Politika 25. január 2022

Partygate Borisa Johnsona Britský premiér má problém, večierky počas lockdownu ho môžu stáť kreslo

Ivana Šalgová
Ivana Šalgová

Tlak na lídra konzervatívcov silnie, prípady začala vyšetrovať aj polícia.

Tlak na lídra konzervatívcov silnie, prípady začala vyšetrovať aj polícia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ivana Šalgová

Britský premiér má problém, večierky počas lockdownu ho môžu stáť kreslo
Britský premiér Boris Johnson. Foto TASR/AP

Bolo to len pracovné stretnutie a on sa na ňom zdržal 25 minút, aby sa poďakoval zamestnancom Downing Street za ich prácu. To povedal britský premiér Boris Johnson v súvislosti s večierkom, ktorý sa počas tvrdého lockdownu v máji 2020 uskutočnil v záhrade vládneho sídla v Londýne. Kauza „partygate“, ktorá pôvodne vyzerala ako dobrý príbeh pre britský bulvár, medzičasom graduje až do tej miery, že môže stáť premiéra stoličku.

Médiá zatiaľ hovoria celkovo o 16 stretnutiach, ktoré sa mali uskutočniť v priestoroch, ktoré využíva britská vláda. Podľa obvinení sa na niektorých z nich mal zúčastniť okrem iných členov kabinetu a zamestnancov Downing Street aj premiér Boris Johnson. 

Medzi konzervatívcami rastie nespokojnosť

Informácie o večierkoch, počas ktorých mali porušiť protipandemické opatrenia tí, ktorí ich vytvárajú, pobúrili okrem verejnosti a opozície aj konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne.

Svoju nedôveru Borisovi Johnsonovi zatiaľ vyjadrilo 11 z nich. Na to, aby došlo k hlasovaniu o vyslovení nedôvery, muselo by tak oficiálne urobiť najmenej 54 členov poslaneckého klubu. 

V prípade, že by konzervatívci odvolali Johnsona z vedenia strany, automaticky by stratil aj svoju pozíciu vo vedení vlády. Hlasovať by proti nemu muselo viac než 50 percent z 359 konzervatívnych členom Snemovne.

Pozíciou Johnsona otriasajú aj prieskumy verejnej mienky – konzervatívci sa hlboko prepadli na 30 percent, opoziční labouristi momentálne vedú podľa niektorých prieskumov až o desať percentuálnych bodov. 

Poslanci, ktorí svoje rozhorčenie vyjadrovali aj počas parlamentnej schôdze, premiéra žiadali, aby vyvodil zodpovednosť. On sám však stále tvrdí, že žiadne opatrenia neporušil a nikto mu nepovedal, že spomínané stretnutie, na ktorom sa zúčastnil v máji 2020, je proti pravidlám. 

Takéto výroky vyznievajú až cynicky v súvislosti s tým, že Johnson tieto pravidlá pripravoval a často aj ako prvý oznamoval. A vyzýval celý národ, aby bol vytrvalý v ich dodržiavaní. 

K internému vyšetrovaniu sa pridala aj polícia

Podľa médií sa na Downing Street uskutočnili rôzne večierky, a to v celom priebehu pandémie. Hovoria o letných drinkoch na záhrade, rozlúčkach s odchádzajúcimi zamestnancami, vianočnom kvíze či o večierkoch v čase minuloročného štátneho smútku v predvečer pohrebu princa Philipa. Najnovšie sa k nim pridala oslava premiérových narodenín v júni 2020. 

Obvineniam sa najskôr začala venovať vládna úradníčka Sue Grayová v procese interného vyšetrovania, ktoré nariadil samotný Johnson. Poslanci chceli počkať na jej zistenia a na základe toho sa rozhodnúť, či budú svojho premiéra ďalej podporovať. Výsledky jej vyšetrovania mali byť známe v priebehu tohto týždňa, ich zverejnenie je však nateraz pozastavené.

Prípady možného porušenia opatrení totiž v utorok (25. 1.) začala vyšetrovať londýnska polícia. Čakanie na ďalší krok konzervatívnych poslancov sa tak odkladá na neurčito. 

Vyšetrovanie oznámila komisárka Metropolitnej polície Cressida Dicková s tým, že polícia bude skúmať viaceré udalosti odohrávajúce sa na Downing Street a vo vládnych budovách na ulici Whitehall od roku 2020. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude toto vyšetrovanie trvať. 

Policajné vyšetrovanie sa podľa Dickovej začalo na základe informácií poskytnutých Grayovej tímom. Vláda dodala, že výsledky práce Sue Grayovej nezverejní, kým sa bude prípadmi zaoberať polícia.

Komisárka nespresnila, ktoré zo spomínaných stretnutí polícia vyšetruje. Dodala, že v prípade, že došlo k porušeniu predpisov, polícia môže uložiť fixné sankcie. Policajné vyšetrovanie však neznamená, že budú udelené „v každom prípade a každej zainteresovanej osobe“. Známe nie je ani to, koho konkrétne sa bude policajné vyšetrovanie týkať a či bude pred políciou vypovedať aj samotný premiér. 

Čakanie na rozuzlenie situácie sa takto len predlžuje a je otázne, či začiatok policajného vyšetrovania bude znamenať ďalšie oficiálne vyjadrenia konzervatívnych poslancov proti Johnsonovi alebo, naopak, tí, ktorí čakali na závery Grayovej vyšetrovania, budú teraz čakať na výsledky polície.


     

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0