Spoločnosť 09. máj 2019

Spišskí kňazi zatlačili na biskupa, aby odvolal farára odsúdeného za zneužívanie

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Súd nariadil kňazovi sexuologické liečenie, biskup Štefan Sečka ho aj tak ponechal v pastorácii.
Súd nariadil kňazovi sexuologické liečenie, biskup Štefan Sečka ho aj tak ponechal v pastorácii.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Spišskí kňazi zatlačili na biskupa, aby odvolal farára odsúdeného za zneužívanie
Spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Na téme spolupracovali redakcie Postoj.sk a Aktuality.sk.

Veriaci v Černovej pri Ružomberku ostali prekvapení, keď sa počas Veľkej noci dozvedeli, že spišský diecézny biskup Štefan Sečka odvolal ich farára.

Kňaz Richard Jurík pôsobil v rodisku Andreja Hlinku len od minulého roku, no za ten krátky čas si získal sympatie farníkov. Tí, ktorých sme oslovili, ho charakterizovali ako priateľského a otvoreného kňaza.

„Bol jedným z najpokornejších ľudí, akých som poznala. Obetoval sa pre farnosť, stále sa zaňho modlíme,“ hovorí jedna z veriacich.

Keďže dôvod, pre ktorý bol farár zo dňa na deň odvolaný, sa veriaci oficiálne nedozvedeli, zakrátko sa začali šíriť rôzne fámy. „Nový farár nás ale upokojoval, že to, čo sa deje, nemá s nami nič spoločné, že my za to nemôžeme,“ vraví ďalšia obyvateľka Černovej.

Keď sme sa o nečakané odvolanie obľúbeného kňaza začali zaujímať, kancelár biskupského úradu v Spišskej Kapitule Peter Majcher nám potvrdil, že celé to súvisí s jedným prípadom z minulosti, ktorý štátne orgány už vyriešili a uzavreli.

„Momentálne sa zaoberáme hodnotením postupov, ktoré sa týkajú prípadu, a z toho dôvodu, po vzájomnej dohode, diecézny biskup uvoľnil kňaza z pastorácie, kým trvá šetrenie,“ uviedol Majcher bez poskytnutia bližších informácií.

Tie sme získali až z obžaloby prokurátorky Okresnej prokuratúry v Poprade, rozsudku Okresného súdu v Poprade a z finálneho rozsudku Krajského súdu v Prešove.

Pochybnosti o biskupovom konaní

Na kňaza Richarda Juríka bolo v roku 2009 podané trestné oznámenie za sexuálne zneužívanie, ktorého sa dopustil koncom roku 2008.

Okresný súd v Poprade ho následne v roku 2012 uznal vinným zo zločinu sexuálneho násilia a z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže, za čo mu uložil podmienečný trest odňatia slobody na tri roky a probačný dohľad na rovnaké obdobie.

Zároveň mu zakázal mimopracovné aktivity spojené s individuálnou prácou s osobami mladšími ako 18 rokov a nariadil mu ochranné sexuologické liečenie.

Keďže s verdiktom nesúhlasil odsúdený ani prokurátorka, obaja sa odvolali.

Krajský súd v Prešove v roku 2015 síce zrušil pôvodný rozsudok, ale zároveň Juríka odsúdil za prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže a uložil mu trest odňatia slobody na šesť mesiacov s podmienečným odkladom na 18 mesiacov a ochranné sexuologické liečenie.

Skúšobná lehota podmienečného odsúdenia Juríkovi uplynula v roku 2016. Pred rokom vydal súd aj potvrdenie o prepustení z ochranného sexuologického liečenia. Počas celého tohto obdobia pôsobil ako farský administrátor v Čimhovej na Orave, keďže súd mu verejné pôsobenie neobmedzil.

Prečo celá kauza v uplynulých dňoch opäť vyplávala na povrch?

Niekoľko kňazov zo Spišskej diecézy začiatkom apríla poslalo vedeniu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) list, v ktorom požiadali o prešetrenie konania spišského biskupa v prípade odsúdeného kňaza. Majú totiž podozrenie, že biskup nedodržal všetky cirkevnoprávne nariadenia, podľa ktorých má postupovať v prípadoch sexuálneho zneužívania maloletých.

Keď sa Sečka o tejto iniciatíve dozvedel, kňaza z pastorácie urýchlene stiahol.

„Celá záležitosť bola postúpená komisii KBS pre prípady sexuálneho zneužívania maloletých,“ uviedol hovorca biskupskej konferencie Martin Kramara.

Úlohou komisie, ktorú vedie košický pomocný biskup Marek Forgáč, je monitorovať dodržiavanie stanovených predpisov v jednotlivých diecézach a v prípade zistenia nedostatkov informovať Svätú stolicu.

Vinník nesmie byť preložený na iné miesto

Pápež Ján Pavol II. ešte v roku 2001 zaradil sexuálne zneužívanie osôb mladších ako 18 rokov zo strany klerikov medzi najzávažnejšie delikty, ktoré sú vyhradené priamo Kongregácii pre náuku viery. Lehota premlčania je v súčasnosti stanovená na 20 rokov od dosiahnutia plnoletosti obete s tým, že v mimoriadnych prípadoch môže kongregácia lehotu premlčania úplne zrušiť.

„Ak sa obvinenie považuje za vierohodné, vyžaduje sa, aby bol prípad postúpený na Kongregáciu pre náuku viery. Po jeho preskúmaní stanoví kongregácia ďalšie kroky, ktoré má biskup alebo vyšší predstavený podniknúť,“ napísal niekdajší prefekt Kongregácie pre náuku viery William Levada v roku 2011 v obežníku adresovanom biskupským konferenciám, ktoré mali pripraviť smernice, ako postupovať v prípadoch sexuálneho zneužívania mladistvých klerikmi.

Postup opísaný kardinálom Levadom obsahuje aj smernica KBS z roku 2014. Zároveň stanovuje, že ak sa v rámci cirkevného procesu „potvrdí vina klerika alebo zasvätenej osoby, kompetentná autorita nepreloží vinníka na iné miesto pôsobenia, ale ho postaví mimo služby spôsobom podľa rozhodnutia kongregácie“.


Spišská Kapitula, sídlo spišského biskupa. Foto – TASR/Milan Kapusta

Na otázku, či sa biskup Sečka, ktorý stojí na čele diecézy od roku 2011, zaoberal prípadom odsúdeného kňaza, nám kancelár Majcher odpísal, že „záležitosťou s predmetným kňazom v roku 2009 sa zaoberal vtedajší diecézny biskup, ktorý postupoval v súlade s Kódexom kánonického práva“.

Podľa Majchera bola teda vec riešená ešte predtým, ako vedenie diecézy prevzal biskup Sečka.

Pri odpovedi na otázku, či bol Juríkov prípad postúpený Kongregácii pre náuku viery, Majcher zopakoval iba to, že vec bola riešená v súlade s Kódexom kánonického práva.

Či sa teda Kongregácia pre náuku viery o prípade odsúdeného kňaza vôbec niekedy dozvedela, nie je momentálne známe.

Jasné je však to, že aj po právoplatnom odsúdení a nariadenej liečbe ostal Jurík pôsobiť v pozícii farského administrátora v Čimhovej, odkiaľ ho biskup Sečka v roku 2018 preložil do Černovej.

A hoci v zozname kňazov Spišskej diecézy už v súčasnosti nefiguruje, kancelár Majcher nám potvrdil, že nebol suspendovaný a naďalej je zamestnancom biskupského úradu.

Iných Vatikánu ohlásili

K podobnému prípadu došlo v minulosti aj v Nitrianskej diecéze. Začiatkom roka 2015 súd uznal vinným farára v Nevidzanoch Pavla Kobidu zo zneužívania maloletého dievčaťa. Okrem trojročného podmienečného trestu mu uložil aj sexuologickú liečbu.

Biskup Viliam Judák ho z farskej pastorácie preložil do hospicu a prípad ohlásil Kongregácii pre náuku viery. Ešte predtým, ako kongregácia rozhodla, bol kňaz prepustený z klerického stavu na vlastnú žiadosť.

Prečítajte si aj
Vatikán začal kanonické vyšetrovanie prípadu Martiny O´ConnorZdieľať

Podobne bol vatikánskej kongregácii ohlásený aj prípad kňaza z Banskobystrickej diecézy Ladislava J., ktorý mal podľa medializovaných informácií zneužívať maloletého chlapca. Miestny biskup Marián Chovanec zároveň kňaza suspendoval.

Keď sme sa u hovorcu KBS Kramaru informovali, aké sankcie hrozia biskupom v prípade nedodržania predpísaného postupu pri riešení sexuálnych deliktov, odkázal nás na dokument podpísaný pápežom Františkom v roku 2016.

Píše sa v ňom, že diecézny biskup alebo eparcha môže byť odvolaný, iba ak sa objektívne dopustil veľmi vážnej nedbalosti týkajúcej sa starostlivosti, ktorá sa vyžaduje od jeho pastoračného úradu, hoci aj bez vážneho morálneho previnenia sa.

„V prípade, že ide o zneužitie mladistvých alebo zraniteľných dospelých, stačí, ak je nedostatok starostlivosti vážny,“ nariaďuje pápež František.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk