Zdravie Slováci najčastejšie zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia

„Až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik nejakého kardiovaskulárneho ochorenia,“ spresnil kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
Zdravie / Slováci najčastejšie zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Robert Fico požiadal šéfa NATO Marka Rutteho o posilnenie protivzdušnej obrany Slovenska

Dodávateľ vody v Gaze pozastavil svoje služby po zadržaní zamestnanca Hamasom

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Slováci najčastejšie zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia. Trend na Slovensku je klesajúci, avšak menej ako v okolitých krajinách.

"Choroby srdca a ciev postihujú až tretinu celkového počtu obyvateľstva. Žiaľ, stále neklesá počet nových infarktov a mozgových porážok," uviedol Majerčák.

Rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení nebolia, preto ich ľudia podľa Majerčáka ignorujú. Medzi rizikové faktory patrí fajčenie, nadmerný príjem soli, vysoká hladina kyseliny močovej, vysoký krvný tlak, nadváha a obezita, nedostatok fyzickej aktivity a vysoká hladina cholesterolu.

So zvýšeným cholesterolom idú ruka v ruke nadváha a obezita, avšak to, čo vie ľuďom poriadne uškodiť, je obvod pásu.

"Pri pasovaní sa s nadváhou a obezitou nie je podstatná váha, ale obvod pásu. Dôležité je sa zbaviť nadbytočného tuku, ktorý sa ukladá hlavne v bruchu," vysvetlil Majerčák a zároveň upozornil, že vnútrobrušný tuk je životu nebezpečný. "Kým tukové bunky napríklad na ženských bokoch nemajú žiadnu endokrinnú aktivitu, tukové bunky v bruchu vylučujú látky spôsobujúce choroby, ako sú cukrovka, rakovina, srdcový infarkt, porážka, cirhóza pečene a ďalšie."

Obezita či nadváha sa dá vypočítať podľa kardiológa a obezitológa aj doma - vydelením hmotnosti v kilogramoch výškou v metroch na druhú.

"Na to, aby ste zistili, či patríte k rizikovej skupine, vám stačí vydeliť váš obvod pásu a výšku. Ak vám vyjde výsledok pod 0.5, teda ak je váš pás menší ako polovica vašej výšky, nemáte rizikové množstvo vnútrobrušného tuku, ktorý vám skráti život. Pri číslach 0.5 až 0.6 máte zvýšené riziko, ale ste ešte v takzvanom sivom pásme. Ak je však vaša hodnota v rizikovom  pásme nad 0.6, bolo by rozumné navštíviť odborníka a nechať sa vyšetriť," poradil Majerčák.

Dodal, že obvod pása je ideálne merať nad pupkom alebo tam, kde je brucho najväčšie.
 

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
Slovensko obezita nadváha
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred 7 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť