Aktuálne 24. máj 2023

Úmrtie Vo veku 43 rokov zomrel známy herec a hudobník Daniel Heriban

TASR Postoj
TASR Postoj

Privolaní záchranári mu už nedokázali pomôcť, informuje portál Noviny.sk.

Privolaní záchranári mu už nedokázali pomôcť, informuje portál Noviny.sk.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Vo veku 43 rokov zomrel známy herec a hudobník Daniel Heriban
Foto: TASR/Jakub Kotian

Daniel Heriban zomrel vo veku 43 rokov. Úmrtie umelca potvrdil Tibor Kubička, riaditeľ Slovenského komorného divadla Martin. Podľa portálu Noviny.sk televízie Joj k Danielovi Heribanovi privolali záchranku, pretože mal zdravotné komplikácie. Záchranári mu však už nedokázali pomôcť.

„Sťažovať sa mal na bolesti chrbta. Deň pred tým mal byť dokonca s bolesťami v nemocnici,“ informuje portál Noviny.sk.

Daniel Heriban sa narodil v Trnave. Vyštudoval Divadelnú fakultu VŠMU, od roku 2007 pôsobil v Slovenskom komornom divadle v Martine. Od roku 2014 bol členom činohry SND. Spolupracoval s mnohými ďalšími divadelnými scénami.

Na divadelných doskách sa predstavil napríklad v inscenáciách Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu, www.narodnycintorin.sk a Nevesta hôľ. Účinkoval aj v mnohých filmoch, ako napríklad Únos (2017), Sviňa (2020) a naposledy v dráme Muž, ktorý stál v ceste (2023). Zo seriálov možno spomenúť Hniezdo, Druhá šanca, Pumpa. Divákom najviac utkvel v pamäti ako Ďuro zo seriálu Horná Dolná, pripomínajú Noviny.sk. Trikrát získal divadelné ocenenie Dosky, dostal aj televíznu cenu OTO.

Heriban bol tiež úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť aj do sveta detských pesničiek, vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na jeden dych, v roku 2012.

Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším.

„Nechápem, neverím...“ bola reakcia filmového, seriálového a divadelného herca Petra Sklára na šokujúcu správu o nečakanom úmrtí jeho kolegu.

Sklár spolu s ním účinkoval v divácky úspešnom televíznom seriáli Horná Dolná, kde si Dano Heriban zahral Ďura Brmbalíka. Zosnulý umelec spolupracoval s viacerými divadelnými scénami, niekoľko rokov bol tiež členom Slovenského národného divadla.

„Je nám veľmi ľúto, že náš kolega Dano Heriban odišiel príliš skoro,“ píše na sociálnej sieti naša prvá divadelná scéna a pripomína, ako sa stal známy herec a hudobník členom jej činoherného súboru.

„Daniel Heriban prijal ponuku riaditeľa Romana Poláka a stal sa členom súboru Činohry SND v roku 2014. Zostal ním až do roku 2021. Počas siedmich sezón ukázal svoju hereckú variabilitu, schopnosť napojiť sa na poetiky rôznych režisérov širokej estetickej škály,“ uvádza Činohra SND.

„Bol bravúrny autor hudby a sám do niekoľkých inscenácií hudbu skladal. Vedel zaujať svoje publikum rozvážnym humorom, ale aj tajomne a rafinovane výrazom nevinného mladého chlapca vyložiť postavu,“ píše v statuse činoherný súbor. Potvrdzuje, že správa o náhlom odchode Heribana je šokom pre verejnosť aj divadelných kolegov. „Zasiahla mnohých svojou nepripravenosťou a v ústrety nej prichádza pocit nespravodlivosti, absurdnosti a prázdna,“ dodáva SND.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0