Aktuálne 08. január 2015

Egyptský prezident Sisi moslimským učencom: Náš svet vedieme do záhuby

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník
Egyptský prezident Sisi koncom decembra odsúdil náboženský extrémizmus a vyzval na revolúciu v islamskom náboženstve. sisi.jpg Pred dvoma týždňami 28. decembra 2014 predniesol egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi významný prejav kritický do vnútra islamského nábože...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Obšitník

Egyptský prezident Sisi moslimským učencom: Náš svet vedieme do záhuby
Egyptský prezident Sisi koncom decembra odsúdil náboženský extrémizmus a vyzval na revolúciu v islamskom náboženstve. sisi.jpg Pred dvoma týždňami 28. decembra 2014 predniesol egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi významný prejav kritický do vnútra islamského nábože...

Egyptský prezident Sisi koncom decembra odsúdil náboženský extrémizmus a vyzval na revolúciu v islamskom náboženstve.

Pred dvoma týždňami 28. decembra 2014 predniesol egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi významný prejav kritický do vnútra islamského náboženstva. Na najstaršej káhirskej univerzite Al-Azhar pred publikom moslimských učencov a imámov zdôraznil dôležitosť skutočnej náboženskej diskusie vedenej v súlade s dobou. Skritizoval ideológiu, ktorá sa v islame stala posvätná, no "spôsobuje v národe úzkosť, zabíjanie a deštrukciu celého sveta", ktorý si tak proti sebe znepriateľuje. V závere vyzval prítomných imámov na revolúciu v náboženstve a pripomenul im, že sú "zodpovední pred Alahom", pretože islamský národ je "roztrhávaný, ničený a vedený do záhuby. My sami ho vedieme do záhuby." Text hlavnej časti prejavu je pripojený nižšie, je preložený z videozáznamu inštitútu Middle East Media Research Institute (MEMRI) so sídlom vo Washingtone v USA.

Prezident Sisi bol do úradu zvolený v júni roku 2014. Dlhé roky pred tým slúžil v egyptskej armáde, bol ministrom obrany, od augusta roku 2012 vrchným veliteľom egyptských ozbrojených síl. Po masových protestoch v lete roku 2013 namierených proti vtedajšej vláde Moslimského bratstva - najstaršej islamskej extrémistickej organizácie - Sisi nariadil vojenské zosadenie vlády Bratstva. Zvrhnutie bolo poznamenané veľkým násilím, členovia a stúpenci Bratstva okrem iného vypálili desiatky kresťanských kostolov, armáde sa podarilo ujať moci až po tvrdých bojoch. Sisi sa stal podpredsedom vlády a v Egypte veľmi populárnou postavou. Za osobnosť roka 2013 ho vyhlásili aj čitatelia časopisu TIME. V roku 2014 vyhral prezidentské voľby získaním 22 z celkovo 23 miliónov voličských hlasov. V utorok 6. januára 2015 sa stal prvým egyptským prezidentom, ktorý sa zúčastnil koptskej vianočnej omše.

Hlavná časť prejavu prezidenta Sisiho na univerzite Al-Azhar:

"Už skôr sme hovorili o dôležitosti náboženskej diskusie a chcel by som zopakovať, že nerobíme dosť pokiaľ ide o skutočný náboženský diskurz. Problém nikdy nebol s našou vierou. Problém zrejme leží v ideológii, a táto ideológia je medzi nami posvätná. Hovorím o náboženskej diskusii, ktorá je súlade s jej dobou.

Oslovujem náboženských učencov a klerikov. Musíme veľmi premýšľať o tom, čomu čelíme – v minulosti som o tom už niekoľkokrát hovoril. Musíme veľmi premýšľať o tom, v akej sme situácii.

Je nepochopiteľné, že ideológia, ktorú uctievame, sa stala pre celý náš národ zdrojom úzkosti, nebezpečenstva, zabíjania a deštrukcie pre zvyšok sveta. Je nepochopiteľné, že táto ideológia – nehovorím 'náboženstvo', ale 'ideológia' – že súhrn textov a myšlienok, ktoré sme počas storočí svätili, sa dostali do bodu, kedy ich korigovanie sa stalo takmer nemožným. Dostalo sa to do bodu, kedy si znepriateľuje celý svet.

"Je nepochopiteľné, že ideológia, ktorú uctievame, sa stala pre celý náš národ zdrojom úzkosti, nebezpečenstva, zabíjania a deštrukcie pre zvyšok sveta. Potrebujeme revolúciu v náboženstve."

Je pochopiteľné, aby 1,6 miliardy ľudí (moslimov) malo vyzabíjať zvyšok populácie vo svete – ktorej je 7 miliárd –, aby oni sami mohli žiť? Je to nepochopiteľné.

Hovorím tieto slová tu v Al-Azhar, pred týmto zhromaždením vedcov a učencov – nech je Alah svedkom v súdny deň vašim zámerom, pokiaľ ide o to, čo vám teraz hovorím.

Nemôžete tieto veci jasne vidieť, ak v tomto myslení zostanete uväznení. Musíte sa od toho odpútať a pozrieť sa na to zvonku, aby ste sa dostali bližšie k pravdivému jasnejšiemu mysleniu. Musíte sa tomu odhodlane postaviť.

Dovoľte mi to povedať znovu: potrebujeme revolúciu v náboženstve. Ctihodný imám (veľký šejk univerzity Al-Azhar), ste zodpovedný pred Alahom, celý svet čaká na vaše slová. Celý svet čaká na vaše slová, pretože islamský národ je roztrhávaný, je ničený a je vedený do záhuby. My sami ho vedieme do záhuby."

Lukáš Obšitník

Ilustračné foto: wikipedia.org

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0