Hygienici varujú pred kvasinkami v zmrzline
Hygienici kontrolovali nezávadnosť zmrzlín. Nevyhovelo 85 vzoriek. Úrad verejného zdravotníctva už počas tejto sezóny objavil 13,5 percent nevyhovujúcich vzoriek zmrzliny po celom Slovensku. Zo 630 vzoriek kontrolou nezávadnosti neprešlo 85. Nevyhovujúce vzorky obsahovali zvýšený počet kvasiniek či...
Hygienici kontrolovali nezávadnosť zmrzlín. Nevyhovelo 85 vzoriek.
Úrad verejného zdravotníctva už počas tejto sezóny objavil 13,5 percent nevyhovujúcich vzoriek zmrzliny po celom Slovensku. Zo 630 vzoriek kontrolou nezávadnosti neprešlo 85.
Nevyhovujúce vzorky obsahovali zvýšený počet kvasiniek či koliformných baktérií, iné mali zase priveľa farbiva. Podľa slov Martiny Merkovej z Úradu verejného zdravotníctva niektoré dokonca obsahovali farbivá, ktorých použitie v zmrzline nie je legislatívne povolené.
Kupujúci by mali byť pozorní a sledovať, či sa predavač nedotýka kornútikov holou rukou, ako sú kornútiky uložené, ako používa náradie na porciovanie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou. "Zároveň si zákazníci môžu všímať, či obsluha má čistý pracovný odev a pokrývku hlavy," priblížila. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, hygienici ju odporúčajú nekonzumovať.
Zmrzlina je podľa Merkovej epidemiologicky rizikovou potravinou, pretože sa pri jej výrobe používajú vajcia, je pri nej vysoký podiel ručnej práce a vyžaduje dodržiavanie mraziaceho reťazca. "Nesie preto so sebou riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti," upozornila.
Zatiaľ ide o čiastkové údaje, pretože kontroly stále pokračujú. Kompletné výsledky bude mať úrad v priebehu septembra.
TASR