Aktuálne 31. marec 2023

Britský panovník si v Hamburgu uctil obete bombardovania Spojencov

TASR
TASR

Ide o prvú zahraničnú cestu kráľa Karola III. odvtedy, čo vlani v septembri nastúpil na britský trón.

Ide o prvú zahraničnú cestu kráľa Karola III. odvtedy, čo vlani v septembri nastúpil na britský trón.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Britský panovník si v Hamburgu uctil obete bombardovania Spojencov
Foto - TASR/AP

Britský kráľ Karol III. si uctil v nemeckom Hamburgu vyše 30-tisíc obetí bombardovania mesta Spojencami počas druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Karol s manželkou Kamilou položili veniec ku kostolu svätého Mikuláša, ktorý je v súčasnosti pamätníkom. Vypočul si tiež, ako hamburská evanjelická biskupka Kirsten Fehrsová číta litánie venované zničeniu anglického mesta Coventry nemeckým bombardovaním v roku 1940.

Bombardovanie Hamburgu v júli 1943 britskými a americkými lietadlami bolo reakciou na ničivé nálety nacistického Nemecka v Británii. V jeho dôsledku bola zničená veľká časť mesta a obeťami boli zväčša nemeckí civilisti.

Kráľovský pár predtým navštívil aj pamätník Kindertransporte venovaný záchrannej akcii, v rámci ktorej bolo 10-tisíc židovských detí umiestnených v roku 1938 do rodín v Británii.

Britského monarchu sprevádzal v Hamburgu, kam pricestoval z Berlína rýchlovlakom, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Na trojdňovú návštevu Nemecka pricestoval Karol s manželkou Kamilou v stredu. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu odvtedy, čo vlani v septembri nastúpil na britský trón. Pôvodne plánoval ako prvé navštíviť Francúzsko. Táto cesta však bola napokon zrušená v dôsledku rozsiahlych protestov proti reforme francúzskeho dôchodkového systému.

Karolovu návštevu Nemecka zavŕši plavba loďou a rozlúčková recepcia, ktorej súčasťou budú aj hudobné vystúpenia s piesňami britskej kapely Beatles.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0