Komentáre a názory František na Slovensku 27. júl 2021

Pár poznámok Pred návštevou pápeža Františka

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Návšteva Svätého Otca má nielen silný duchovný rozmer, ale aj spoločenský. Už teraz tá návšteva ukazuje na pár dôležitých vecí.

Návšteva Svätého Otca má nielen silný duchovný rozmer, ale aj spoločenský. Už teraz tá návšteva ukazuje na pár dôležitých vecí.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Pred návštevou pápeža Františka
FOTO – TASR/AP

Pápež František k nám má prísť v čase, keď – podľa predpovedí kompetentných – by sme už aj na Slovensku mali byť v tretej vlne pandémie.

Preto je možné, že tá návšteva bude vyzerať trochu inak, ako sa plánuje a očakáva. Bude nutné improvizovať a prispôsobovať program možnostiam.

No už teraz sa stalo niečo, čo sa stať nemalo.

Návšteva Svätého Otca sa trochu cynicky použila na vakcinačnú kampaň.

Lebo sa stanovilo pravidlo, že na stretnutie s hlavou Katolíckej cirkvi bude môcť ísť len a iba zaočkovaný človek. Túto nemilú správu museli verejne oznámiť dvaja muži – generál Lengvarský a arcibiskup Zvolenský.

Je pritom isté, že za tým rozhodnutím nestáli iba oni dvaja. No v tej nemilej chvíli sa za nich nikto iný nepostavil, ani politik silnejšieho rangu, ani slovutní odborníci.

To rozhodnutie je sporné a prirodzene vyvoláva v spoločnosti ďalšie vlny hnevu a odporu. Lebo mnohí ľudia sa opäť cítia zahnaní do kúta a vydieraní.

Tvrdé obmedzenie, ktoré bolo prijaté, teda vstup len pre zaočkovaných, bude musieť aj tak neskôr prejsť úpravami. Zdieľať

Netreba pritom spochybňovať nutnosť prísnych opatrení a treba aj odmietnuť naivné predstavy niektorých veriacich, že na stretnutí so Svätým Otcom sa predsa nemôžu nakaziť. A pokojne treba veľmi často pripomínať jednoduchý a dôležitý fakt, že zaočkovaný je aj pápež František, aj pápež Benedikt XVI.

Lenže inak by mali platiť aj pri stretnutí so Svätým Otcom pravidlá, na ktorých sa tu predsa dohodli odborníci aj politické vedenie štátu: do skupiny tých menej nákazlivých ľudí patria plne zaočkovaní, ľudia po prekonaní covidu-19 a ľudia s čerstvým testom. Dokonca pri tomto podujatí môžeme prijať aj to, že hovoriť sa bude iba o PCR testoch a taktne sa zabudne, že existujú nejaké antigény.

Toto by bola slušná cesta.

Tvrdé obmedzenie, ktoré bolo prijaté, teda vstup len pre zaočkovaných, bude musieť aj tak neskôr prejsť úpravami. Lebo nezaočkovaní nie sú len antivaxeri, ale aj ľudia, ktorým to neodporúčajú lekári, či tehotné ženy, pri ktorých ani lekári nie sú jednotného názoru.

Takže slušnosť bude kázať udeľovať výnimky. Z vyjadrení kompetentných sa napokon dali vyčítať opatrné náznaky, že niektoré rozhodnutia sú ešte v procese a budú sa zrejme meniť. Keď už ľudia nestihnú dve dávky očkovania.

Z toho potom jasne vyplýva, že sa návšteva Svätého Otca využila v čase, keď ešte je šanca dať sa kompletne zaočkovať, na pritlačenie tých, ktorí sú nezaočkovaní. Každá príležitosť dobrá? Každý prostriedok za vytúženým cieľom prijateľný?

Ak sa táto dôležitá návšteva stala súčasťou kampane a použil sa istý druh vydierania, nie je to celkom fér. Je to skôr cynické.

A pre rozdelenú spoločnosť, v ktorej vzrastá hnev antivaxerských kruhov, nebezpečné.

Slovensko potrebuje, aby sa prípad odvolaného arcibiskupa uzavrel.Zdieľať

A ešte dve-tri poznámky, ktoré sa už netýkajú očkovania.

Z posledných vyjadrení Róberta Bezáka je jasné, že návšteva pápeža Františka istým spôsobom uzavrie kauzu jeho odvolania. Keď sme sa na túto vec pred pár týždňami pýtali arcibiskupa Zvolenského v rozhovore o návšteve Svätého Otca, súhlasil s tým, že pôjde aj o toto.

Pokorne hovoril o utrpení a o previneniach vnútri cirkvi. V slovách, ktoré posledné dni počuť od Róberta Bezáka, je zas menej zatrpknutosti a viac vyrovnanosti. Dokonca sa po osobnom stretnutí s pápežom Františkom už cíti rehabilitovaný. Ale treba to urobiť ešte aj inak.

Prišiel ten čas.

Slovensko potrebuje, aby sa prípad odvolaného arcibiskupa dôstojne uzavrel.

Časový odstup to už umožňuje urobiť bez toho, aby sa k tomu pridávali ďalšie tóny nenávisti, nepochopenia či zatrpknutia. Ak budeme vidieť otca Róberta napríklad počas šaštínskej svätej omše po boku pápeža Františka a ostatných koncelebrujúcich otcov biskupov, bude to liečivé.

Je jasné, že časť Slovenska, aj tá, ktorá sa nehlási ku kresťanstvu či ku Katolíckej cirkvi, očakáva v tejto veci čosi spektakulárne, veľkolepé. Tieto očakávania zrejme naplnené nebudú.

Skôr sa to celé udeje jednoducho, nepompézne, ľudsky, v súlade s osobnosťou pápeža Františka. A ani Róbert Bezák už zjavne nechce veľkú mediálnu pozornosť, chce iba to, aby sa nemusel cítiť ako persona non grata a aby našiel pokoj aj svoje miesto v cirkvi, hoc aj ako dedinský farár.

Tento krok bude dôležitý pre zmierenie slovenských katolíkov.

Aj keď teraz už názorové delenie nevedie ani tak po bezákovskej línii, ale skôr v názore na pápeža Františka. A keď práve on rehabilituje Róberta Bezáka, pre isté kruhy to bude ďalší dôvod odmietať tohto pápeža.

Slovenskí katolíci sa už vážne pustili do pastorácie Rómov a majú v tom už aj pozoruhodné výsledky. Zdieľať

Ešte pár slov k programu pápeža Františka. Trochu zaniklo, že Svätý Otec sa chce stretnúť aj so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave. To je krásne gesto a zároveň ocenenie faktu, že v posledných rokoch je medzi Katolíckou cirkvou a židovskými náboženskými obcami vzťah plný dôvery a vzájomnej úcty.

Pre Slovensko, aj vzhľadom na jeho históriu, je to dôležitá vec.

Svätý Otec bude v Prešove viesť gréckokatolícku božskú liturgiu sv. Jána Chryzostoma. Je to dobrá príležitosť uvedomiť si jedinečnosť Slovenska, kde sú prítomné a živé obidve liturgie. Je to aj vzdanie úcty slovenským gréckokatolíkom, ktorí prežili za komunizmu veľmi tvrdé časy a napriek tomu sú dnes veľmi živou komunitou, pribúdajú jej kňazi i veriaci.

 V tomto môžu byť vzorom aj pre väčšinových rímskokatolíkov.

A potom je tu ešte návšteva Svätého Otca na Luníku IX. Mnohých katolíkov to aj rozčúlilo. Prečo musí ísť pápež za „cigánmi“? Lenže je to presne v súlade s osobnosťou pápeža Františka, ktorý má potrebu myslieť aj na tých, ktorí sú na okraji a akosi stratení v tomto svete.

Lenže jeho návšteva Luníka IX. sa dá vnímať ešte aj inak.

Slovenskí katolíci sa vážne pustili do pastorácie Rómov a majú v tom už aj pozoruhodné výsledky. Veľa obetavých kňazov, diakonov, rehoľných sestier, ale aj laikov pôsobí dlhodobo v rómskych osadách a sú tu neuveriteľnou silou, ktorá Rómov nielen obracia k Bohu, ale poskytuje im pomoc a podporu vo všetkých oblastiach.

Spomeňme nielen Luník IX, ale aj Lomničku, Jarovnice, Letanovce, Poštárku, Plavecký Štvrtok, Čičavu...

Je to služba nielen cirkvi, ale aj celej spoločnosti. A tí, ktorí sú v tejto službe, si zaslúžia úctu a podporu.

Návšteva pápeža Františka je pre Slovensko darom.

Netreba ho zneužívať, len s láskou prijať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0