Aktuálne 13. október 2019

Harabin sa odmieta vyzliecť zo sudcovského talára

Postoj
Postoj
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý má byť lídrom strany Vlasť v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, sa neplánuje vzdať sudcovského povolania. Naďalej trvá na tom, že sa mu funkcia iba pozastaví.
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý má byť lídrom strany Vlasť v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, sa neplánuje vzdať sudcovského povolania. Naďalej trvá na tom, že sa mu funkcia iba pozastaví.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Harabin sa odmieta vyzliecť zo sudcovského talára
Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Umožňuje mu to podľa neho európske právo. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike, v ktorej diskutoval s predsedom KDH Alojzom Hlinom.

„Sudca nesmie byť členom strany ani hnutia, ani vykonávať aktívnu politickú činnosť,“ citoval Hlina zákon. Dodal, že sa kvôli Harabinovi zákon novelizoval, aby sa vysvetlila aktívna politická činnosť. „To je vysvetlenie pre takých sudcov, ako ste vy,“ dodal predseda KDH.

„Prečo by som to robil? Som sudca, právny stav predpokladá, že môžem byť na kandidátke líder politickej strany,“ odpovedal Harabin na otázku či sa vyzlečie zo sudcovského talára. 

Harabin sa s Hlinom v relácii tiež porovnávali, kto je väčší kresťan. Hlina poukázal na Harabinov rozsudok z roku 1986, ktorý poslal nevinného kňaza do väzenia. Harabin zas nazval predsedu KDH „ancikristom“ a kritizoval dohodu KDH o neútočení s koalíciou PS/Spolu.

„Pravý kresťan vyzerá tak, že nemôže v politike uzatvárať spojenectvá s feťákmi a pedofilmi, ako to robíte vy,“ povedal Harabin predsedovi KDH.

Harabin sa tiež vyjadril na adresu komunikácie bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema. „Pokiaľ je pravda, čo sa o Jankovskej hovorí, tak je to katastrofa a divím sa, že Hlina neinicioval Lex Jankovská.“

Rovnako sa od Moniky Jankovskej dištancoval. V relácii tiež povedal, že bývalého predsedu vlády Roberta Fica na Jankovskú upozorňoval. Na to Hlina reagoval s tým, že práve Štefan Harabin bývalú štátnu tajomníčku Jankovskú vymenoval za predsedníčku okresného súdu v Trenčíne.

Obaja sa vyjadrili aj k povolebnej spolupráci s Ľudovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotlebu. 

Štefan Harabin má voči Kotlebovi „jasné výhrady“ pre jeho neuznávanie holokaustu, ako aj výsledku 2. svetovej vojny, no napriek svojim výhradám povedal, že „v zásade nemôže odmietnuť nikoho“.

Predseda KDH Alojz Hlina odmieta spoluprácu s ĽSNS, SNS, ako aj s Harabinovou stranou Vlasť, no zároveň dúfa, že jeho strana odoberie hlasy práve národniarom či strane Borisa Kollára Sme rodina.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0