Burčiak má priaznivé účinky, denná dávka by však nemala prekročiť tri decilitre

Nie je vhodný pre diabetikov. Upozornila Zuzana Klinčáková z Úradu verejného zdravotníctva.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
Burčiak má priaznivé účinky, denná dávka by však nemala prekročiť tri decilitre
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Poľské a spojenecké stíhačky opäť vzlietli pre ruské útoky na západe Ukrajiny

Návrh zákona nariaďujúci zverejnenie Epsteinových spisov schválil aj Senát

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Kvalitný burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Denná dávka by však nemala byť vyššia ako tri decilitre. Pre TASR to uviedla Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva.

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína s obsahom alkoholu do šiestich percent. Napriek svojmu vysokému obsahu cukru obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. Nie je však vhodný pre diabetikov.

„Obsahuje hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo, zinok a tiamín, ktorý zlepšuje činnosť srdca. Burčiak má taktiež priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť. Kyselina pantoténová v ňom obsiahnutá má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu,“ priblížila Klinčáková.

Upozornila však, že neplatí pravidlo, čím viac burčiaku človek vypije, tým bude zdravší. „Väčšie množstvo burčiaku môže z dôvodu obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách,“ dodala.

Kvalitný burčiak možno podľa odborníčky odhaliť podľa vône a chuti. „Má žltkastú farbu iba s jemným kalom. Vôňa je sladká a chutí sladko-kyslo,“ spresnila s tým, že mierna zakalenosť je spôsobená kvasinkami. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jabĺk.

„Stať sa môže aj to, že sa hrozno zle spracovalo,“ podotkla Klinčáková. Správny burčiak by mal byť podľa nej hustý a mať usadeninu na pohári. V prípade, že je riedky, môže byť riedený vodou.

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
jablká hrozno kvasinky
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred 52 minútami

Počasie: Slnečno, neskôr popoludní miestami pribúdanie oblačnosti. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 stupňov. (shmú)

pred 10 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť