Aktuálne 15. september 2021

Pápež novinárom Potrat je vraždou a manželstvo je zväzkom len muža a ženy

Postoj Vatican News
Postoj Vatican News

Svätý Otec František tiež nechápe, prečo sa ľudia odmietajú zaočkovať proti covidu. Do Maďarska sa pokúsi prísť ešte budúci rok.

Svätý Otec František tiež nechápe, prečo sa ľudia odmietajú zaočkovať proti covidu. Do Maďarska sa pokúsi prísť ešte budúci rok.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Vatican News

Potrat je vraždou a manželstvo je zväzkom len muža a ženy
Pápež František. Foto AP/Tiziana Fabi

Pápež František mal s novinármi v lietadle vyhradený krátky čas, keďže jeho let z Bratislavy do Ríma trval len hodinu a 29 minút. Počas neho však stihol polhodinovú tlačovú konferenciu, na ktorej potvrdil odmietavý postoj katolíckej cirkvi voči manželstvám osôb rovnakého pohlavia i k potratom.

Cirkev podľa pápeža Františka nemôže zmeniť svoj postoj k potratom. „Je to viac ako len problém, je to vražda,“ vyhlásil Svätý Otec s tým, že ten, kto podstupuje alebo koná potrat, vraždí.

V téme potratov sa oprel o argumenty vedy. „Vezmite si knihu o embryológii pre študentov medicíny. Tretí týždeň po počatí sú tam už všetky orgány, aj DNA... je to ľudský život, ktorý si treba ctiť, tento princíp je taký jasný,“ doplnil.

Toho, kto to nemôže pochopiť, by sa opýtal: „Je správne zabiť ľudský život, aby sa tak vyriešil nejaký problém? Je správne najať si nájomného vraha, aby usmrtil ľudský život?“ Ak by niečo podobné cirkev akceptovala, podľa Františka by to bolo rovnaké, ako keby „akceptovala každodenné vraždenie“.

V súvislosti s témou umelých potratov reagoval aj na otázku amerického novinára Gerarda O’Connella. Pýtal sa na podávanie Eucharistie politikom, ktorí podporujú potratové zákony.

Pápež František na to reagoval tým, že nikdy nikomu neodmietol podať Eucharistiu. Nikdy si ako kňaz tiež nebol pri podávaní Eucharistie vedomý toho, že by mal pred sebou človeka, ktorý podobné zákony podporuje. Dodal však, že „prijímanie nie je odmenou pre dokonalých“.

Čítajte tiež

V prípade ľudí, ktorí stoja mimo spoločenstva a nemôžu pristúpiť k svätému prijímaniu, pápež hovorí, že zakaždým, keď sa biskupi s týmto problémom nevyrovnávali ako pastieri, politicky sa vyhraňovali. František tiež dodal, že keď Cirkev nepastoračne bráni nejaký princíp, obhajuje politické záujmy.

Pastier podľa jeho slov nemá odsudzovať, a keď opustí cirkevnú pastoráciu, stáva sa z neho politik.

Manželstvo je sviatosť, ale homosexuálom možno pomáhať zákonmi

Taliansky novinár z televízie Sky Tg 24 sa pápeža opýtal na rezolúciu Európskeho parlamentu k uznávaniu homosexuálnych manželstiev.

František zdôraznil, že manželstvo je sviatosť, existuje medzi mužom a ženou a „cirkev nemá právomoc meniť sviatosti, ako ich ustanovil Pán“, citoval ho portál Vatican News.

Podľa Františka však tento postoj neznamená odsudzovanie ľudí odlišnej sexuálnej orientácie. Naopak, vyzdvihuje ich sprevádzanie aj to, že im je dôležité pomáhať.

Dodáva, že jednotlivé štáty homosexuálom pomáhajú občianskymi zákonmi, či už v oblasti zabezpečenia dedičstva, alebo zdravotnej starostlivosti. Tu Svätý Otec hovorí o francúzskom príklade, kde majú občianske zväzky nielen pre homosexuálov, ale pre všetkých ľudí, ktorí chcú žiť spoločne.

Hoci František hovorí, že všetci sme si rovní, prosí, nech Cirkev nemusí zapierať svoju pravdu. „Mnohí ľudia homosexuálnej orientácie pristupujú k spovedi, žiadajú kňaza o radu, cirkev im pomáha, ale sviatosť manželstva je niečo iné.“

Nechápe odmietanie očkovania proti covidu

František počas letu odpovedal aj slovenským novinárom. Pýtali sa ho na nejednotu kresťanov v otázke očkovania. Pápež uviedol, že nechápe, prečo sa ľudia odmietajú zaočkovať proti ochoreniu ucovid-19.

„Je to divné, pretože ľudstvo má históriu priateľstva s vakcínami, očkovalo sa proti osýpkam, detskej obrne...“ zamyslel sa pápež. Ako pomoc ľuďom, ktorí odmietajú proticovidovú vakcínu, odporúča pokojnú diskusiu.

„Táto vyhrotenosť možno plynie z neistoty, z rozdielov medzi vakcínami a tiež tvrdení, ktoré podnecujú tieto spory o tom, že niektoré vakcíny sú len o niečo viac ako destilovaná voda, a to všetko vyvolalo strach,“ povedal František na otázku Bohumila Petríka z denníka Štandard.

Čítajte tiež

„Ďalší sú presvedčení o nebezpečnosti očkovania, pretože údajne do organizmu vstupuje vírus,“ povedal pápež s tým, že „tiež v kardinálskom kolégiu je niekoľko popieračov a jeden z nich, chudák, je hospitalizovaný s koronavírusom. Je to irónia života“.

Hoci kardinála nemenoval, zjavne tým narážal na konzervatívneho amerického kardinála Raymonda Burka, jedného z najotvorenejších kritikov Františka v radoch cirkvi.

„Neviem to dobre vysvetliť, niektorí ľudia hovoria, že vakcíny neboli dostatočne preverené. Je jasné, že vo Vatikáne boli zaočkovaní všetci okrem malej skupinky, pri ktorej teraz premýšľame, ako im pomôžeme,“ dodal František.

Do Maďarska sa vráti možno už o rok

Prvú otázku mal možnosť položiť maďarský novinár, keďže pápež počas svojej apoštolskej cesty najskôr navštívil Maďarsko. 

„Maďari si uchovávajú množstvo hodnôt, zasiahol ma veľmi hlboký zmysel pre ekumenizmus,“ odvetil František s tým, že sľúbil maďarskému prezidentovi Jánosovi Áderovi, že sa pokúsi prísť do Maďarska ešte budúci alebo nejaký iný rok.

František sa s maďarským prezidentom stretol už po tretíkrát. Počas stretnutia, ktoré trvalo 40 minút, hovorili hlavne o ekológii, čistení riek, ale i demografickej kríze a podpore rodín. Svätý Otec tvrdí, že o migrácii sa s prezidentom Áderom ani premiérom Viktorom Orbánom vôbec nerozprávali.

Pápež maďarskému novinárovi tiež povedal, že Európa by sa všeobecne mala vrátiť k snu svojich otcov zakladateľov. „Stále to opakujem. Európska únia nie je schôdzovanie, ale v jej základoch je duch, o ktorom snívali Schumann, Adenauer, De Gasperi,“ povedal pápež s odkazom na zakladateľov Únie.

„Hrozí tu nebezpečenstvo, že sa z nej stane len správny úrad, čo nie je dobré. Európa by sa mala vrátiť k svojej podstate, hľadať svoje európske korene a živiť ich, a to vo všetkých krajinách.“

Pápež tiež pripomenul, že sa niektoré zrejme mimoeurópske záujmy snažia Európsku úniu využiť na ideologickú kolonizáciu, čo nie je dobré.

Čítajte tiež
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0