Aktuálne 01. september 2020

Justícia Európsky súd rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou

TASR
TASR

Rómov, ktorí boli pôvodne v pozícii poškodených, prokurátura neskôr obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

Rómov, ktorí boli pôvodne v pozícii poškodených, prokurátura neskôr obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Rozhodnutie sa má týkať porušenia ľudských práv obetí počas policajnej razie a jej preskúmavania. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP). Rozhodnutie ESĽP vítajú aj viaceré mimovládne organizácie.

„Rozhodnutie súdu sa zhoduje so závažnými zisteniami o porušení ľudských práv, ktoré pri preskúmavaní razie konštatovala ešte predchádzajúca verejná ochrankyňa práv a na ktoré som opakovane upozorňovala,“ skonštatovala ombudsmanka Mária Patakyová.

ESĽP podľa KVOP rozhodol, že v prípade oboch sťažovateľov došlo v rámci razie k porušeniu zákazu neľudského zaobchádzania. „Vláda SR nebola schopná preukázať, prečo bolo voči sťažovateľom potrebné za daných okolností využiť predmetné donucovacie prostriedky. Štát preto musí niesť zodpovednosť za konanie, ktoré viedlo k porušeniu dohovoru,“ spresňuje KVOP. Súd podľa kancelárie priznal sťažovateľom právo na náhradu nemajetkovej ujmy.

Verejný ochranca práv taktiež upozorňuje, že ESĽP konštatoval nedostatky vyšetrovania vykonávané inšpekciou v roku 2013. Tie mali byť natoľko závažné, že vyšetrovanie nemôže byť považované za efektívne tak, ako to vyžaduje dohovor. Súd sa podľa KVOP zaoberal aj možným rasovým motívom policajného zásahu.

„Počas vyšetrovania incidentu neboli vykonané dostatočné kroky na to, aby sa odkryl prípadný rasový motív konania, respektíve aby došlo k objasneniu, či etnický pôvod sťažovateľov zohral úlohu pri zaobchádzaní, ktorému boli podrobení,“ informuje kancelária.

Na rozhodnutie ESĽP zareagoval aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). „Krvavý zásah policajtov proti Rómom v Moldave nad Bodvou bol jednou z veľkých nespravodlivostí, ktorá doposiaľ nebola vyriešená,“ povedal a upozornil, že keď používa štát svoje ozbrojené zložky protiprávne, musí za to niesť zodpovednosť.

Verdikt súdu vítajú viaceré organizácie tretieho sektora. „Rozhodnutie o prvej sťažnosti prináša dlho očakávanú spravodlivosť pre zbitých obyvateľov z Moldavy nad Bodvou. Po siedmich rokoch boja so štátom, keď sa z obetí stali vinníci, svitá nádej, že sa súčasné súdne procesy s poškodenými, v ktorých im hrozia tresty, skončia,“ skonštatovala Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity v mene koalície mimovládnych organizácií.

Po policajnom zásahu 19. júna 2013 na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou obžalovali šiestich Rómov, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

„Ministerstvo vnútra SR v plnej miere akceptuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva,“ zareagoval rezort vnútra.

Prezidentka Zuzana Čaputová vníma rozhodnutie ESĽP v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou ako potvrdenie pochybností, ktoré boli od začiatku spájané s týmto zásahom. „Médiá, bývalá aj súčasná verejná ochrankyňa práv a mimovládne organizácie urobili v tejto téme množstvo užitočnej práce a dnes dal ESĽP za pravdu aj im," skonštatovala hlava štátu. Zneužívanie štátnej moci proti ľuďom je podľa Čaputovej neprípustné, a preto je potrebné, aby sa odstránili pochybnosti aj v ďalších podobných prípadoch.

„Občania potrebujú polícii dôverovať a na to je potrebné, aby sme mali nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá by vyšetrovala podozrenia z nezákonného konania policajtov. Hoci sa dlhodobo hovorí o potrebe používania kamier pri policajných zásahoch, v praxi stále nie sú bežné," povedala prezidentka.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0