Aktuálne 16. január 2017

Australian: Kližan prehral v 1. kole s Wawrinkom po päťsetovej bitke

TASR
TASR
Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Napriek výbornému bojovnému výkonu prehral so štvrtým nasadeným melbournskym šampiónom z roku 2014 Švajčiarom Stanom Wawrinkom po päťsetovej bitke 6:4, 4:6, 5:7, 6:4, 4:6. Neprerušil tak sériu prehier, ktorá trvá od júlového turnaja v chorvátskom Umagu. Zverenec trénera Martina Hromca mal zápas veľmi dobre rozohraný, v druhom, i treťom i rozhodujúcom sete mal brejk k dobru. Napokon však neodplatil favorizovanému súperovi prehru z antuky v marockej Casablance z roku 2010.       

Wawrinka bol v úvode zápasu aktívnejším hráčom a vypracoval si osem brejkbalov. Kližan však vďaka odvážnej hre i pokazeným returnom súpera všetky odvrátil, za stavu 4:4 prelomil podanie Wawrinku a prvý set získal vo svoj prospech. Zakončil ho esom. Kližan umne menil rytmus hry, účinne využíval stopbaly. Wawrinku neposlúchal prvý servis, na dvorci pôsobil frustrovaným dojmom a nervozita sa zračila aj na tvári jeho švédskeho trénera Magnusa Normana.

Hneď na začiatku druhého dejstva mal Kližan k dispozícii štyri brejkbaly. Ani jeden nepremenil, no za stavu 3:3 opäť získal súperov servis a bol na koni. Wawrinka sa však rýchlo otriasol a vďaka šnúre troch gemov vyrovnal na 1:1 na sety. Vlaňajšiemu šampiónovi US Open začala fungovať jeho najväčšia zbraň - jednoručný bekhend. Na začiatku tretieho setu síce prehrával 0:2, no bleskovo vyrovnal, za stavu 3:3 odvrátil štyri brejkbaly a v koncovke mal navrch.

Vo štvrtom sete Švajčiar za stavu 3:3 a 30:0 na chvíľu stratil koncentráciu, čo Kližan dokonale využil. Získal štyri fiftíny za sebou, v ďalšom geme potvrdil brejk a vynútil si piaty set. V ňom sledovali diváci tenis špičkovej úrovne. Kližan v Tildenovom geme po víťaznom forhende Wawrinku brejkol, Švajčiar však hneď vzápätí kontroval rebrejkom, hoci prehrával 40:15. V deviatom geme za stavu 15:30 napálil halfvolejom Kližana do stehna a následne sa mu išiel na druhú stranu kurtu ospravedlniť. Wawrinka si udržal servis a v desiatom geme premenil pri podaní Kližana hneď prvý mečbal.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0