Aktuálne 17. január 2020

Prokurátor nariadil prepustiť Trnku na slobodu

TASR
TASR
Podľa prokurátora nebola naplnená skutková podstata trestného činu. Prezidentka si predvolá Lučanského aj Čižnára.
Podľa prokurátora nebola naplnená skutková podstata trestného činu. Prezidentka si predvolá Lučanského aj Čižnára.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Prokurátor nariadil prepustiť Trnku na slobodu
Dobroslav Trnka. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorého zadržala vo štvrtok Národná kriminálna agentúra, prepustili z policajného zadržania. Urobili tak na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Trnka bol zadržaný v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa, vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu.

„V predmetnej trestnej veci bolo zo strany dozorujúceho prokurátora preštudované uznesenie o vznesení obvinenia D. T., ako aj súvisiaci vyšetrovací spis, pričom bolo zistené, že v danom prípade nebola naplnená objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby,“ objasnila hovorkyňa ÚŠP.

Na margo medializovanej nahrávky rozhovoru Trnku a niekdajšieho ministra financií Jána Počiatka v súvislosti s kauzou Lemikon je možné podľa prokuratúry hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti. „Bude preto potrebné zo strany polície preveriť ekonomické vzťahy a ich účel v danej veci a v prípade zistenia relevantných skutočností vyvodiť zodpovedajúce právne kroky,“ uviedla Tökölyová.

Bývalý generálny prokurátor vo štvrtok vypovedal viac ako osem hodín pred vyšetrovateľmi NAKA v Nitre. Trnka mal byť obvinený na základe jeho rozhovoru s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon. Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal Trnka nainštalovanú v kancelárii.

Trnka už čelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. To bolo voči nemu vznesené v decembri minulého roka preto, lebo neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Polícia odmieta prepustenie komentovať

Polícia nebude komentovať piatkové prepustenie na slobodu bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, pre ktorého chcel vyšetrovateľ väzbu. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Priblížila tiež, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bude konať v zmysle ďalších pokynov prokurátora, ktoré mu zatiaľ neboli doručené.

„Dozorový prokurátor sa nestotožnil s právnym názorom vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry a Dobroslav Trnka bol prepustený zo zadržania,“ uviedla polícia.

 

Prezidentka si predvolá Lučanského aj Čižnára

Prezidentka Zuzana Čaputová si pre prípad bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku predvolá do Prezidentského paláca generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára aj prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského. Informovala o tom v piatok na sociálnej sieti.

„Všetci sme počuli nahrávky rozhovorov medzi Marianom Kočnerom, Dobroslavom Trnkom a Jánom Počiatkom a to, čoho sme boli svedkami, je v ostrom kontraste s výsledkom postupu orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedla s dôvetkom, že v takomto spoločensky vážnom prípade aj s ohľadom na to, že ide o bývalého generálneho prokurátora, takéto rozdielne názory v jednej veci zo strany orgánov činných v trestnom konaní oslabujú dôveru v spravodlivosť.

Gál: Verím, že orgány vysvetlia verejnosti počínanie vo veci prepustenia Trnku

Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) informácia o prepustení bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prekvapila. Verí, že v blízkom čase orgány činné v trestnom konaní ozrejmia verejnosti svoje počínanie.

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Gál poznamenal, že ako minister spravodlivosti nemá dosah na postup orgánov činných v trestnom konaní, či už polície, alebo prokuratúry. „Veľmi ma však prekvapili posledné udalosti, keď včera Národná kriminálna agentúra (NAKA) akčným medializovaným spôsobom zadržala Trnku a dnes sa už príslušný prokurátor špeciálnej prokuratúry nestotožnil s dôvodmi jeho väzby,“ uviedol.

Konkrétny spis Gál nepozná a nie je podľa jeho slov ani oprávnený robiť bez zoznámenia sa s ním akékoľvek závery. „Nesúlad právnych názorov polície a prokuratúry v týchto turbulentných časoch ovplyvňuje aj vnímanie rezortu spravodlivosti a nie je dobrou vizitkou v čase, keď sa snažím obnovovať dôveru v justíciu,“ priblížil šéf rezortu.

Spoločnosť podľa Gála v týchto časoch potrebuje záruky, že spravodlivosť si každého nájde včas.

Opozícia je presvedčená, že Trnka nemal byť prepustený

Parlamentná opozícia i mimoparlamentné strany sú presvedčené o tom, že piatkové prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku bolo chybou. Vyzývajú preto, aby zodpovední vysvetlili, prečo tak urobili.

„Dnešné rozhodnutie dozorujúceho prokurátora môže znamenať len dve veci. Neexistuje žiadne iné vysvetlenie ako buď to, že toto trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo to, že záchrannú brzdu zatiahla špeciálna prokuratúra. Buď to zbabrali policajti, alebo to policajti nezbabrali, ale potom je podozrivé rozhodnutie dozorujúceho prokurátora, ktorý tvrdí, že neexistuje dôvod ani len na trestné stíhanie. Jedno vysvetlenie je horšie ako druhé,“ povedal v piatok na tlačovom brífingu opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO). Hnutie je presvedčené, že toto vysvetlenia musí dať generálny prokurátor Jaroslav Čižnár a policajný prezident Milan Lučanský.

Opozičné hnutie Sme rodina v reakcii na prepustenie bývalého generálneho prokurátora uviedlo, že nechce špekulovať, či zlyhala prokuratúra alebo polícia. „V každom prípade je to katastrofický signál pre celú našu spoločnosť a bude to mať ďalekosiahle následky,“ uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

Podpredseda mimoparlamentnej strany Za ľudí Juraj Šeliga uviedol, že kroky, akými bolo Trnkovo prepustenie, znižujú dôveru ľudí v to, že zákon na Slovensku platí pre všetkých rovnako. „Vyzývam generálneho prokurátora pána Čižnára, aby jasne a zrozumiteľne vysvetlil ľuďom, prečo Trnka a (exminister financií Ján – pozn. TASR) Počiatek nie je vo väzbe,“ komentoval.

Líder koalície PS-Spolu Michal Truban si myslí, že špeciálna prokuratúra by mala podrobne vysvetliť, čo sa stalo vo veci prepustenia Trnku. „Vyzerá to ako krytie našich ľudí a vyvoláva to obrovské podozrenie a nedôveru,“ povedal.

Mimoparlamentná Demokratická strana je podľa slov svojho volebného lídra Jozefa Rajtára rozhorčená z Trnkovho prepustenia. Myslí si, že v prepustení Trnku na slobodu „má prsty“ špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. „Toto je škandál. Kočnerovci ešte neprehrali. Slušnosť ešte nezvíťazila,“ skonštatoval Rajtár.

Prepustenie Trnku je výsmech všetkých slušných ľudí, poznamenalo mimoparlamentné KDH. „Ako môžeme dnes chcieť, aby ľudia dôverovali prokuratúre a súdnictvu, keď dnes prepustili človeka podozrivého z korupčnej aféry, ktorú na videu videlo celé Slovensko?“ pýta sa KDH.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0