Je slnečný aprílový víkend, na piešťanskej hrádzi je množstvo cyklistov, korčuliarov i peších. Viacerí sa zastavia na známej Lodenici, kde sídli aj miestny pivovar ŽiWell. Pivo tam dostať do plastovej fľaše spolu s umelohmotným pohárom. Konzumácia nasleduje v blízkom okolí, na tráve či v tôni stromov. Takto to pôsobí ako idylka, ktorá môže navodzovať dojem, že pivný biznis normálne beží. Situácia je však vážnejšia.
Špecializovaný portál oPive.sk priniesol zaujímavý a na výpovede bohatý text o aktuálnej situácii malých slovenských pivovarov. Tie síce v poslednom období pribúdali v každom kúte Slovenska, no zároveň sa museli o svoje miesto na trhu popasovať. Väčšina podnikov u nás čapuje pivá veľkých hráčov, silná je tiež konkurencia väčších i menších pivovarov zo susedného Česka.
Teraz do toho prišla korona a vládne obmedzenia, ktoré zasiahli malé pivovary na najcitlivejšom mieste – nemajú totiž automatické plničky fliaš či plechoviek, a tak sú odkázané na predaj čapovaného piva. A to je dnes na minime.
Mnohí ponúkajú rozvoz piva spolu s jedlom alebo sa pokúšajú predať pivo do fliaš ako v spomínanom prípade. Sám spolumajiteľ Piešťanského pivovaru ŽiWell Peter Demko sa však pre portál oPive.sk vyjadril, že situácia je likvidačná. „Všetko kleslo o viac ako 90 percent. Pivo sme nevarili už takmer tri týždne, to sa nám ešte nestalo, lebo u nás sa varí aj cez Vianoce,“ hovorí.
Z prieskumu, ktorý si portál oPive.sk urobil medzi malými pivovarmi, vyplýva, že väčšina malých hráčov vydrží v momentálnom režime len zopár týždňov. Portál zároveň odhaduje, že ak by kríza trvala dlhšie, zaniknúť môže u nás každý piaty malý pivovar.
Remeselné pivovary na Slovensku dnes pivo de facto nevaria, no výzvou môže byť aj skladovanie toho hotového. Martina Hlinová z Kláštorného pivovaru upozorňuje, že i udržanie navareného piva niečo stojí. „Pivo non-stop chladíme ľadovou vodou aj teraz počas skladovania a bez možnosti distribúcie. Náklady len na udržanie už vyrobeného množstva sú obrovské,“ hovorí manželka bývalého predsedu KDH.
Nie všetci pivovarníci sú pesimisti. Napríklad v popradskom pivovare Tatras premýšľajú nad varením piva, ktoré vyžaduje dlhšie ležanie. Takto môžu prečkať obdobie, ktoré ukáže, akí silní sú naši pivní revolucionári.
Ilustračná foto TASR – Milan Kapusta
Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.
Pridajte sa k našim podporovateľom.