Komentáre a názory 03. marec 2021

Koaličná kríza „Kiskova strana“ ukazuje pravú tvár

Dag Daniš
Dag Daniš

Rok po voľbách je strana Za ľudí nielen bez svojho zakladateľa, ale aj bez základného politického kompasu.

Rok po voľbách je strana Za ľudí nielen bez svojho zakladateľa, ale aj bez základného politického kompasu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

„Kiskova strana“ ukazuje pravú tvár
TASR

Začneme na rovinu: lámať sa v páse a hroziť odchodom z vlády kvôli ruskej vakcíne Sputnik je úsmevné. A politicky nešťastné. Lebo potom to vyzerá tak, že pre Remišovej stranu nie sú hybnou silou domáce výzvy – a domáce záujmy – ale len odpor k Rusku.

Za ľudí a s ňou aj Sulíkova SaS dokázali rok zhovievavo klopiť zrak nad porušovaním pravidiel v koalícii, nad tvrdohlavosťou premiéra pri testovaní, nad aférami Borisa Kollára či nad divokým štýlom rozhodovania lídra OĽaNO. Všetko prešlo. A pritom išlo o veľa. Napríklad o naše slobody a práva.

Dramatické otrasy v koalícii a strane Za ľudí sledujeme až dnes, keď si predseda vlády presadil nákup ruskej vakcíny (popri západných, ktoré majú prioritu).

Začalo sa to vo februári odchodom Miroslava Kollára, ktorý priznal, že jeho trpezlivosť pretiekla, keď sa začala vládna polemika o Sputniku V. A pokračuje to odchodom Tomáša Valáška, pre ktorého je neprijateľné, že premiér objednal ruskú vakcínu napriek odporu Za ľudí.

Poplach v strane je už len nutný následok. Remišová je pod tlakom, pretože skupina ďalších nespokojných poslancov hrozí odchodom z koalície. Ak problém neuhasí, strana sa rozpadne a jej zotrvanie v koalícii bez poslancov bude bezpredmetné.

V podmienke

Len aby nedošlo k nedorozumeniu: je celkom normálne a predvídateľné, že strana Za ľudí ako prvá v koalícii stráca nervy. Už v čase decembrovej vojny Matoviča so Sulíkom sme upozorňovali, že ide o nešťastný osobný spor, pretože fatálnym problémom predsedu vlády nebude SaS. Tá je napriek provokačnej politike Sulíka pragmatická. Najslabším článkom koalície bude Remišovej strana – opretá o spojencov v Prezidentskom paláci. Pretože v čase svojho vzniku vôbec nerátala s Matovičovou vládou, ale s „progresívnou“, ktorú postavia Kiska s Trubanom.

Do koalície s Matovičom a Borisom Kollárom vstúpila len veľmi neochotne. S ohrnutým nosom. Bolo otázkou času, kedy začnú poslanci Za ľudí jeden po druhom dvíhať prst. A zvažovať koniec.

Protiruský sentiment

Zvláštne je len to, že si na to vybrali protiruskú kartu. Tým vlastne potvrdili staršie podozrenia, že ich gény nemajú politické, ale skôr geopolitické nastavenie. Alebo poslanie…

Asi tým nechceli ukázať, že pravá tvár strany Za ľudí je prísne, nezmieriteľne protiruská. Lenže – presne takto to pôsobí.

Jednoducho: je nešťastné a trápne, ak sa koalícia ani raz nezatriasla kvôli domácim výbušným problémom. Hoci ich bolo dosť. Horieť zrazu začalo až pri zaklínadle „ruská vakcína“. Tá pritom vôbec nemá byť nosná, ale skôr doplnková popri západných očkovacích látkach, ktoré mali a budú mať prednosť (o podobnom prístupe a rokovaniach s ruskou stranou uvažujú aj v Rakúsku).

Inými slovami: je smutné, že poslanci Za ľudí zažívajú poplach až teraz. Pri geopolitických sporoch, ktoré by mali byť pri ochrane verejného zdravia druhoradé.

Rovnako zvláštne sú aj intervencie Zuzany Čaputovej. Aj prezidentka sa začala naplno mobilizovať proti predsedovi vlády až po kauze Sputnik. Dovtedy bola jej kritika viac-menej mierna a symbolická, respektíve neškodná.

Prezidentka tým skĺzla do rovnakej roviny ako poslanci Za ľudí či minister Korčok (SaS), ktorí pri Matovičovi dokázali prekusnúť doslova čokoľvek. Kým neprišlo na démona s logom Sputnik.

Týmto sa vôbec nechceme zastávať ruskej vakcíny (jej testovanie bolo ešte kratšie než pri západných vakcínach). Ani spôsobu, akým sa utajene nakúpila. Matovič urobil hrubú chybu, keď túto citlivú tému neriešil s partnermi a kľúčovými ministrami. A keď ich postavil pred hotovú vec. V tomto všetkom sú výhrady voči premiérovi úplne v poriadku.

Takisto platí, že na ruské vakcíny by sa mali vzťahovať rovnaké pravidlá a schvaľovacie procedúry ako na akúkoľvek inú vakcínu. Sputnik V sem prichádza ako čierny pasažier. Bez preskúmania a núdzového schválenia regulačnými úradmi (aspoň domácimi).

Šetrime si nervy

Na druhej strane: na pád vlády, hrozby definitívneho konca či požiadavky na odchod predsedu vlády, si mali poslanci Za ľudí či SaS vyberať vážnejšie dôvody. Nebolo to predsa po prvýkrát, čo si Matovič presadil svoje zámery proti pravidlám a vôli partnerov.

Napokon, skutočné dôvody sú zrejme hlbšie a zložitejšie. Hlavne v strane Za ľudí, ktorá bola naviazaná na budúcnosť s Kiskom, nie na Remišovú s Matovičom a Borisom Kollárom. Väčšina poslancov strany má problém s nenaplnenými ambíciami a vládou Matoviča od začiatku. Problémy s vládou sa zbierali aj v Sulíkovej SaS. Lenže – nič to nemení na fakte, že na hranu to dvojica Za ľudí a SaS zahnala až teraz. Po zásielke z Moskvy…

Pomerne nešťastné sú aj dôvody, ktoré pri Sputniku uvádzajú minister Korčok či poslanci Za ľudí. Ich tvrdenia, že pri ruskej vakcíne ide o nástroj hybridnej vojny či o hybridný útok, sú nebezpečné. Lebo ak prijmeme tento démonický rámec, potom by z toho asi malo vyplývať aj B: že pri očkovaní ako takom ide o geopolitický boj. O zrážku Západu a Ruska, respektíve o hybridnú vojnu.

A takto to vnímať asi nechceme. Ani pri západných vakcínach, ani pri ruských. V boji s pandémiou by mali mať hlavné slovo vedci a lekári (bez ohľadu na pôvod či farbu pleti). Nie náčelníci štábov, nastúpení nad bojovou mapou – a sférami vplyvu.

Jednoducho: nevyzerá to dobre, ak poniektorí ešte aj pri pandémii a ochrane zdravia vleteli do maskáčov, hybridných vojen – a tak trochu aj do rasistických predsudkov.

A už vôbec nevyzerá dobre, ak ich práve toto po roku vlády dohnalo k hamletovským existenčným dilemám.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0