Aktuálne 20. september 2021

Spor prokurátorov Žilinka zakázal Lipšicovi účasť v pracovnej skupine

TASR Postoj
TASR Postoj

Špeciálny prokurátor mal dostať zákaz od generálneho prokurátora ráno na operatívnej porade. 

Špeciálny prokurátor mal dostať zákaz od generálneho prokurátora ráno na operatívnej porade. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Žilinka zakázal Lipšicovi účasť v pracovnej skupine
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto - TASR

Generálna prokuratúra zakázala špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi účasť na medzirezortných aktivitách mimo prokuratúr.

Nemôže sa tak zúčastniť ani na zasadnutí pracovnej skupiny, ktorej vznik oznámil premiér Eduard Heger po rokovaní bezpečnostnej rady. Ako prvý o tom informoval Denník N, podľa ktorého mal Lipšic dostať zákaz dnes ráno na operatívnej porade. 

„Vzhľadom na charakter orgánov Prokuratúry Slovenskej republiky ako jednotnej sústavy štátnych orgánov bol zastupovaním prokuratúry a prezentovaním jednotného stanoviska poverený jeden zástupca," vysvetlil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Premiér Eduard Heger uviedol, že generálny prokurátor Maroš Žilinka mu poslal list, kde odôvodnil svoj krok. „Generálny prokurátor povedal, že on rozhoduje o účasti, čo teda ja chápem," dodal s tým, že nevidí dôvod, aby niekto niekomu bránil v účasti. 

Na informáciu reagoval aj líder OĽaNO a minister fiancnií Igor Matovič. "Toto je na čo dobré, neviete?" vyjadril sa na sociálnej sieti. 

Lipšicov odkaz Žilinkovi

Daniel Lipšic v reakcii na rozhodnutie tvrdí, že stanovisko generálneho prokurátora vzal na vedomie. 

„Som presvedčený, že len diskusia založená na vecných a presvedčivých argumentoch nás môže posúvať ďalej v nachádzaní riešení na problémy práva a spravodlivosti. Ako som uvádzal pri mojom verejnom vypočutí vo februári tohto roku – bol som, som a budem zástancom otvorenej prokuratúry," uviedol špeciálny prokurátor.

Žilinkovi ešte vo svojej reakcii odkázal: „Domnievam sa, že v 21. storočí by prokuratúra členského štátu EÚ nemala byť vnímaná ako vojensky organizovaná štátna inštitúcia."

Premiér aj Matovič očakávajú prvé výsledky čoskoro

Pracovná skupina začala na Úrade vlády fungovať dnes. Jej zriadenie schválila minulý týždeň bezpečnostná rada štátu ako reakciu na situáciu v bezpečnostných zložkách. Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Pracovať má osem hodín denne.

Zvolal ju premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov NAKA, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie.

Heger očakáva prvé konkrétne návrhy pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát už tento týždeň. Minister financií a šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že prvé výsledky čaká už o pár dní.

„Pre očistu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje, potrebujeme v prvom rade garantovať statočným a odvážnym vyšetrovateľom a prokurátorom, aby mohli ísť po krku tzv. našim ľuďom alebo zbohatlíkom, ktorí tu roky rozkrádali Slovensko," uviedol pred rokovaním.

Myslí si, že treba napríklad jasne vymedziť právomoci generálnej a špeciálnej prokuratúry. Paragraf 363 by zrušil alebo výrazne oklieštil. Hnutie Sme rodina, ktoré sa na skupine odmieta zúčastňovať, chce Matovič ubezpečiť, že zmeny nie sú namierené proti niekomu, ale za očistu a spravodlivosť pre každého.

Predseda Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár oznámil, že hnutie sa nebude zúčastňovať na pracovnej skupine. Uviedol, že nebude podporovať vytvorenie tzv. druhej mafie, podozrenia sú podľa neho vážne. Vyzval koalíciu, aby sa vrátila k práci, ktorú sľubovala voličom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0