Aktuálne 21. november 2022

Kauza psychológa z Trnavy Rektor Trnavskej univerzity sa zastal Mária Schwarza

Postoj
Postoj

„Vedenie univerzity a ani vedenia jej fakúlt nedovolia, aby ich riadiacu prácu a výkon rozhodovacích právomocí určovali médiá,“ tvrdí René Bílik.

„Vedenie univerzity a ani vedenia jej fakúlt nedovolia, aby ich riadiacu prácu a výkon rozhodovacích právomocí určovali médiá,“ tvrdí René Bílik.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Rektor Trnavskej univerzity sa zastal Mária Schwarza
Rektor René Bílik a pedagóg Mário Schwarz. Foto - FB/Postoj

Rektor Trnavskej univerzity René Bílik sa zastal psychológa a pedagóga Mária Schwarza, ktorého názory škandalizoval Denník N. Schwarz počas vyučovania predmetu psychológia rodiny vyučoval, že rodinu tvoria dvaja členovia odlišného pohlavia a ich deti, že jedným z jej kľúčových atribútov je reprodukcia, a odmietal nazývať zväzky dvoch osôb rovnakého pohlavia manželstvom.

Denník N označil tvrdenia pedagóga za homofóbne.

O týždeň neskôr zverejnilo 59 slovenských akademikov otvorený list. Členov vedenia univerzity žiadali, aby „nepodliehali mediálnemu tlaku a aj naďalej podporovali ústavou garantovanú akademickú slobodu na im zverených univerzitných pracoviskách a pôsobiskách“.

Rektor Trnavskej univerzity v pondelok zverejnil stanovisko, v ktorom list ocenil. „Cítim z listu podporu vedeniu univerzity a jej filozofickej fakulty, ktorá je motivovaná záujmom práve o napĺňanie poslania univerzít ako pôdy pre slobodnú diskusiu, pluralitu názorov a možnosti ich verejného komunikovania. Oceňujem tento Váš postoj a Vaše presvedčenie a rád sa s ním stotožňujem,“ píše René Bílik.

Zároveň ubezpečil, že na univerzite je široký priestor na diskusiu, priestor pre výmenu názorov a v prípade, že je to potrebné, aj priestor pre kultivovanú názorovú konfrontáciu. „Mediálny tlak, ktorý spomínate, nás v tomto našom postoji skôr stmeľuje, než rozdeľuje, a v žiadnom prípade ani vedenie univerzity a ani vedenia jej fakúlt nedovolia, aby ich riadiacu prácu a výkon rozhodovacích právomocí určovali médiá,“ tvrdí rektor. 

„Radi prijímame oprávnenú kritiku či upozornenie na nedostatky, no odmietame jednostranný a tendenčný výklad problémov, podsúvanie ich riešení a vôbec zasahovanie tam, kde má dominovať slobodná výmena stanovísk, názorov, vzájomný dialóg a kompetentná personálna práca. To všetko v rámcoch našich samosprávnych právomocí.“

Ako ďalej spomína v liste, vedenie fakulty, na ktorej Schwarz vyučuje, zorganizovalo spoločné stretnutie, na ktorom spolu diskutovali. „Podľa zápisu zo stretnutia, z vyjadrenia dekana fakulty, ale aj z informácie jednej zo zástupkýň namietajúcich študentiek, ktorá mi napísala, stretnutie bolo korektné, konštruktívne a dominoval na ňom otvorený dialóg,“ dodal Bílik.

Celá reakcia rektora Trnavskej univerzity v Trnave na otvorený list akademikov, uverejnený v denníku Postoj
 
Vážené kolegyne, vážení kolegovia,
 
reagujem na Váš otvorený list, ktorý som dostal oficiálne, prostredníctvom reprezentácie Spoločenstva Ladislava Hanusa a ktorý bol uverejnený 17. 11. 2022 v denníku Postoj, ale aj v iných médiách. Vnímam ho na jednej strane ako vyjadrenie obavy z možnej redukcie akademických slobôd na Trnavskej univerzite v Trnave v dôsledku mediálne prezentovaného podnetu našich študentiek. Zároveň, na strane druhej, cítim z listu podporu vedeniu univerzity a jej filozofickej fakulty, ktorá je motivovaná záujmom práve o napĺňanie poslania univerzít ako pôdy pre slobodnú diskusiu, pluralitu názorov a možnosti ich verejného komunikovania. Oceňujem tento Váš postoj a Vaše presvedčenie a rád sa s ním stotožňujem.
 
Trnavská univerzita v Trnave vyrástla z tradície bývalej Universitas Tyrnaviensis zo sedemnásteho storočia a bola obnovená práve pred tridsiatimi rokmi na princípoch rešpektu voči akademickej samospráve, jej kompetenciám, voči akademickým slobodám a s nimi spojenej zodpovednosti. V novodobej histórii našej alma mater máme skúsenosti s brutalitou štátnej moci, vedenej Vladimírom Mečiarom, ktorá sa usilovala o likvidáciu univerzity. Práve kvôli jej rešpektu voči akademickým slobodám. V minulom roku sme stáli, spolu s niektorými ďalšími univerzitami, v čele zápasu o zachovanie rozsahu právomoci akademickej samosprávy, ktorý súvisel s návrhom novelizácie zákona o vysokých školách. Vo všetkých týchto zápasoch sme obstáli.
Preto Vás v mene svojom i v mene ostatných orgánov akademickej samosprávy Trnavskej univerzity v Trnave ubezpečujem, že na univerzite je široký priestor na diskusiu, priestor pre výmenu názorov a v prípade, že je to potrebné, aj priestor pre kultivovanú názorovú konfrontáciu. Mediálny tlak, ktorý spomínate, nás v tomto našom postoji skôr stmeľuje, než rozdeľuje a v žiadnom prípade ani vedenie univerzity, a ani vedenia jej fakúlt nedovolia, aby ich riadiacu prácu a výkon rozhodovacích právomocí určovali médiá.
 
Radi prijímame oprávnenú kritiku či upozornenie na nedostatky, no odmietame jednostranný a tendenčný výklad problémov, podsúvanie ich riešení a vôbec zasahovanie tam, kde má dominovať slobodná výmena stanovísk, názorov, vzájomný dialóg a kompetentná personálna práca. To všetko v rámcoch našich samosprávnych právomocí.
 
Takto sme postupovali aj v prípade riešenia podnetu, o ktorom píšete. Som presvedčený, že problém sa má riešiť tam, kde vznikol a za účasti všetkých zainteresovaných. Práve preto vedenie pracoviska a vedenie fakulty, ktorá poskytuje konkrétny študijný program, spoločne s jeho študentmi, uskutočnili stretnutie, na ktorom každý, kto mal záujem, za prítomnosti vyučujúceho, osôb zodpovedných za študijný program, vedúceho katedry a dekana fakulty, mohol vysloviť svoje stanovisko, názor a postoj.
 
Veľmi si tento prístup kolegýň a kolegov cením. Podľa zápisu zo stretnutia, z vyjadrenia dekana fakulty, ale aj z informácie jednej zo zástupkýň namietajúcich študentiek, ktorá mi napísala, stretnutie bolo korektné, konštruktívne a dominoval na ňom otvorený dialóg. Teší ma to, pretože sa znova ukázalo, že vedomie vlastnej slobody je na Trnavskej univerzite v Trnave neoddeliteľne späté s rešpektom voči slobode toho druhého, že pluralita interpretácií fenoménov ľudského života, ktorá je charakteristická pre humanitné vedy, našla svoje miesto i pri riešení tohto medializovaného podnetu.
 
V Trnave: 21. 11. 2022 
S úctou prof. PaedDr. René Bílik, CSc.
rektor TU v Trnave

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0