Nemecko prvýkrát v histórii tento rok nevyprodukuje žiadne ľadové víno

Nemecko prvýkrát v histórii tento rok nevyprodukuje žiadne ľadové víno
Ilustračný záber. FOTO TASR - Radovan Stoklasa
Dôvodom je teplé počasie v zimných mesiacoch.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
Nemecko prvýkrát v histórii tento rok nevyprodukuje žiadne ľadové víno
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Poľské a spojenecké stíhačky opäť vzlietli pre ruské útoky na západe Ukrajiny

Návrh zákona nariaďujúci zverejnenie Epsteinových spisov schválil aj Senát

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Nemecký vinársky inštitút (DWI) v minulých dňoch informoval, že žiadna z 13 vinárskych oblastí v krajine nezaznamenala teplotu minimálne –7 stupňov Celzia, ktorá je na produkciu ľadového vína pri zbere hrozna nevyhnutná.

"Rok 2019 tak vstúpi do histórie ako prvý, v ktorom sa na celonárodnej úrovni nepodarilo dopestovať hrozno na produkciu ľadového vína," uviedol DWI, na ktorý sa odvolala agentúra AP.

V dôsledku teplých zím klesala produkcia ľadového vína v Nemecku už v minulých rokoch. Ako dodal DWI, napríklad v roku 2017 iba sedem producentov dokázalo vyrobiť toto špeciálne sladké víno, ktoré sa podáva najmä k dezertom. V roku 2013 ich bolo dokonca iba päť.

"Ak budú takéto teplé zimy pokračovať aj v ďalších rokoch, tak ľadové vína z nemeckých regiónov budú ešte vzácnejšie a drahšie, než sú teraz," povedal hovorca DWI Ernst Büscher.

Ľadové víno bolo pritom už v minulosti produktom pre úzku skupinu zákazníkov ochotných zaplatiť za víno väčšiu sumu. Z celkového objemu v Nemecku produkovaného vína tvorilo zhruba 0,1 %.

Ako Büscher dodal, DWI neregistruje žiadny rok v tomto či minulom storočí, v ktorom by sa nevyprodukovalo žiadne ľadové víno. A vzhľadom na to, že v 19. storočí boli zimy ešte chladnejšie, DWI predpokladá, že posledný zber bol prvým, z ktorého sa nepodarilo vyrobiť žiadne ľadové víno od začatia jeho produkcie v roku 1830.

"Ďalším problémom pri výrobe ľadového vína je, že v posledných rokoch sa zber stále viac posúva na január až február, pričom dozrievanie hrozna sa, naopak, neustále posúva na skorší termín," uvádza DWI.

Výsledkom podľa inštitútu tak je, že obdobie, počas ktorého musí hrozno vo vinohrade vydržať v dobrom stave, sa neustále predlžuje.

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
víno Nemecko hrozno
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred 50 minútami

Počasie: Slnečno, neskôr popoludní miestami pribúdanie oblačnosti. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 stupňov. (shmú)

pred 10 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť