Aktuálne Zdravotníctvo 02. august 2022

Lengvarský odvolal šéfa dôležitej agentúry Nahradí ho kontroverzná exnámestníčka PPA, Heger má pochybnosti

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Nová šéfka Petra Svobodová ešte ako námestníčka bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry mala brániť väčšej transparentnosti a z agentúry odchádzala s odmenou 27-tisíc eur. Premiér Heger spochybňuje Lengvarského výber a žiada vysvetlenie.

Nová šéfka Petra Svobodová ešte ako námestníčka bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry mala brániť väčšej transparentnosti a z agentúry odchádzala s odmenou 27-tisíc eur. Premiér Heger spochybňuje Lengvarského výber a žiada vysvetlenie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Nahradí ho kontroverzná exnámestníčka PPA, Heger má pochybnosti
Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa informácií denníka Postoj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k 1. augustu odvolal šéfa Zdravotníckej implementačnej agentúry (ZIA) Slavomíra Udiča. Nahradí ho exnámestníčka bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Petra Svobodová.

Tá si po zmene vedenia agentúry v roku 2021 odniesla podľa zistenia portálu Aktuality.sk odmenu šiestich funkčných platov vo výške 27-tisíc eur.

Bývalý hovorca PPA Ladislav Ďurkovič minulý rok v otvorenom liste tvrdil, že práve Svobodová bola šéfkou celej organizácie, mala pod sebou kontrolné mechanizmy a bránila väčšej transparentnosti.

Svobodová však v poľnohospodárskej agentúre pracovala aj za vlády Smeru, keď na jej čele stál Juraj Kožuch, dnes obžalovaný v jednej z najväčších korupčných káuz Dobytkár, ktorá sa týka čerpania bruselských dotácií na pôdu.

Prečo došlo k podobnej zmene na čele ZIA, rezort zdravotníctva neodpovedal. Uviedol však, že Petra Svobodová je poverená vedením inštitúcie len dočasne, a to do uskutočnenia riadneho výberového konania. Teda maximálne na dobu šiestich mesiacov. 

Podľa stanoviska ministerstva Svobodová pozná fungovanie a procesy v agentúre, pretože v ZIA v minulosti už pôsobila. 

Heger chce počuť vysvetlenie

Úrad vlády potvrdil zmenu na čele agentúry ešte skôr ako ministerstvo zdravotníctva s tým, že predseda vlády Eduard Heger sa chce v najbližšom čase osobne stretnúť s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

„Dôvodom stretnutia sú pochybnosti o transparentnosti personálnych výmen na kľúčových pozíciách v zdravotníctve. Predseda vlády od ministra očakáva, že bude vedieť vysvetliť svoje konanie, a to nielen premiérovi, ale aj verejnosti,“ napísal tlačový odbor Úradu vlády denníku Postoj.

Minister zdravotníctva tiež avizoval, že o dôvodoch svojho manažérskeho rozhodnutia bude predsedu vlády informovať.

Zdravotnícka implementačná agentúra vznikla s cieľom pomôcť rezortu zdravotníctva pri plnení reforiem zo zdrojov plánu obnovy a odolnosti. Na starosti má najmä výstavbu a projektovanie nemocníc zadefinovaných v pláne obnovy. 

ZIA mala významné slovo aj pri finálnom júnovom rozhodnutí vlády, ktoré nemocnice sa na Slovensku postavia z európskych peňazí. Bývalý šéf agentúry Slavomír Udič bol v danom čase v blízkom tíme premiéra Hegera.

Lengvarského rezort agentúru blokoval, tvrdil Krajčí

Agentúra mala podľa exministra zdravotníctva Mareka Krajčího vzniknúť už v marci 2021, ale vznikla až v októbri daného roku a po jej zriadení bolo jej fungovanie podľa bývalého šéfa rezortu blokované, keďže nedostávala žiadne informácie z ministerstva zdravotníctva.

Exminister vyjadril dokonca podozrenie, že podobný stav mohol niekomu vyhovovať.

„Teraz sa potvrdzuje, že štát nie je na plán obnovy pripravený, čo nahráva tým, ktorí pripravení sú. Stačilo len štát nepripraviť a následne povedať: ‚Aby sme o peniaze neprišli, jedinou alternatívou je minúť ich na to, čo ponúkajú súkromníci.‘“ povedal Krajčí v máji v rozhovore pre Postoj s narážkou na finančnú skupinu Penta a možný úmysel ministerstva pod vedením Lengvarského nasmerovať peniaze práve týmto smerom. 

Čítajte tiež

Keby podľa Krajčího bola Zdravotnícka implementačná agentúra spustená hneď, ako aj mala byť, mohla výrazným spôsobom pomôcť štátnym nemocniciam, aby sa úspešne implementoval plán obnovy.

Agentúru mala údajne sfunkčniť až intervencia zo strany premiéra Hegera na začiatku roka 2022. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0