Aktuálne 22. január 2021

KDH si pripomenie 100. výročie narodenia Antona Neuwirtha

Postoj
Postoj

Patrí k spoluzakladateľom KDH a významným predstaviteľom prvej dekády činnosti hnutia.

Patrí k spoluzakladateľom KDH a významným predstaviteľom prvej dekády činnosti hnutia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

KDH si pripomenie 100. výročie narodenia Antona Neuwirtha
Anton Neuwirth

Práve dnes uplynulo 100 rokov od narodenia Antona Neuwirtha. Anton Neuwirth bol kresťanský disident, lekár, vedec, humanista, politik, diplomat. Svojím príkladom a silou osobnosti ovplyvnil celú generáciu angažovaných kresťanov. KDH si jeho nedožité jubileum pripomenie rôznymi podujatiami počas celého roka 2021.  

Anton Neuwirth sa narodil 22. januára 1921 v Bystričanoch. Vzhľadom na židovský pôvod z otcovej strany časť jeho príbuzných bolo internovaných a zavraždených v koncentračnom tábore v Osvienčime. Po vojne počas komunistických perzekúcií bol pre svoje kresťanské presvedčenie a zásady odsúdený na 12 rokov väzenia v čase, keď s manželkou vychovával štyri malé deti. Vo väzení strávil napokon 8 rokov.

Nezanevrel na okolitý svet a s mimoriadnou ľudskosťou pôsobil ako lekár v Žiline, Čadci, Martine a Bojniciach. Napriek svojej mimoriadnej inteligencii a schopnostiam nemohol pre svoj nevhodný kádrový profil a pevnosť v postojoch nikdy pôsobiť vo vedúcej funkcii. Až do odchodu na dôchodok v roku 1987 tak pôsobil ako zástupca primára.

Jediný čestný predseda hnutia, stál aj za Zmluvou medzi SR a Svätou stolicou

Po roku 1989 sa spolu s ďalšími pustil do budovania novovznikajúceho Kresťanskodemokratického hnutia. V roku 1992 sa stal za KDH poslancom Národnej rady SR, v roku 1993 kandidoval ako nominant hnutia na prezidenta. V tom istom roku bol tiež delegátmi snemu zvolený za čestného predsedu KDH a doteraz zostal jediným, komu bola takáto pocta vyjadrená.

V rokoch 1994 až 1998 pôsobil ako prvý veľvyslanec Slovenskej republiky vo Vatikáne. Výraznou mierou prispel k príprave a prijatiu Základnej zmluvy medzi Slovenskom a Svätou stolicou. Počas celého tohto obdobia až do svojej náhlej smrti bol v intenzívnom spojení s hnutím a napriek tomu, že nezastával vedúce výkonné funkcie, bol jeho ideovým a hodnotovým pilierom.    

Majerský: Svedectvo Antona Neuwirtha ukazuje, čo znamená byť kresťanským politikom

“V KDH pôsobilo a pôsobí veľa výnimočných ľudí. Ale len niekoľko z nich malo nepopierateľnú prirodzenú autoritu a štátnický európsky formát. Takýmto bol aj Dr. Anton Neuwirth, ktorému právom patrí titul čestného predsedu KDH. Z jeho múdrosti a hlbokej brázdy, ktorú vyryl ako politik a diplomat, čerpá naše hnutie doteraz. Svedectvo jeho života, múdrosť jeho myšlienok, ale hlavne jeho morálna neoblomnosť nám aj dnes ukazujú, čo znamená byť kresťanským politikom,“ povedal predseda KDH Milan Majerský.  

Predsedníctvo KDH na včerajšom zasadaní vyhlásilo pri príležitosti 100. výročia narodenia Antona Neuwirtha rok 2021 za rok Antona Neuwirtha.

Životné motto „Liečiť zlo láskou“ môže inšpirovať dnešné úsilie

“Počas tohto roka sa budú konať rôzne online aj offline podujatia, ktorými si budeme pripomínať osobnosť Antona Neuwirtha. Plánujeme diskusiu, zozbieranie spomienok, koncert, ale uvažujeme tiež nad prípravou spomienkovej známky či pamätnej tabule. Všetky aktivity chceme smerovať k priblíženiu jeho osobnosti, ktorá svojím životným mottom “Liečiť zlo láskou” môže obrovským spôsobom inšpirovať aj spoločné úsilie v súčasnosti,” povedal generálny manažér KDH Marek Michalčík.

Anton Neuwirth je nositeľom mnohých ocenení a vyznamenaní, ktoré mu boli udelené doma i v zahraničí. Jeho meno nesú tiež viaceré aktívne organizácie či podujatia. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok pri príležitosti 100. výročia narodenia udelil Antonovi Neuwirthovi in memoriam najvyššie vyznamenanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR - medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu.   

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0