Aktuálne 05. december 2017

Puigdemont sa po stiahnutí európskeho zatykača do vlasti nevráti

TASR
TASR
Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont zostane v Belgicku aj po stiahnutí európskeho zatykača, ktorý naňho i ďalších štyroch bývalých členov jeho vlády vydali španielske úrady.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont zostane v Belgicku aj po stiahnutí európskeho zatykača, ktorý naňho i ďalších štyroch bývalých členov jeho vlády vydali španielske úrady.

Uviedol to v utorok Puigdemontov advokát Paul Bekaert, ktorý pre belgický denník L'Echo spresnil, že katalánsky expremiér z Belgicka neodíde, lebo stiahnutý bol len jeden z troch zatykačov.

Po rozhodnutí Najvyššieho súdu naďalej stále platí španielsky i medzinárodný zatykač vydané na Puigdemontovo meno, pripomenul denník L'Echo. 

Španielsky denník El País s odvolaním sa na súdne zdroje napísal, že Puigdemonta a jeho spolupracovníkov môžu zatknúť po návrate o Španielska. Práve vzhľadom na tento fakt Puigdemont nie je pripravený opustiť Belgicko a vrátiť sa do svojej vlasti, uviedol jeho advokát.

Podľa sudcu španielskeho Najvyššieho súdu Pabla Llarenu sa individuálne zatykače nevzťahujú na zločiny spáchané v rámci širšej skupiny a prešetrovaní politici preukázali "vôľu vrátiť sa do Španielska" so zámerom zúčastniť sa na katalánskych voľbách.

Pätica uvedených Kataláncov - Puigdemont, Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serretová a Clara Ponsatíová - je vyšetrovaná ohľadom buričstva, sprenevery a iných zločinov, ktoré sú v Španielsku trestateľné desiatkami rokov väzby. Európske a medzinárodné zatykače boli na nich vydané 3. novembra.

Politici utiekli do Belgicka pred mesiacom - po jednostrannom vyhlásení katalánskej nezávislosti odhlasovanej v referende, ktoré španielsky najvyšší súd označil za protizákonné, pripomína spravodajský portál stanice BBC.

Puigdemont z Belgicka vedie kampaň svojej strany do volieb, ktoré sa v Katalánsku uskutočnia 21. decembra. Voľby vypísala ústredná vláda v Madride v snahe o demokratické riešenie najzávažnejšej ústavnej krízy za takmer 40 rokov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0