Politika Hegerova vláda 17. február 2021

Miroslav Kollár Staviame diaľnicu pre návrat Smeru na desať rokov

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Rozhovor s primátorom Hlohovca, ktorý dnes odišiel zo strany Za ľudí aj z vládnej koalície.

Rozhovor s primátorom Hlohovca, ktorý dnes odišiel zo strany Za ľudí aj z vládnej koalície.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Staviame diaľnicu pre návrat Smeru na desať rokov
Foto: Facebook Miroslava Kollára

Dnes ste vystúpili zo strany Za ľudí aj z vládnej koalície. Ako dôvod ste uviedli katastrofálne vládne manažovanie boja proti pandémii. Čo konkrétne považujete za najväčšie zlyhanie vlády?

Za najväčšie zlyhanie považujem výsledok. Zatiaľ čo počas prvej vlny sme z pohľadu úmrtí na počet obyvateľov patrili k najlepším, dnes sme na tom najhoršie. Tým, že som primátor, pre mňa to nie sú len čísla v štatistikách, ale konkrétni ľudia, ktorí zomierajú. Včera u nás pochovali mladú mamičku, ktorá dostala covid v ôsmom mesiaci tehotenstva. Za tento výsledok nesie plnú zodpovednosť vládna koalícia, minister zdravotníctva a vzhľadom na to, ako Igor Matovič vstupuje do rozhodovania o opatreniach, tak aj on osobne.

Kde konkrétne urobila vláda chyby?

Tie chyby sa diali kontinuálne v tom, že sme nerešpektovali stanoviská odborníkov. V decembri sme nerešpektovali ani samotného ministra zdravotníctva, ktorý navrhoval skorší a masívnejší lockdown. Vyhral politický populizmus.

Lenže ministra zdravotníctva vtedy nepodporil nielen vlastný premiér, ale ani ďalšie koaličné strany. Ani strana Za ľudí vtedy netlačila na to, aby sa lockdown zaviedol skôr.

Nechcem už teraz hovoriť o tom, čo sa dialo v pozadí a vďaka čomu sa podarilo aspoň o dva dni urýchliť vyhlásenie lockdownu. Všetci vieme, že na konci dňa je to tak, ako povie premiér. Teraz nemá zmysel rozprávať o iných koaličných partneroch. Pokiaľ ministra zdravotníctva nepodrží premiér a predseda jeho vlastnej strany, tak asi ťažko sa dá očakávať, že to presadia jeho koaliční partneri.

Teraz sa nezbavujem zodpovednosti, za toto sme zodpovední všetci, celá vládna koalícia. Len hlavná politická zodpovednosť leží na ministrovi zdravotníctva a na premiérovi. Okrem toho, že nám zbytočne zomierajú ľudia, to má aj tragický politický rozmer.

Konkrétne?

Staviame diaľnicu pre návrat Smeru, či už Ficovho, alebo v podobe Hlasu na desať rokov. Keby sme sa začali aspoň trochu príčetne politicky správať a uznali nejakú zodpovednosť, ale nič také sa nedeje. Ja Mareka Krajčího rešpektujem ako slušného človeka, ale už najneskôr v decembri mal odstúpiť.

V lete ste kandidovali na post predsedu Za ľudí. Keby ste sa ním stali, navrhovali by ste v tejto situácii odchod strany z vlády?

To je hypotetická otázka. Jediné, čo viem povedať, je, že určite by som bol vo vnútri koalície dôraznejší a hľadal by som spojenectvá, ktoré by nám umožnili vyvíjať na Igora Matoviča väčší politický tlak. V čase, keď to ešte dávalo zmysel.

Kedy bol takýto čas?

Už v lete sme spravili chybu, keď ľudia mali pocit, že je po pandémii a my sme ich z toho nevyviedli. Potom na jeseň už tie chyby boli kontinuálne. V prvom kole prišlo vždy nesprávne rozhodnutie a tie správne až potom, keď už sme nemali inú možnosť. Tým, že sa robili v zlom čase, ich dosah bol obmedzený.

Aký je váš ďalší politický plán?

Nemám žiadny plán B. Nie je to tak, že mám dohodnuté, kam prejdem, a preto som teraz odišiel. Ak to bude prvé a posledné volebné obdobie, ktoré strávim v parlamentnej politike, tak v poriadku. Ak sa ukáže, že je priestor, kde mi to dáva zmysel, tak nič nevylučujem. Ale nič ani aktívne neorganizujem.

To znamená, že ešte chcete zostať v celoštátnej politike. Nesťahujete sa do komunálu?

Nie. Naopak. V komunálnej politike dokončím mandát do novembra 2022 a chcel by som zostať v celoštátnej politike. Ale neviem, či sa môj dnešný krok nevyhodnotí tak, že som solitér neschopný spolupráce. Chcem v politike zostať, ale len vtedy, keď budem vedieť presadzovať ciele, s ktorými som tam išiel. V dnešnej koalícii Igora Matoviča som to už nevedel.

V strane Za ľudí ste boli súčasťou širšej skupiny, do ktorej patrili aj Jana Žitňanská či Juraj Šeliga. Koordinovali ste s nimi svoj krok?

Nie. Neorganizoval som hromadný odchod zo strany. Je to vyjadrenie môjho individuálneho postoja k tomu, ako Igor Matovič vedie túto vládu a krajinu.

Svojimi názormi ste blízko k strane Progresívne Slovensko. Viete si predstaviť, že by ste sa stali ich hlasom v parlamente?

V tejto chvíli vôbec neriešim, či a čím hlasom budem. Ideme v meste testovať a dúfam, že po prázdninách vrátime deti do škôl. Keď budeme mať zvládnutú pandémiu, tak budem rozmýšľať, čo ďalej. Dnes mám plnú hlavu iných vecí. Samozrejme, že sa chcem rozprávať so všetkými ľuďmi, ktorých vnímam ako nejaký občiansky blok, aj som opakovane hovoril, že ma mrzí, že 200-tisíc voličov PS/Spolu zostalo mimo parlamentu. Ale v tejto chvíli nemám o svojej budúcnosti vôbec jasno.

Objavili sa už aj viaceré náznaky toho, že medzi poslancami Za ľudí sa snaží loviť strana SaS.

V tejto chvíli mi nedáva žiadnu logiku vystúpiť z jednej koaličnej strany a vstúpiť do inej vládnej strany.

Kríza okolo pandémie upriamila pozornosť na viacerých primátorov, ktorí preukázali kompetentnosť aj schopnosť zvládnuť ťažké situácie. Môže vzniknúť tlak na to, aby predstavitelia samosprávy tento kapitál zúročili založením subjektu, ktorý by bol podobný českému hnutiu STAN. Páčil by sa vám takýto projekt?

Rozumiem takejto objednávke a nevylučujem, že niektorým primátorom niečo podobné napadne. Všetkým však odporúčam, aby si pri týchto úvahách poctivo odpovedali na otázku, čo všetko ich spája a čo rozdeľuje. Samozrejme, že samosprávy v tejto chvíli spája spoločný problém s centrálnou vládou, ale hodnotovo sú primátori rôzni. Nevylučujem, že takáto debata vznikne, ale treba si dať pozor. Aby nevznikla politická entita, ktorej členovia prídu po roku na to, že okrem toho, že sú primátori, veľa spoločného nemajú.

Vy ste sa voči Igorovi Matovičovi vyhraňovali od začiatku vzniku tejto koalície, aj v čase, keď kríza okolo pandémie nebola takým horúcim problémom. Stačí si spomenúť na to, keď ste sa odmietli symbolicky podpísať pod programové vyhlásenie vlády. Nie je to tak, že ste na odchode z koalície už dlho a aktuálnu krízu ste len využili?

Na to som malý hráč. Takto dopredu rozmýšľať neviem. Tiež mi nedáva logiku, aby som išiel do politiky s tým, že z nej hneď odídem. To, že som sa na začiatku vymedzil voči Igorovi Matovičovi, súvisí s tým, že sa tridsať rokov pohybujem vo verejnom priestore a mám nejaký názor na to, ako sa robí politika v štandardnej európskej demokracii. Ten je odlišný od toho, ako robí politiku Igor Matovič, ktorý je klasický populista. Ja som nešiel v päťdesiatke do politiky, aby som hneď poprel sám seba. Tak som párkrát povedal, že nie. Snažil som sa veci riešiť interne, ale keď sa nedá, tak to poviem otvorene.

Čo presne znamená, že ste sa snažili riešiť veci interne?

V rámci straníckych štruktúr. Pokiaľ ide o pandémiu, tak som sa snažil komunikovať priamo s ministrami, hovoril som im, aké problémy máme v území, aj to, čo treba robiť inak. V ostatných dňoch som sa snažil aj vo vnútri strany iniciovať debatu, či sme pripravení otvoriť v rámci koalície diskusiu o vyvodení politickej zodpovednosti. Na upokojenie situácie.

Aká bola reakcia?

Taká, že nie, lebo teraz potrebujeme v koalícii pokoj. Rešpektujem to, ale už som sa rozhodol urobiť osobné rozhodnutie.

Výmena premiéra je však pomerne vážny krok. Existuje pri ňom riziko, že by ešte viac zhoršil už aj tak dosť chaotickú situáciu a paralyzoval riadenie krajiny.

V tejto situácii by bol odchod ministra zdravotníctva elementárnou slušnosťou. Opakujem, mám ministra Krajčího ľudsky rád, ale bol by to minimálne akt politickej kultúry a príčetnosti. Aj signál smerom k verejnosti, že s tým žalostným stavom chceme niečo urobiť.

Tomu rozumiem, len som sa pýtal na výmenu premiéra.

Nehovorím, že Igor Matovič sa má zbaliť dnes. Sú len tri možnosti. Buď po roku pochopí, o čom je funkcia premiéra, začne sa adekvátne správať a táto koalícia nejako dovládne. Alebo to nepochopí a táto koalícia síce možno tiež dovládne, ale bude to trápenie so sedemdesiatimi piatimi poslancami na konci. Keby nebola pandémia, tak dobre, boli tu lepšie a horšie vlády, táto by bola taká priemerná. Lenže zomierajú tu ľudia. Potom je tretia možnosť, nová vláda s novým premiérom na pôdoryse súčasnej koalície. To by sa však mohlo udiať len vtedy, keby to chcel Igor Matovič. A nemyslím si, že to Igor Matovič bude chcieť.

Môžu ho k tomu ešte dotlačiť aj koaliční partneri.

Nepravdepodobné, museli by ho k tomu dotlačiť jeho partneri v OĽaNO.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0