Politika 10. september 2020

Nový šéf prokuratúry OĽaNO už má kandidáta

Jozef Majchrák Michal Magušin
Jozef Majchrák Michal Magušin

Ako o možnom uchádzačovi sa v kuloároch hovorí o sudcovi Jurajovi Klimentovi, ten to však zatiaľ nepotvrdil.

Ako o možnom uchádzačovi sa v kuloároch hovorí o sudcovi Jurajovi Klimentovi, ten to však zatiaľ nepotvrdil.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Michal Magušin

 OĽaNO už má kandidáta
Foto: TASR/Martin Baumann

Po tom, ako sa parlament pred pár dňami vyrovnal s námietkami prezidentky Zuzany Čaputovej a odblokoval voľbu nového generálneho prokurátora, sa v koalícii zintenzívnila debata o kandidátoch na tento post. Novú voľbu by mal predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásiť v najbližších dňoch.

Podľa informácií z prostredia vládnych strán to vyzerá tak, že favoritom Matovičovho hnutia nebude nikto z prokurátorov Maroš Žilinka, Ján Šanta a Jozef Čentéš ani advokát Daniel Lipšic, ktorých mená sa v súvislosti s novým generálnym prokurátorom doteraz spomínali najčastejšie.

Daniel Lipšic sa podľa našich informácií rozhodol, že sa kvôli odmietavému postoju prezidentky o tento post nebude uchádzať. Stále otvorená je však jeho kandidatúra na post šéfa Špeciálnej prokuratúry.

Z toho, čo sa nám podarilo zistiť, najsilnejšia vládna strana OĽaNO už svojho kandidáta má.

Politici OĽaNO však vzhľadom na koaličné vyjednávania zatiaľ odmietajú meno svojho kandidáta konkretizovať. Podľa informácií Postoja by ním však mohol byť sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Ten na našu otázku možnosť svojej kandidatúry nepotvrdil, ale ani nevylúčil.

„Je to predčasná otázka, sústreďujem sa na svoje povinnosti riadiaceho predsedu senátu Najvyššieho súdu pri rozhodovaní závažných trestných káuz,“ povedal sudca Kliment pre Postoj.

Kliment je aj členom Súdnej rady, do ktorej ho nominovala vláda. Po novom sa o post generálneho prokurátora môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi.

Aj keď OĽaNO má v parlamente najpočetnejší poslanecký klub, ešte to neznamená, že ich kandidát má miesto generálneho prokurátora isté. Do tohto procesu budú určite chcieť vstúpiť aj ďalšie koaličné strany a svoj názor bude – minimálne neformálne – dávať najavo aj prezidentka.

Podľa kuloárnych informácií sa zdá, že ostatné koaličné strany ešte nemajú jasno v tom, koho konkrétne na post generálneho prokurátora podporia. V SaS prevažuje názor, že by malo ísť o silnú osobnosť, ktorá dokázala vo verejnom pôsobení prejaviť osobnú statočnosť a v prokurátorských radoch by sa tento typ človeka hľadal ťažko.

Konkrétne meno jasného favorita však sulíkovci v tejto chvíli nemajú. Podobne je to v hnutí Sme rodina, kde by kedykoľvek našiel podporu Daniel Lipšic, v prípade jeho nekandidatúry však rozhodnutie hnutia zostáva otvorené. V strane Za ľudí si treba všímať postoje jednotlivých prúdov, keďže jednotné stanovisko zatiaľ neexistuje.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by určite neprotestovala proti menu prokurátora Jána Hrivnáka, dôležitá však bude pozícia Veroniky Remišovej či Juraja Šeligu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0