Aktuálne 01. december 2020

Zatvorené školy Deti sa do Vianoc do škôl nevrátia, krízový štáb neschválil Gröhlingov plán

TASR Adam Takáč
TASR Adam Takáč

Minister školstva chce vypracovať ďalší plán, na základe ktorého by mohli ísť do škôl od 8. januára.

Minister školstva chce vypracovať ďalší plán, na základe ktorého by mohli ísť do škôl od 8. januára.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Adam Takáč

Deti sa do Vianoc do škôl nevrátia, krízový štáb neschválil Gröhlingov plán
Minister školstva Branislav Gröhling. Foto – TASR/Jaroslav Novák

Plán ministra školstva Branislava Gröhlinga na otvorenie škôl spojeného s testovaním na ústrednom krízovom štábe neprešiel. Žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl sa tak do lavíc pred Vianocami nevrátia.

Gröhling v pláne navrhoval, aby podmienkou na otvorenie školy bolo otestovanie aspoň 70 percent žiakov a spolu s každým z nich by sa mal otestovať aspoň jeden zákonný zástupca. Ak by škola nedosiahla túto hranicu, pokračovala by v dištančnom vzdelávaní.

Gröhling už popoludní pred rokovaním krízového štábu vravel, že požiadavka pretestovať všetkých na 100 percent, teda žiakov, učiteľov aj rodičov detí, je nerealizovateľná. „Oslovili sme samosprávy, zriaďovateľov, aby nám pomohli s realizáciou. Ale nie je možné, aby sme otestovali niekde okolo 1,5 milióna ľudí,“ povedal minister. „Zlom v mojej trpezlivosti je na konci," dodal.

Pripraví ďalší plán

Počas rokovania krízového štábu Branislava Gröhling potvrdil, že so svojím tímom plánuje pripraviť ďalší plán, podľa ktorého by sa žiaci mohli v januári do škôl vrátiť. „Verím, že do tretice všetko dobré," povedal minister. Predstaviť by ho chcel do 23. decembra.

Minister hovorí, že pravdepodobne nebude stačiť, aby sa pri januárovom otvorení škôl pretestovalo iba 70 percent žiakov školy. Vyriešiť podľa neho musia viacero otázok. Povedal, že niektoré zadané úlohy sú mimo jeho chápania, ale bude sa ich snažiť splniť.

„Potrebujeme súčinnosť viacerých ministerstiev. Verím, že po tomto rokovaní budú súčinné a budeme vedieť upraviť jednotlivé vyhlášky alebo zákony a následne budeme vedieť vypracovať návrh," povedal

Výhrad k ich plánu od členov krízového štábu bolo podľa šéfa rezortu školstva viacero. „My ako ministerstvo školstva nedokážeme zazmluvňovať zdravotníkov alebo robiť s nimi ďalšie úkony, na to potrebujeme súčinnosť viacerých ministerstiev. Toto nedokážu samostatne urobiť ani samosprávy," vysvetlil.

Ďalšie výhrady boli podľa neho aj v súvislosti s dobrovoľnosťou pretestovania. Potvrdil, že dobrovoľnosť testovania bola počas rokovania dlhou témou. „Pán podpredseda Holý dostal úlohu pozrieť sa na celú túto problematiku, či to môže a za akých okolností to môže byť povinné," povedal Gröhling.

Zároveň potvrdil, že sa potrebujú opäť stretnúť a dať dokopy pripomienky. Po odmietnutí plánu uviedol, že má "úplne normálny pocit". 

„Návrhy budeme prinášať dovtedy, kým druhú stranu neunavíme a nepreargumentujeme, že otvoriť školy má zmysel," vraví minister.

Čo sa týka spôsobu testovania, forma kloktania je podľa jeho slov iba v rovine úvah a diskusií s vedcami. Existuje možnosť, že sa vyberú školy, na ktorých sa to odskúša. „Antigénové testovanie ostáva najreálnejšie," dodal. Týkal by sa to iba detí, ktoré sú teraz na dištančnom vzdelávaní. Prvé testovanie by bolo dobrovoľné na všetkých školách a každé ďalšie na základe matematického modelu a regionálnych rozdielov podľa epidemiologickej situácie.

Krajčí: Ministerstvo školstva úlohu veľmi nesplnilo

Epidemiologická situácia na Slovensku nie je úplne priaznivá. Po rokovaní ústredného krízového štábu  to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že preto by nebolo dobré uvoľnenie opatrení a otvorenie škôl. Poukázal tiež na to, že v posledných dňoch zaznamenali mierny nárast počtu hospitalizovaných ľudí.

„Deje sa presne to, čo sme predpokladali," povedal minister zdravotníctva. Poukázal, že v tejto situácii na krízovom štábe čelili výzve otvoriť čo najskôr školy.

„Myslím, že ako jediná európska krajina máme neustále otvorený prvý stupeň základných škôl, čo je obrovský úspech," podotkol Krajčí. Poukázal na to, že momentálne sa Slovensko nachádza v situácii, keď sú v republike v porovnaní s okolitými krajinami dobré čísla, ale je potrebné si uvedomiť, že nejde o také čísla, ako boli napríklad po lete v septembri.

„V tejto situácii urobiť ďalšie uvoľnenie opatrení a pustiť ďalšie deti do škôl by znamenalo, že ten negatívny trend, ktorý teraz jasne vidíme, by sa začal hrozivo napĺňať," povedal.

Minister zdravotníctva tvrdí, že rezortu školstva sa veľmi nepodarilo splniť úlohu, ako pretestovať deti a rodičov, aby sa mohli vrátiť do škôl. Poukázal na to, že od ministerstva školstva očakával, že nájde zdravotníkov, ktorí by pomohli zabezpečiť pretestovanie detí a ich rodičov.

„Napriek tomu, že sa to nepodarilo, tak na krízovom štábe zaznelo množstvo dobrých odporúčaní, ako by sa to mohlo naplniť. Verím, že nejakým spôsobom sa výuka rozbehne a zastabilizuje sa dlho udržateľný systém, ktorý bude zabezpečovať testovanie detí a rodičov tak, aby sme mohli mať deti v školách aj v epidemiologicky nie dobrých časoch," poznamenal Krajčí.

Druhou možnosťou podľa neho je sa uzavrieť a zraziť čísla nižšie.

V pláne otvorenia škôl sa má skúmať možnosť povinného testovania

Ak má byť testovanie úspešným predpokladom návratu žiakov druhého stupňa a stredoškolákov do škôl, nemôže byť dobrovoľné. Ak má byť však povinné, musí o tom v súlade so svojimi kompetenciami rozhodnúť vláda, nie zriaďovatelia či riaditelia škôl.

Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedli zástupcovia samosprávnych združení, prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček a zástupca Združenia miest a obcí Slovenska Lukáš Baňacký.

Informovali, že jednou z úloh na doriešenie je preskúmanie možnosti stanoviť negatívny test ako podmienku prezenčnej výučby.

Pred médiami reagovali na neodsúhlasenie plánu na ďalšie otváranie škôl, ktorý spolu s ministerstvom, školstva predložili na rokovanie krízového štábu. „Návrh vychádzal z umenia možného, z limitov i postojov predchádzajúcich rokovaní krízového štábu, a preto chcel zariadiť dobrovoľné testovanie, s možnými kapacitami, ktoré majú zriaďovatelia k dispozícii. Toto bolo vyhodnotené ako nedostatočné,“ ozrejmil Baňacký.

Rybníček upozornil, že problém nie je v pripravenosti zriaďovateľov, ale v pripravenosti a ochote rodičov dať sa testovať. „Nesúhlasia s tým, nemajú dostatok informácií, nerozumejú tomu, prečo by to tak malo byť, prípadne to vnímajú rovno ako šikanu,“ upozornil. „Ak by sa konalo dobrovoľné testovanie, podľa dostupnej spätnej väzby by sa dosiahla len 20 až 50-percentná pretestovanosť, čím by sa nedosiahol minimálny, epidemiológmi určený 70-percentný limit, a testovanie by nemalo zmysel" naznačil.

Pripomenul zároveň, že epidemiológovia neodporúčajú vzhľadom na súčasnú situáciu otvoriť školy. Ak má byť riešením pretestovanie, malo by ísť podľa takto nastavenej situácie o povinnosť. „Preto aj jedno z odporúčaní, ktoré vzišlo na ústrednom krízovom štábe, je preveriť legislatívnu možnosť podmieniť prezenčné vzdelávanie podstúpením testu," informoval Baňacký.

Podľa predstaviteľov samospráv však o povinnosti musí rozhodnúť orgán, ktorý to má v právomoci, a to je vláda. „Nikto si nemôže predstavovať, že my ako zriaďovatelia, alebo riaditelia škôl budú zavádzať povinné testovanie. Toto je právny problém, ktorý musí vyriešiť vláda,“ zdôraznil Rybníček.

Mikas: Návrat detí do škôl predstavuje riziko

Návrat detí do škôl podľa hlavného hygienika Jána Mikasa predstavuje riziko šírenia infekcie, zvýši sa aj mobilita ľudí. 

„Cieľom všetkých je, aby sa žiaci a študenti dostali do škôl, ale musíme pragmaticky pozerať na situáciu a zhodnotiť toto riziko,“ povedal Mikas. 

Epidemiologická situácia podľa Mikasa na Slovensku stále nie je zvládnutá. „Ak chceme mať pokojné Vianoce, tak sa musíme vyvarovať nástrahám,“ podotkol.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0