Aktuálne 24. júl 2021

Zvýhodnenie zaočkovaných Po ústupkoch pre neočkovaných zákon prešiel, plošne zatvárať sa už nebude

Adam Takáč Lukáš Kekelák
Adam Takáč Lukáš Kekelák

Po dohode medzi OĽaNO a Sme rodina zo 133 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 77.

Po dohode medzi OĽaNO a Sme rodina zo 133 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 77.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Lukáš Kekelák

Po ústupkoch pre neočkovaných zákon prešiel, plošne zatvárať sa už nebude
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto - TASR/ Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ 25.7. o 12:24

Koalícia po dlhých rokovaniach napokon ustúpila tlaku Sme rodina a dohodla sa na miernejších opatreniach pre nezaočkovaných, ktoré budú platiť, keď sa epidemická situácia na Slovensku zhorší.

V nedeľu za návrh nakoniec hlasovalo 77 poslancov zo 133 prítomných. Proti bolo 55 poslancov, medzi nimi aj Patrick Linhart, Miloš Svrček a Petra Hajšelová zo Sme rodina, a to aj napriek dohode hnutia s koaličným OĽaNO. Boris Kollár na hlasovaní nebol.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka mal letieť za svojou mamou do zahraničia, aby jej doniesol lieky. Na Slovensko sa má vrátiť obratom. Informoval o tom Denník N.

Zákon, naopak, podporili odídenci zo Za ľudí - Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.

Novelou sa zatiaľ nezavádza nič, hlavnému hygienikovi však dala možnosť podmieniť vstup do reštaurácií, kaderníctiev a ďalších služieb dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia či potvrdením o negatívnom teste. Očkovaní sa tak vyhnú obmedzeniam v prípade zhoršenej situácie.

Zákon zabráni kolapsu nemocníc a zavretiu kostolov, tvrdí koalícia

Na brífingu po schválení zákona zástupcovia jednotlivých strán ocenili dohodu a avizovali, že vďaka nemu nedôjde už ku kolapsu zdravotníctva, obmedzovaniu bohoslužieb, plošnému zatváraniu škôl, kultúry, športu či ďalších prevádzok a podnikov.

Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš sa poďakoval koaličným partnerom, že nepodľahli tlaku zavádzania opozície a novelu podporili. Juraj Šeliga zo Za ľudí je rád, že zvíťazil zdravý rozum.

Jana Bittó Cigniková zo SaS tvrdí, že ľudia budú vďaka tomuto zákonu nielen zdravší, ale najmä slobodnejší. Prevádzky budú otvorené pre tých, ktorí sú ohľaduplní voči svojmu okoliu, kde podľa jej slov nejde len o zaočkovaných, ale i tých, ktorí sa očkovať nechcú, no sú zodpovední a ochotní sa testovať.

Anna Záborská z Kresťanskej únie verí, že práve vďaka zákonu sa kostoly nezavrú a náboženská sloboda sa už počas pandémie aj v prípade zhoršenia situácie obmedzovať nebude. Na to, že sa už nezavrie žiadny kostol upozornil Michal Šipoš a ocenil to aj Juraj Šeliga a Jozef Lukáč zo Sme rodina.

Minister zdravotníctva Vladrimír Lengvarský dodal, že novelizáciou sa dostávame na európsku úroveň a bude u nás platiť to, čo inde už dávno funguje.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto - TASR/ Dano Veselský

Čo vyrokovala Sme rodina?

Pôvodný návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského rátal s tým, že nezaočkovaní budú musieť mať pri vstupe takmer všade negatívne testy, za ktoré by si museli zaplatiť.

S tým však nesúhlasila Sme rodina Borisa Kollára, ktorá tvrdila, že by týmto krokom „kategorizovali ľudí“.

Poslanci hnutia OĽaNO nakoniec prišli s kompromisným návrhom. Nezaočkovaní síce budú potrebovať potvrdenie o prekonaní covidu alebo negatívnom teste, no nebudú musieť za tieto testy platiť pri dochádzaní do práce a pri vstupe do škôl.

V školách i na pracoviskách sa budú využívať antigénové samotesty z nosa, ktorých výsledok bude platiť 48 hodín. Bližšie podrobnosti známe nie sú.

Pri návšteve potravín, drogérií, lekární či iných životne dôležitých služieb test nebude vôbec potrebný. V prípade reštaurácií či fitness centier sa bude za test platiť 5 eur. Kde bude potrebné mať negatívny PCR test a koľko bude stáť ešte nie je jasné.

Výnimku dostali aj pendleri, ktorým budú stačiť antigénové testy. Tie im bude v MOM-kách aj priamo na hraniciach zabezpečovať bezplatne štát. Platnosť testu by mala byť tiež 48 hodín.

Heger aj Krajniak sú spokojní

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ešte v sobotu večer avizoval, že Sme rodina návrh po ústopkoch podporí. „Dosiahli sme dobrú dohodu. Zabránili sme rozdeľovaniu ľudí na dve kategórie - na zaočkovaných a nezaočkovaných. Obe skupiny budú mať rovnaké práva v prístupe k práci, vzdelávaniu aj pri návšteve obchodov,“ povedal Krajniak. 

Podľa Krajniakových slov sa Lengvarský zaviazal, že ani v novom COVID automate v čiernej farbe sa nebude od neočkovaných vyžadovať test do obchodov a bude platiť len obmedzenie počtu osôb na štvorcové metre.

„Dosiahli sme dobrú dohodu, som rád, že sa to podarilo,“ vyhlásil premiér Eduard Heger.

Šéf Sme rodina Boris Kollár na spoločnej tlačovke, kde premiér s ministrom zdravotníctva ohlásili dohodu v koalícii nebol. Chýbal aj pri hlasovaní, na ktorom poslanci posunuli návrh do druhého čítania. Nezúčastnil sa ani finálneho hlasovania o návrhu zákona v nedeľu ráno.

Priebeh tlačovej konferencie narušili poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorí počas neho vykrikovali a hnutie Sme rodina označovali za zradcov.

Cigániková z antigénových testov nie je nadšená

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková zo SaS nepovažuje antigénové testovanie, ktoré je súčasťou dohody, za šťastné riešenie, ale rešpektuje to.

„My by sme to robili inak,“ vyhlásila s tým, že nejde o stanovisko celej SaS, pretože liberáli chcú ešte diskutovať s odborníkmi. „S niektorými z nich som sa už bavila, ale úplne nadšení nie sú,“ podotkla.

Antigénové testovanie môže byť podľa Bittó Cigánikovej problémom pre ich citlivosť. Obáva sa, aby si ľudia po testovaní falošne nemysleli, že sú negatívni, hoci v skutočnosti môžu byť pozitívni na ochorenie. „Môžu tak vznikať ohniská,“ uviedla.

SaS podľa nej považuje PCR testovanie za stále potrebné, a to najmä v rizikových prevádzkach.

Deklaruje, že štát chce nastaviť protipandemické opatrenia tak, aby tí, čo sa zaočkujú alebo otestujú s negatívnym výsledkom, mohli mať vstup všade. Priznáva, že je tu skupina ľudí, ktorí sa nechcú ani očkovať a ani testovať. „Takí protestujú aj pred parlamentom,“ povedala.

Čítajte tiež

Na zvýhodnenie zaočkovaných apelovalo počas rokovania parlamentu aj konzílium odborníkov, ktoré vo svojom vyhlásení napísalo, že zatiaľ čo testovanie pred nákazou nechráni, očkovanie áno. 

Žiadali politikov, aby nepoužívali boj s pandémiou na dosahovanie svojich politických cieľov. Dodali, že ak nereflektujú hrozbu infekčného delta variantu, budú podľa nich priamo zodpovední za vznik ľudských tragédií po zbytočných úmrtiach a ochoreniach.

Fico sa obráti na Ústavný súd

Opozičný Smer sa s novelou zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach, obráti na Ústavný súd. Novelu označuje za diskriminačnú. 

Predseda Robert Fico dodal, že strana požiada o pozastavenie účinnosti novely aj o jej vyhlásenie za protiústavnú. Zároveň vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby právnu normu vetovala. 

„Návrh zákona je diskriminačný a porušuje základné ľudské práva ľudí, ktorí sa rozhodnú nezaočkovať. Je v rozpore s Ústavou a medzinárodnými predpismi, ktoré jednoznačne zakazujú vytvárať akýkoľvek tlak na ľudí, aby podstúpili očkovanie experimentálnymi a neoverenými vakcínami a podčiarkujú dobrovoľnosť očkovania,“ povedal Fico s tým, že návrh delí ľudí na dve kategórie. 

Podnet Smeru na Ústavný súd podporí aj Pellegriniho Hlas a poslanci okolo Tomáša Tarabu a Jána Podmanického. Taraba hovorí o kšefte vo vládnej koalícii.

Líder Hlasu Peter Pellegrini rovnako kritizuje postoj Sme rodina. Hnutie podľa jeho slov začína byť typické obchodovaním pri dohodách v koalícii a návrhoch zákonov. Podľa Fica urobil Boris Kollár s koalíciou pri dohode o preplácaní testov kšeft za miliardu eur.

Protesty pred parlamentom pokračovali do nedele 

Pred Národnou radou aj počas víkendu pokračovali protesty proti opatreniam. V sobotu dopoludnia prišli demonštrovať stovky ľudí. Vstup do budovy strážili desiatky policajných ťažkoodencov. Protestuje sa aj v nedeľu, ide však už len o malú skupinu desiatok ľudí.

Protestujúci očakávali, ako v parlamente dopadne hlasovanie. Na mieste boli v sobotu ťažkoodenci i antikonflitkný tím.

Demonštranti kritizujú vládu i poslancov parlamentu. Tvrdia, že nie sú rešpektované ústavné práva obyčajných ľudí. Hovoria o občianskej vojne či očkovacom fašizme. Odmietajú sa dávať testovať i nosiť ochranné rúška. Prítomných policajtov vyzývajú, aby si zložili prilby a pridali sa k protestu.

Z priestoru pred parlamentom a Bratislavským hradom sa ozýval piskot i skandovanie hesiel ako „hanba“ či „nevzdáme sa“. 

Pandémiu označili za podvod. Davu sa počas protestu opakovane chodili prihovárať viacerí opoziční poslanci od Mariana Kotlebu po Petra Pellegriniho.

Protest trvá od piatka rána, keď sa dav protestujúcich dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Začiatok piatkovej demonštrácie sprevádzali potýčky protestujúcich s políciou či novinármi. Zranená bola aj jedna policajtka a polícia musela použiť aj slzotvorný sprej.

Boris Kollár v piatok označil za fatálne zlyhanie polície a jej šéfa Petra Kovaříka, že sa demonštrujúci dostali až pred vstupné dvere do parlamentu a proti nim stalo len pár policajtov.


Foto: TASR

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0