Aktuálne 11. december 2014

Záborská chce zabrániť, aby sa dieťa stalo tovarom

Daniela Matejovičová
Daniela Matejovičová
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) začiatkom týždňa oboznámila verejnosť s prípravou písomného uznesenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré by zakazovalo takzvané prenajímanie maternice vo všetkých členských štátoch Európskej únie (EÚ). materstvo2.jpg Záborsk...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniela Matejovičová

Záborská chce zabrániť, aby sa dieťa stalo tovarom
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) začiatkom týždňa oboznámila verejnosť s prípravou písomného uznesenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré by zakazovalo takzvané prenajímanie maternice vo všetkých členských štátoch Európskej únie (EÚ). materstvo2.jpg Záborsk...

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) začiatkom týždňa oboznámila verejnosť s prípravou písomného uznesenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré by zakazovalo takzvané prenajímanie maternice vo všetkých členských štátoch Európskej únie (EÚ).

Záborská upozorňuje, že zavedením náhradného materstva sa môžu vytvoriť podmienky vhodné pre obchodovanie s ľuďmi. „Vo všetkých civilizovaných krajinách je zakázané predávať ľudské orgány, pretože to by znamenalo ohrozenie životov tých najchudobnejších. Z toho istého dôvodu je potrebné zakázať aj prenajímanie orgánov vrátane maternice.” Dodáva, že povolenie náhradného materstva by bolo podľa nej motiváciou predovšetkým pre ženy zo sociálne slabších pomerov.

Proti je aj Subkomisia pre bioetiku

"Vo všetkých civilizovaných krajinách je zakázané predávať ľudské orgány, pretože to by znamenalo ohrozenie životov tých najchudobnejších. Z toho istého dôvodu je potrebné zakázať aj prenajímanie orgánov vrátane maternice."

Negatívny postoj k problematike zaujala aj Subkomisia pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Podľa nej totiž náhradné materstvo „predstavuje z morálneho hľadiska zneužitie a krivdu voči 'sociálnym', prípadne 'genetickým' rodičom dieťaťa, takzvanej náhradnej matke, ako aj voči samotnému dieťaťu.“ Člen subkomisie profesor medicíny Jozef Glas si myslí, že krivda by nebola páchaná len na samotných ženách, ktoré by zákrok podstúpili. „Dochádza tu ku krivde a korupcii, je to aj korumpovanie iných profesií, ktoré sú do toho zainteresované,“ zdôrazňuje.

Stanovisko so šiestimi bodmi, ktoré je reakciou subkomisie na návrhy a iniciatívy za legalizáciu tejto procedúry, vychádza z inštrukcie Donum vitae z roku 1987 a vydala ho Kongregácia pre náuku viery. Vladyka Milan Lach, ktorý je predsedom subkomisie, tvrdí, že inštrukcia jasne hovorí o tom, že z morálneho hľadiska je náhradné materstvo neprípustné. „Hovorí to na základe obdobných dôvodov, ktoré vedú k odmietnutiu umelého heterogénneho oplodnenia. Odporuje totiž manželskej jednote a dôstojnosti plodenia ľudskej osoby,“ uvádza pre Tlačovú kanceláriu KBS prešovský pomocný biskup.

Na poplach bijú aj vo Francúzsku

Koncom septembra vyzval kardinál Christoph Schönborn spolu s milánskym arcibiskupom kardinálom Angelom Scolom Francúzov, ktorí už dva roky protestujú proti núteným sociálnym experimentom, aby opäť vyjadrili nesúhlas s trendom v rozhodnutiach francúzskych a európskych súdov. Podľa nich totiž takisto vedú k chápaniu dieťaťa ako tovaru. Vo svojej výzve sa stotožňujú s myšlienkami hnutia La Manif pour tous, ktoré už od začiatku aj prostredníctvom mnohopočetných protestov upozorňovalo, že zmenou povahy manželstva pribudnú do zoznamu aj ďalšie požiadavky. „Tu skutočne ide o zárodok všetkých podmienok moderného otroctva, kedy je dieťa splodené ako tovar, obchod, cez ktorý najbohatší využijú najchudobnejších, a o zrýchlenie eugenizmu na Západe,“ konštatujú kardináli. Podľa nich je nutné, aby okrem práva dieťaťa na poznanie svojho pôvodu bolo garantované aj právo na výchovu u svojich biologických rodičov, a tiež vylúčenie akejkoľvek možnosti odoberajúcej dieťa o jedného alebo oboch rodičov. „I keď príbuzenstvo nestojí len na biológii, rovnako sa nemôže bez nej zaobísť. Príbuzenstvo je pokračovaním toho, čo sa započalo v tele,“ dopĺňajú.

Záborská, ktorá chce spomínaný návrh predložiť, zdôraznila, že v prípade náhradného materstva nejde o otázku zdravotníckej starostlivosti, ktorá je v právomoci členských štátov EÚ, ale o porušovanie ľudských práv. Európsky parlament preto môže v tejto veci zaujať stanovisko a požadovať celoeurópske riešenie.

Daniela Matejovičová
Autorka študuje žurnalistiku na Katolíckej univerzite v Ružomberku.

Ilustračné foto: flickr.com (licencia CC)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0