našli i USB kľúč s fotkami aj Jána Kuciaka.

Trestným činom jedna veta

Článok, ktorý vyšetrovatelia posudzovali, obsahuje aj časť, ktorá je podľa prokurátora a vyšetrovateľa trestným činom.

„Tóth pre portál O médiách uviedol, že Denník N klame. ,Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je,‘ napísal. Tvrdí to preto, že vypovedal ako utajený svedok.“

Novinári podľa vyšetrovateľa a prokurátora poslednou vetou spáchali trestný čin, keďže ňou údajne verejnosti odkryli totožnosť Tótha ako utajeného svedka v trestnom konaní, ktoré sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, píše Denník N.

„Verejnosť sa mohla o svedeckej výpovedi Mgr. Petra Tótha v postavení utajeného svedka dozvedieť len v dôsledku toho, že obvinená Monika Tódová a obvinený Mgr. Konštantín Čikovský identitu vyzradili v predmetnom článku,“ píše sa v obvinení.

Zákonnosť obvinenia preveria

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť obvinenia, ktoré polícia vzniesla voči novinárom z Denníka N. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

„Generálny prokurátor SR vydal 20. septembra pokyn krajskému prokurátorovi v Bratislave, aby zabezpečil urýchlené preskúmanie zákonnosti a opodstatnenosti uznesenia vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III, ktorý vzniesol obvinenie redaktorom K. Č. a M. T.,“ spresnil hovorca.

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný reagoval na obvinenie novinárov takto: „Pčolinského, Haščáka a Gorilu zastavili. Za pravdivé novinové články chcú trestať. Peter Tóth nikdy nebol utajený svedok. Hlásil na facebooku, že už nie je s Kočnerom. Peter Tóth bol vtedy a je aj dnes spolupáchateľ a bolo vo verejnom záujme, aby to verejnosť vedela. Naozaj sa pokúšajú umlčať pravdu, ale nepodarí sa im to.“

Pľuvanec do tváre spravodlivosti, napísal Šeliga

Stíhanie novinárov považuje Juraj Šeliga zo Za ľudí „za pľuvanec do tváre spravodlivosti“. Poslanec na sociálnej sieti píše, že ide o bezprecedentný krok. „Obávam sa, že takýto postup ničí dôveru občanov v právny štát. Stíhanie novinárov za ich investigatívnu činnosť je bezprecedentný krok, ktorý v demokratických krajinách nemá obdobu,“ napísal Šeliga.

Za obvinenými novinármi stojí podľa Denníka N aj ministerka kultúry Natália Milanová. „Monika Tódová spravila pre boj s korupciou viac ako niektoré štátne orgány, ktoré mali práve boj s korupciou riešiť,“ vyhlásila.

„Slovensko bolo za posledných 10 rokov pod vplyvom oligarchickej chobotnice, preto ma neprekvapuje, že tento mafiánsky systém sa bráni, ako sa len dá. Novinári musia mať väčší stupeň ochrany, ak majú prinášať investigatívne spravodajstvo a nesmú sa báť poukázať na zločiny, ktoré sa dejú v tomto štáte. Štát ich má chrániť, a nie sa nečinne prizerať, ako to bolo pri vražde Jána Kuciaka,“ uviedla Milanová.

Novinárov sa zastala aj poslankyňa z klubu SaS Vladimíra Marcinková. Informácie podľa nej zverejnili novinári vo verejnom záujme. „Považujem za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu vtedy a strážila tých, čo ju prinášajú, aj dnes,“ napísala Marcinková.

Predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský z OĽaNO považuje obvinenie za nepochopiteľné. „Z doposiaľ zverejnených informácií mám dojem, že môže ísť o účelové obvinenie. Došlo k nemu po troch rokoch, tesne predtým, ako bol tento ,prečin‘ premlčaný, a navyše sa tak stalo napriek tomu, že polícia obvinenie už raz odmietla,“ napísal Čekovský. „Stíhaní sú za to, že napísali pravdu.“

Naopak, Ľuboš Blaha zo Smeru reaguje, že ak by fungovala spravodlivosť, Tódová by už sedela v kolúznej väzbe. „Cez svoje články predsa môže ovplyvňovať celé Slovensko!“ píše Blaha, ktorý zároveň upozorňuje, že na vyšetrovateľa, ktorý ju obvinil, sa teraz spustí lynč.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0