Aktuálne 08. október 2016

Hurikán Matthew postupuje pozdĺž východného pobrežia Spojených štátov

TASR
TASR
Silný hurikán Matthew prešiel v noci nadnes cez oblasť amerického štátu Florida, odkiaľ úrady hlásia štyri obete.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Silný hurikán Matthew prešiel v noci nadnes cez oblasť amerického štátu Florida, odkiaľ úrady hlásia štyri obete.

Hurikán aktuálne postupuje pozdĺž štátu Georgia a blíži sa k oblastiam Južnej Karolíny. Útvar postupne stráca na sile, naďalej ho však sprevádza silný vietor a lejaky, ktoré spôsobujú záplavy.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) zaradilo hurikán Matthew po príchode na Floridu na východnom pobreží USA do druhej kategórie, sprevádzal ho ustálený vietor s rýchlosťou 165 kilometrov za hodinu. Dnes nadránom miestneho času sa oko hurikánu nachádzalo zhruba 130 kilometrov juho-juhozápadne od ostrova Hilton Head v Južnej Karolíne. Útvar sa pohyboval severným smerom s rýchlosťou 19 kilometrov za hodinu.

Podľa najnovšej štatistky si prechod hurikánu Matthew ostrovnou krajinou Haiti vyžiadal najmenej 870 obetí na životoch. Živel následne postupne slabol z pôvodnej štvrtej, druhej najvyššej kategórie podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice.

V oblasti floridského mesta Jacksonville úrady evakuovali pol milióna ľudí, evakuácia sa konala aj v pobrežných častiach štátu Georgia. Matthew zasiahol Floridu s rýchlosťou vetra 195 kilometrov za hodinu. Výpadok elektriny postihol v štátoch Florida, Georgia a Južná Karolína asi 1,5 milióna ľudí.

Miestne aerolínie zrušili kvôli hurikánu tisíce letov.

Územie amerického štátu Južná Karolína zasiahne dnes ráno miestneho času a neskôr v priebehu dňa ho očakávajú aj úrady štátu Severná Karolína.

V súvislosti s hurikánom stav ohrozenia vyhlásili v amerických štátoch Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína. Táto situácia umožňuje rýchle čerpanie finančnej pomoci z federálnych zdrojov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0