SAV: Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v EÚ

Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii (EÚ). Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Upozorňuje na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.
2 minúty čítania 2 min
Vypočuť článok
SAV: Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v EÚ
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Poľské a spojenecké stíhačky opäť vzlietli pre ruské útoky na západe Ukrajiny

Návrh zákona nariaďujúci zverejnenie Epsteinových spisov schválil aj Senát

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Spotrebiteľ má podľa Majtána len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. "V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad "zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ"," radí. Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je podľa neho kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Ako tvrdí, takzvaní "hoby včelári" nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia. Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.
      

"Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať," podotkol Majtán. Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy. "Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, našou snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sme podporili jeho širšie použitie v modernej medicíne," spresnil Majtán.
 

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
Európska únia potraviny med
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred hodinou

Počasie: Slnečno, neskôr popoludní miestami pribúdanie oblačnosti. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 stupňov. (shmú)

pred 10 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť